header-image
Anette Harboe Flensburg: Uden titel. 2011. Signeret. Olie på lærred. 75 x 110 cm. Vurdering: 60.000-75.000 kr.

Rumlige vildfarelser

Et rum med nøgne vægge, en blå stol og et vindue med udsigt. Den markante samtidskunstner Anette Harboe Flensburg maner om nogen til eftertanke. Hendes forunderlige værker er moderne fortolkninger af det klassiske interiørmaleri, men de udfordrer genren og beskueren ved at lade virkeligheden gå i opløsning.

Skøn orden eller opløsning?

På efterårets Traditionelle Auktion præsenterer vi et værk fra 2011 af den danske billedkunstner Anette Harboe Flensburg (f. 1961). Umiddelbart virker oliemaleriet som en realistisk gengivelse af et mennesketomt rum, hvis eneste artefakter er en blå stol og et stort uindrammet vindue, der giver os mulighed for et kig til naturen udenfor. Men lader man blikket hvile lidt ved værket, bliver det klart, at der ikke er tale om en 1:1-gengivelse af virkeligheden. Lyset fra vinduet danner en skygge på gulvet, der forvandler sig til en markant abstrakt figur i rummet. Og udsigten fra vinduet vækker pludselig foruroligende mindelser til bunden af en sø, hvor kun få lysstråler kan trænge ned.

Ingen udgang

I Harboe Flensburgs værker er der altid udsyn til andre rum – enten et tilstødende lokale eller som her, naturen set gennem et vindue. Som beskuer søger man instinktivt efter en udgang i billedrummet, men klaustrofobien breder sig, for der er ingen vej ud, og man hvirvles ind i sin egen søgen efter mening. Med manglen på rationel logik kan man let fare vild i hendes værker, og det provokerer og udfordrer os som beskuere. Harboe Flensburg maler det usynlige og vækker erindringer og sindsstemninger hos os. På den måde bliver hendes værker også et billede på indre rum, og hendes projekt er angiveligt at debattere den måde, vi som mennesker ser på og opfatter virkeligheden. Selv taler hun om en form for tredje dimension i sine værker:  

Når det så er sagt, så handler mine malerier selvfølgelig om noget, nemlig rum, men i mere omfattende betydning end det perspektiviske rum (…). I mental forstand derimod forstået som en større betydningssammenhæng, der føles grænseløs, konstant skrider og stilles til forhandling. Det er denne komplekse, underfundige relation mellem det fysisk situerede rum og det bevægelige betydningsrum, der interesserer mig og sætter tingene i spil.

Anette Harboe Flensburg
image

"Uden titel"

Anette Harboe Flensburg


Hammershøi, Irma og Tivoli

Flere har kaldt Harboe Flensburg for en ”moderne Hammershøi”. Hun arbejder med den klassiske interiørgenre, og på samme måde som hos Hammershøi er rummene ofte sparsomt møbleret og mennesketomme. Samtidig kan man anvende nogle af de samme ord om stemningen i hendes værker, fx stilhed, melankoli og fravær. Alligevel er der langt mellem de to kunstneres udtryk – forskellige temperamenter og 100 års tidsforskel. Om forholdet til den store mester har Harboe Flensburg selv udtalt:  

Malerierne skriver sig med al tydelighed ind i en interiørtradition, hvor (…) Hammershøi nok er den mest oplagte eksponent (…) Men samtidig er de også et forsøg på at bringe denne tradition på øjenhøjde med min egen samtid (…) Jeg elsker hans billeder. Det er et sindelag, der optager mig, men jeg holder den melankolske tone ud i strakt arm. Det må ikke blive for smagfuldt. Der skal lidt Irma eller Tivoli ind over. Man må få luftet ud. Det er vigtigt, hvordan man forholder sig til traditionen, og at man går i dialog med vort liv i dag”.

Anette Harboe Flensburg

Fra dukkehus til oliemaleri

Harboe Flensburgs værker opstår på bagrund af dukkehusmodeller, hvis rum hun enten lader stå tomme eller udstyrer med møbler, tæpper, tapeter og billeder. Disse rum bliver dernæst til fotomontager, som hun til sidst udfolder på lærredet med pensel og oliemaling. Arbejdsprocessen er dermed langstrakt og vidner om et kunstnersind, der tænker over hver enkelt detalje og gerne deler ud af sine abstrakte refleksioner om den kunstneriske skabelsesproces.


image
Traditionel Auktion

Moderne kunst

24.-25. september


For yderligere information, kontakt venligst:

Niels Raben: 8818 1181 · nr@bruun-rasmussen.dk

Niels Boe Hauggaard: 8818 1182 · nbh@bruun-rasmussen.dk

Annemette Müller Fokdal: 8818 1196  · amf@bruun-rasmussen.dk

Kathrine Eriksen: 8818 1184 · ke@bruun-rasmussen.dk