Finn Juhl, Kaj Gottlob og Peder Moos

Sjældenheder fra tre af dansk designhistories allerstørste navne kommer nu under hammeren. En ”Høvdingestol” og et par ”Westermanns kaminstole” af Finn Juhl gæster sammen med en sekretær af Kaj Gottlob og et ”Museumsbord” af Peder Moos den Traditionelle Auktion i Bredgade. 

Emnet er ikke tilgængeligt!

Høvdingen fra en karismatisk tekstilmand

Centralt på denne auktion står Finn Juhl med en række møbler, der kun ganske sjældent ses på auktionsmarkedet. En del af dem stammer fra den karismatiske forretningsmand og tekstilfabrikant Percy von Halling-Koch. Han kan om nogen siges at være en guru inden for ”personal branding”, og mange kender ham fra den legendariske reklame for ”Samarin” fra begyndelsen af 1970’erne, hvor han optræder nøgen og storgrinende med et glas i hånden af det brusende medikament mod halsbrand. I 1952 stiftede han tekstilvirksomheden Unika-Væv og stod i 1965 bag designsuccesen med det berømte uldstof ”Hallingdal”, der blev formgivet af designeren Nanna Ditzel og i dag produceres af tekstilfirmaet ”Kvadrat”.

Han havde et nært forhold til Finn Juhls faste samarbejdspartner, snedkermester Niels Vodder, og Percy von Halling-Koch købte de udbudte møbler til sit sommerhus i Sverige direkte af snedkermesteren. De blev bestilt i træsorter, som vi hos Bruun Rasmussen aldrig tidligere har set møblerne være udført i. Det gælder en ”Høvdingestol” i elmetræ, sofabænken "FJ 48" i riopalisander og ”FN-stolen” i wengé.

Forlæggerens forløber for ”FJ45”

Ikke nok med det – vi kan også præsentere andre sjældenheder af Finn Juhl, fx et par "Westermanns kaminstole" af cubamahogni og oregon pine, der er forløberen for det langt mere velkendte møbel ”FJ 45”. De udbudte stole blev oprindeligt formgivet i 1943 som en del af en møbelgruppe, der blev bestilt af redaktør og forlægger Poul Westermann. Han var en særdeles dygtig forretningsmand, som ved lige dele fremsyn og målrettet markedsføring formåede at skabe en formue på at udgive let tilgængeligt faglitteratur. Fra 1943 stammer også Finn Juhls skulpturelle og meget sjældne sofa med tilhørende unikalænestole, som han forærede i bryllupsgave til nuværende ejers forældre, der var arkitektens personlige venner.

Emnet er ikke tilgængeligt!
Kaj Gottlob: Yderst sjælden fritstående sekretær af riopalisander. Udført hos snedkermester A.J. Iversen. Vurdering: 150.000-200.000 kr.

Året 1943 som ramme

Den årvågne læser har måske allerede bemærket, at årstallet 1943 danner rammen om en markant del af denne auktion. Der er tale om en tid, før dansk møbelkunst for alvor blev til ”Danish Modern”, og her udfoldede også arkitekten Kaj Gottlob sit kunstneriske talent. Han var professor på Kunstakademiets Arkitektskole og en af de første til at introducere den internationale modernisme i Danmark. Gottlob er bedst kendt for sine offentlige bygningsværker i København, fx Knippelsbro fra 1935 og Universitetsparken fra 1939, men han tegnede også en række møbler. De blev enten udført som inventar til hans egne bygningsværker eller til snedkerproduktion i et meget begrænset antal.

På auktionen præsenterer vi Gottlobs sjældne og smukke sekretær af materialerne riopalisander, citrontræ, ibenholt, elfenben og messing, der netop også blev udført i 1943 hos snedkermester A.J. Iversen. Møblet er en variant af en tidligere model, der blev vist på Københavns Snedkerlaugs Udstilling på Kunstindustrimuseet i 1938. Det var imidlertid også i 1943, at en af de største og mest excentriske personligheder i dansk møbelhistorie, Peder Moos, tegnede og udførte auktionens lige så sjældne ”Museumsbord” i riopalisander og buksbom. Møblet står som vidnesbyrd om hans ganske enestående formsprog, der på en gang fremstår moderne og samtidig fastholder snedkerhåndværkets hundrede år gamle traditioner.

Bedre bliver det ikke, når det gælder dansk design!

Peder Moos: "Museumsbord". Sjældent sofabord af massiv riopalisander og indlæg af buksbom. Vurdering: 200.000-250.000 kr.

image
Traditionel Auktion

Design

26. september kl. 16


For yderligere information, kontakt venligst:

Peter Kjelgaard: 8818 1191 · pkj@bruun-rasmussen.dk

Ole Ravn: 8818 1192 · olr@bruun-rasmussen.dk

Amalie Hansen: 8818 1194 · amh@bruun-rasmussen.dk

Anna Berger Widenborg: 8818 1187 · awi@bruun-rasmussen.dk

Andreas Krabbe: 8818 1193 · ank@bruun-rasmussen.dk

Poul Svalgaard Henriksen: 8818 1132 · psh@bruun-rasmussen.dk