Rolex-ur fra Vietnamkrigen

Et eftertragtet Rolex går hånd i hånd med krigshistorie på sommerens Traditionelle Auktion. Det gælder en model GMT Master, der har siddet om håndleddet på den amerikanske helikopterpilot E.D. Sprinkel under Vietnamkrigen. 

 

Højdepunktet på sommerens Traditionelle Auktion over armbåndsure er et Rolex GMT Master ref. 1675. Et ur, der blev båret under Vietnamkrigen af kaptajn Ernest D. Sprinkel. Han var helikopterpilot og leder i det amerikanske luftvåbens 269. bataljon, der også var kendt under øgenavnet "Black Barons". Bataljonen ankom til Sydvietnam i januar 1967 og var ansvarlig for vigtige luftbårne operationer udført i det amerikanske 3. armékorps taktiske zone.

Med uret følger kaptajn Sprinkels helikopterhjelm, Rolex-æske, det originale certifikat og den oprindelige kvittering fra købet af uret i Cu Chi, Vietnam den 29. april 1967. Det var året, hvor “Black Barons” under ledelse af Sprinkle opnåede at være bataljonen med det højeste antal kamptimer, flest udførte luftangreb og transport af flest tropper. Det er usandsynligt, at et ur af denne kaliber kommer på auktionsmarkedet igen, og uret med de tilhørende samlerobjekter har en vurdering på 100.000-150.000 kr.

Rolex GMT-Master fra 1950'erne

Der findes nok ikke andre ure, der bedre indkapsler 50'erne og 60'ernes tiltagende rejseglæde end Rolex GMT-uret. Det er uovertruffent i sit enkle design, nemt at bruge og efterspurgt af samlere. Da GMT oprindeligt blev lanceret i 1955, var det designet til piloter og tilbød derfor to tidszoner. Det opfyldte et nyt behov i en tid med hidtil uset flytrafik. Med sin røde og blå krans var uret let genkendeligt både ved baren, på kontoret og i cockpittet.

Pan American World Airways, en af pionererne inden for luftfart i 1950’erne, benyttede GMT-Master som dets officielle ur. Partnerskabet blev markeret i 1959 af Pan Am Jet Clippers første non-stop-flyvning fra New York til Moskva.

Urets udvikling

I løbet af årene har GMT-kransen gennemgået flere farvekombinationer fra rød og sort, sort, grøn, blå og sort til sort og brun i senere modeller. Ligesom næsten alle Rolex-ure har designet ikke ændret sig voldsomt gennem årene. Justeringerne har været som følger: I 1959 blev plexiglasset udskiftet, et nyt urværk blev installeret i 1982 og i 2005 blev det keramiske indlæg introduceret. Markedet for GMT’er med patinerede kranse og hvidligt indeks er eksploderet de seneste år.

Eftersyn og auktion

Ud over de eksklusive Rolex-ure byder auktionen på tidløse klassikere fra Audemars Piguet, Breitling, IWX, Jaeger-LeCoultre, Omega, Panerai og Patek Philippe. Du kan se og prøve alle urene på eftersynet hos os i Bredgade 33 i København fra den 23.-27. maj. Selve auktione afholdes på samme adresse torsdag den 6. juni kl. 18.

Se hele udbuddet af armbåndsure
Læs mere om auktionen

 

For yderligere information, kontakt venligst:

Henrik Jørgensen: 8818 1168  · hj@bruun-rasmussen.dk