En gave fra Siams konge

To skåle af det pureste guld blev omkring år 1900 foræret til danskeren Andreas du Plessis de Richelieu af Siams kong Chulalongkorn. På sommerens Traditionelle Auktion i Bredgade vender vi blikket mod Fjernøsten med spektakulære asiatiske kunstgenstande fra skandinaviske samlinger.

 

Højdepunktet på sommerens auktion over kunst og antikviteter fra Asien er to thailandske guldskåle. De bærer på fortællingen om den driftige dansker, admiral, forretningsmand og politiker, Andreas du Plessis de Richelieu (1852-1932). Han blev en af kong Chulalongkorns (Rama V) nærmeste rådgivere og fik stor indflydelse på udviklingen af det moderne Thailand. De pragtfulde guldskåle forærede den siamesiske konge til Richelieu i henholdsvis 1893 og 1902.

En dansker i kong Chulalongkorns tjeneste

Richelieu voksede op som præstesøn i Sønderjylland. Efter at have sejlet i den civile handelsflåde i årene 1867-71 gennemførte Richelieu sin værnepligt i flåden og en uddannelse ved reserveløjtnantsskolen. Inspireret af sine tidligere besøg i Asien valgte Richelieu i 1875 at drage til Siam for at gå i landets tjeneste. Med sig havde han et anbefalingsbrev fra kong Christian IX til kong Chulalongkorn, og den siamesiske konge udnævnte ham efter ankomsten til kaptajnløjtnant. Richelieu avancerede hurtigt – til kaptajn i 1877, jagtkaptajn i 1878, kommandør i 1883 og blev ligefrem den siamesiske marines stabschef i 1891.

Under den fransk-siamesiske krig i 1893 stod Richelieu i spidsen for de siamesiske styrker, der under Slaget ved Paknam kæmpede mod de franske krigsskibe. Senere samme år blev Richelieu udnævnt til kontreadmiral, og som den første europæer i over 200 år blev han tildelt den højeste siamesiske adelstitel, Phya Pan Tong. I 1899 blev Richelieu viceadmiral, og i 1901 udnævntes han som den eneste udlænding nogensinde til marineminister. I løbet af sit virke i Siam opnåede Richelieu at være med til at udvikle landets flåde og etablere det første orlogsværft, elektricitetsværk og jernbanenetværk.

Tilbage til hjemlandet

Efter 25 år i Siam vendte Richelieu sammen med sin hustru Dagmar Therese Louise Lerche (1871-1942) og deres børn tilbage til Danmark i 1902. Her købte de Kokkedal Slot i Nordsjælland, og Richelieu kom til at bestride en række markante bestyrelsesposter for store danske virksomheder, fx Burmeister & Wain, ØK og DFDS. Sideløbende indledte han en karriere i dansk politik. Resten af sit liv opretholdt han kontakten til Siam og landets kongehus, som han besøgte flere gange i årene efter hjemkomsten til Danmark.

Det var i forbindelse med hjemrejsen til Danmark i 1902, at han af kong Chulalongkorn fik overrakt den lotusformede guldskål, mens han fik den store pragtskål foræret af kongen i forbindelse med modtagelsen af adelstitlen i 1893. De kostbare guldskåle har siden Richelieus død været i familiens eje.

 

Auktion: 28. maj kl. 14 i Bredgade 33 i København

Eftersyn: 23.-27. maj på samme adresse

Se hele auktionens udvalg af asiatiske kunstgenstande
Læs mere om auktionen
Læs om begrænset budgivning på auktionen

 

For yderligere information, kontakt venligst:

Ralph Lexner: 8818 1161  · rl@bruun-rasmussen.dk

Charlotte Hviid: 8818 1162  · chv@bruun-rasmussen.dk

Alexandra Nilsson: 8818 1166  · ani@bruun-rasmussen.dk