Forgyldte bronzer fra Frankrig

Parisiske bronzestøbere og formgivere som Pierre Philippe Thomire, Claude Galle og Jean-Simon Deverberie står bag flere værker i en større samling af ure, kandelabre og stager af forgyldt bronze fra 1700-1800-tallets Frankrig. 

 

Når vi på årets første Traditionelle Auktion blænder op for udvalget af antikviteter, hører en række franske bronzer til højdepunkterne. De er formgivet i årene omkring 1800 og er udført i stilarterne Louis XVI og empire. Det hører til sjældenhederne, at vi på samme auktion kan præsentere en så stor samling af så høj kvalitet. 

Kandelabre med præstinder 

Blandt disse højdepunkter er et par store senempire-kandelabre, der hver er prydet med en romersk præstinde fra oldtiden, de såkaldte vestalinder. Kandelabrene blev fremstillet i begyndelsen af 1800-tallet af Pierre Philippe Thomire (1757-1853), der var datidens førende bronzestøber i Frankrig. Han var bl.a. tilknyttet den berømte porcelænsfabrik Manufacture Royale de Sèvres, og da hans berømmelse steg efter den franske revolution, kom hans kunder til at tælle samfundets velhavere og europæiske kongehuse. De udbudte kandelabre har været ejet af den franske passionerede kunstsamler Robert de Balkany, der stod bag en række stormagasiner i Europa. 

En allegori over Amerika 

En anden fransk pragtgenstand fra samme periode er et kaminur af forgyldt og patineret bronze, udført efter Jean-Simon Deverberies (1764-1824) tegning, der i dag befinder sig på ”Bibliothèque Nationale” i Paris. Urkassen er udsmykket med en ung siddende kvinde i fjerdragt med et spyd i hånden og en alligator ved sin side. Disse elementer gør, at uret kan tolkes som en allegori over Amerika. Det udbudte kaminur kan i lighed med mange andre kunstgenstande fra omkring år 1800 ses som en hyldest til den schweiziske filosof Jean-Jacques Rousseaus ”Homme Naturel”. 

Blandt de andre bronzer på auktionen kan nævnes to par empirekandelabre tilskrevet den berømte bronzestøber Claude Galle (1759-1815) og et empirekaminur, der er dekoreret med Amor på en hestetrukken vogn og også er udført efter tegning af den talentfulde Jean-Simon Deverberie. 

 

Auktion: Onsdag den 27. februar kl. 14 i Bredgade 33 i København

Eftersyn: 21.-25. februar på samme adresse

Se hele udvalget af antikviteter 
Læs mere om auktionen

 

For yderligere information, kontakt venligst:

Henrik Schleppegrel: 8818 1145 · hsc@bruun-rasmussen.dk

Anders Fredsted: 8818 1142 · afr@bruun-rasmussen.dk

Peter Broe: 8818 1143 · peb@bruun-rasmussen.dk