Guldalderværker – fra København til Italien

En lille dreng med sin tromme, en pige med buttede arme og storebror i flæseskjorte, der kærligt holder sin søster om skulderen. Vi tager guldalderkunsten i øjesyn og præsenterer C.A. Jensens portræt af tre børn fra en af datidens indflydelsesrige familier og Martinus Rørbyes skildring fra Sicilien.

Guldalderens børn

Portrættet af borgerskabet var en ny genre under den danske guldalder, og når vi holder årets første traditionelle auktion i Bredgade er et af højdepunkterne netop et værk af portrætmaleren C.A. Jensen (1792-1870). Han blev kendt for sine fremragende personskildringer, og flere af hans portrætter befinder sig i dag på Statens Museum for Kunst. I det udbudte værk fra 1827 har han på fineste vis skildret den indflydelsesrige familien Puggaards tre børn, Arnette Marie Bolette, Hans Christopher Wilhelm og Rudolph Christopher. Deres far, Hans Puggaard, var en driftig handelsmand, mens moren Bolette trodsede tidens kvindenormer og blev en dygtig landskabsmaler. Det Puggaardske hjem fungerede da også som et kulturelt mødested for tidens demokratisk-orienterede kunstnere, intellektuelle og politikere.

Fra en rejse til kunstens smeltedigel

Vi bliver i guldalderen med Martinus Rørbye (1803-1848). På vores jubilæumsauktion for ganske få måneder siden solgte vi hans motiv fra Amalfi til Statens Musesum for Kunst. Nu følger vi op med endnu en af hans guldalderperler – denne gang fra hans bryllupsrejse til Italien i 1840. Vi befinder os ved vandet i Palermo med udsigt til bjerget Catalfano. Tre mænd har slået sig ned på molen, mens byens folk slentrer langs havnepromenaden. Værkets tilblivelse og oplevelserne på Sicilien er udførligt beskrevet i Rørbyes dagbog, hvor det blandt andet lyder:”De kalde mit Malerie una galanteria, fordi de gjenfinde Alt hvad de see i Virkelighed[en] for dem.”

Kvinden i kunsten

Op gennem tiden har kvinden som motiv spillet en afgørende rolle i kunsthistorien. På auktionen spoler vi tiden lidt frem med to portrætter af L.A. Ring (1854-1933). Det ene fra 1890 skildrer kunstnerens store ulykkelige kærlighed, nemlig den allerede gifte Johanne Wilde, der her ses med gul sommerhat og eftertænksomme blå øjne. I det andet portræt fra 1897 møder vi Rings elskede hustru Sigrid, som han var blevet gift med året før værkets tilblivelse. Hun står på stranden i Karrebæksminde og spejder ud over havet iført blå kjole og stråhat.

Kvindeskildringer finder man også hos den samtidige kunstner Peter Ilsted (1861-1933), og denne gang præsenterer vi tre værker med hans karakteristiske rygvendte kvinder. Den særlige stemning af stilhed anskueliggør den kunstneriske forbindelse til kollegaen og svogeren Vilhelm Hammershøi. Denne forbindelse markeres til foråret på udstillingen ”Hammershøi, le maître de la peinture danoise” på Musee Jacquemart-André i Paris, hvor værker af de to kunstnere præsenteres side om side. 

 

Auktion: Tirsdag 26. februar kl. 16 i Bredgade 33 i København

Eftersyn: 21.-25. februar på samme adresse

Se hele udvalget af ældre kunst
Læs mere om auktionen 
Læs om budgivning

 

For yderligere information, kontakt venligst:

Julie Arendse Voss: 8818 1123 · jav@bruun-rasmussen.dk

Birte Stokholm: 8818 1122 · bst@bruun-rasmussen.dk

Søren Kjerk Holmstrup: 8818 1127 · skh@bruun-rasmussen.dk