Millionhammerslag og museumskøb
På jubilæumsauktionen satte vi 1600 katalognumre med kunst, design, antikviteter, smykker og armbåndsure under hammeren. Vi indledte med en festlig åbning, hvor Jesper Bruun Rasmussen fortalte om auktionshusets historie, og gennem de to auktionsuger var den gamle bygning i Bredgade fyldt med gæster fra nær og fjern.
Billedkunstens auktion
Seks ud af de ni millionhammerslag gik til billedkunsten. I front var Harald Giersings smukke værk "Fokin og Fokina" fra 1918, der blev solgt for 3,1 mio. kr. Guldaldermesteren Martinus Rørbye ramte et beløb på 3 mio. kr. for en detaljerig skildring af torvet i den italienske by Amalfi fra 1835. Den lidt senere Vilhelm Hammershøi var repræsenteret med et lille portræt af sin rygvendte søster Anna, og her betalte køberen 1,5 mio. kr. Fra kunstnerkolonien i Skagen blev højdespringeren på 1 mio. kr. P.S. Krøyers skildring af hustruen Marie fra deres bryllupsrejse til Italien i 1890.
Bevæger vi os tidsmæssigt lidt længere frem i kunsthistorien, var det den hollandsk-amerikanske kunstner Willem de Kooning, der med en pergamenttegning fra begyndelsen af 1970’erne også ramte 1,5 mio. kr., mens tyske Günther Förg opnåede en pris på 1,3 mio. kr. for et farverigt maleri fra 2007.
Buddhisme, kongelige historier og PH
Vi skød jubilæumsauktionen i gang ved at sætte fokus på kunst fra Kina, og her var det en forgyldt bronzefigur fra Mingdynastiet af den buddhistiske Avalokitesvara, der tog himmelflugten med et hammerslag på 3,1 mio. kr. Når auktionssalen var fyldt med gæster, skyldes det også repræsentanter fra den danske og internationale presse, der nøje fulgte salget af Dronning Alexandrines safirdiadem, som hun fik foræret af Zar Nikolaj II af Rusland ved sit bryllup med den senere Kong Christian X i 1898. Også denne historie endte godt med et hammerslag på 2 mio. kr.
En af auktionens allerstørste overraskelser befinder sig i en helt anden boldgade, for her skal vi rette blikket mod jazz, funktionalisme og frisind. I 1931 formgav Poul Henningsen det såkaldte PH-flygel, og det udbudte eksemplar har en fortid på restauranten "Belle Terrasse" i Tivoli, hvor adskillige berømtheder har spillet på det. Det afspejlede sig i prisen på 2,45 mio. kr., der er en verdensrekord for et stykke design af PH.
Nye værker til museernes samlinger
Den danske og internationale museumsverden var også repræsenteret på auktionen, og i alt blev 11 værker købt af et museum. Det er Statens Museum for Kunst, der nu kan supplere deres guldaldersamling med ovennævnte skildring fra Amalfi af Martinus Rørbye. På ARKEN Museum for Moderne Kunst gjaldt det et blomstermaleri af den engelske kunstner Marc Quinn og på Marstal Søfartsmuseum et grønlandsk motiv med en rypejæger af I.E.C. Rasmussen, mens en lille emaljetabatiere fra 1700-tallet fandt vej til Kongernes Samling på Rosenborg. Blandt de udenlandske museer købte Musée d'Orsay et skab i dragestil af den norske møbelsnedker Lars Kinsarvik. Et portræt fra 1717 af den franske maler Francois de Troy er på vej mod nord til Nationalmuseum Stockholm. Resten af auktionens museumskøb må endnu ikke offentliggøres.
Se listen over museumskøb
Med det vil vi gerne sige tak til alle, der fulgte vores jubilæumsauktion. Vi åbner dørene til en ny Traditionel Auktion til februar. I mellemtiden kan du finde et stort udvalg af kunst, design og antikviteter på vores onlinebaserede auktioner – Netauktion og Direkte Auktion.
Glædelig jul og godt nytår!