Dronning Alexandrines safirdiadem

Vi sætter fokus på kunst og antikviteter fra Rusland på jubilæumsauktionen og en efterfølgende netauktion. Højdepunktet er Dronning Alexandrines russiske bryllupsgave i form af et enestående safirdiadem, hvor man for alvor mærker historiens vingesus og de stærke forbindelser mellem det danske og russiske hof gennem tiden.

 

Historien om ”Det Russiske Safirdiadem” starter helt tilbage i foråret 1898, hvor prinsesse Alexandrine af Mecklenburg-Schwerin blev gift med den danske prins Christian i Cannes – parret, der i 1912 blev udråbt til Dronning Alexandrine og Kong Christian X af Danmark. En af deres bryllupsgaver var det udbudte diadem (oprindeligt et adskilleligt kombinationssmykke), som de fik foræret af Zar Nikolaj II og Zaritsa Alexandra Feodorovna af Rusland. I 1933 videregav det danske kongepar smykket til deres svigerdatter Arveprinsesse Caroline-Mathilde ved hendes bryllup i Fredensborg Slotskirke med deres yngste søn, Arveprins Knud. Efter Caroline-Mathildes død i 1995 overgik diademet til sønnen Grev Christian af Rosenborg og dennes familie, hvor det har været opbevaret frem til i dag.

Et kulturhistorisk klenodie dokumenteres

Vores ekspert i russisk kunst, Martin Hans Borg, har længe kendt til diademet og blev begejstret ved nyheden om, at de tre komtesser af Rosenborg, Josephine, Camilla og Feodora, havde taget den endelige beslutning om at sætte diademet på auktion. Arbejdet med at dokumentere smykkets proveniens førte Martin Hans Borg på en interessant rejse gennem det danske kongehus’ historie. Prins Christian og Prinsesse Alexandrines bryllup i Cannes skete under stor opmærksomhed fra den danske presse, og i Berlingske Tidende den 27. april 1898 fandt han en liste over brudeparrets gaver. Her bekræftes det, at smykket var en bryllupsgave fra Zar Nikolaj II og Zaritsa Alexandra Feodorovna af Rusland. En anden dokumentation blev fundet på Rossiyski Gosudarstvenniy Istoricheskiy Arhiv (The Russian State Historic Archive) i form af en regning, der omtaler et tilsvarende safirsmykke. Samtidig lykkedes det Martin Hans Borg at støve gamle fotografier op af kongehusets medlemmer, der bærer det udbudte smykke i forskellige kombinationer. En ting er sikkert – dette smykkes vej gennem den kongelige familie har været lang, og en sådan proveniens fås ikke bedre. Under eftersynet torsdag den 22. november kl. 16 i Bredgade 33 i København holder Martin Hans Borg foredraget ”Dronning Alexandrines russiske safirdiadem – Historien om en enestående bryllupsgave fra Zar Nikolaj II af Rusland”.

Prinsesse Elisabeths samling

På jubilæumsauktionen fortsætter vi rejsen i den kongelige familie med en række russiske kunstgenstande fra Prinsesse Elisabeth til Danmark, der var ældste barn af Arveprins Knud og Arveprinsesse Caroline-Mathilde og dermed Kong Christian X og Dronning Alexandrines første barnebarn. Det drejer sig fx om en guldbordklokke udført af værkmesteren fra Fabergé, Henrik Wigström. Læs mere om Prinsesse Elisabeth og se hele udvalget fra hendes samling. Efterfølgende afholder vi en temaauktion på nettet med mere end 250 genstande fra Prinsesse Elisabeths hjem.

Malerier fra Rusland

Vi tager også turen omkring Ruslands rige tradition for malerkunst med to store værker af kunstneren Philip Andreievich Maliavine. Han voksede op i en fattig bondefamilie, men blev i 1890’erne uddannet på kunstakademiet i Sankt Petersborg som elev af den berømte realismemaler Ilya Repin. Maliavines opvækst lader sig ikke fornægte i hans foretrukne motiver, hvor den russiske bondestands dagligdag udgør det primære omdrejningspunkt, som man ser det på nærværende auktion. I det ene oliemaleri spiller bønder op til dans for et par piger i karakteristiske farverige gevandter. Maliavine havde stærke forbindelser til Danmark, hvor han i 1930’erne udstillede flere gange. Det forklarer de to udbudte værkers proveniens fra danske private kunstsamlinger.

Vanen tro præsenterer jubilæumsauktionen også en perlerække af russiske emaljearbejder, smykker, porcelæn, samlerobjekter og ikoner.


Auktion: Fredag den 30. november kl. 14 i Bredgade 33 i København

Eftersyn i København og Londonlæs mere her.

Se hele det russiske udvalg på jubilæumsauktionen den 30/11
NB: Begrænset budgivning på de russiske genstande
Læs mere om jubilæumsauktionen
Se hele det russiske udvalg på netauktionen den 3/12

 

For yderligere information, kontakt venligst:

Martin Hans Borg: 8818 1128  · mhb@bruun-rasmussen.dk