Danske designperler

Sjældne møbler fra de tidlige år af dansk designhistories guldalder har fundet vej til efterårsauktionen i form af stole tilskrevet Henning Hansen og en himmelseng af PH. De får bl.a. selskab af Flemming Lassens ”Husaren” og Finn Juhls mest kendte møbelklassikere.


Når vi blænder op for efterårsauktionen, sker det med er stort udvalg af danske designmøbler fra perioden 1920-70.

Usædvanlige art deco-stole

I front ses to usædvanlige stole, tilskrevet arkitekten Henning Hansen. De stammer fra omkring 1928 og er sandsynligvis udført af snedkermester Louis G. Thiersen. Henning Hansen er bedst kendt for sine bygningsværker som fx Frederiksberg Rådhus, mens hans virke som møbelarkitekt er langt mere ukendt. Oprindeligt var han udlært som snedker i Odense, men videreuddannede sig til arkitekt i begyndelsen af 1900-tallet på Kunstakademiet i København. Efter sin afgangseksamen rejste han rundt i Europa og blev i Grækenland tilknyttet École Francaise d’Athènes, hvor han deltog i udgravningerne af et af antikkens religiøse knudepunkter på øen Delos. De udbudte stole er stærke repræsentanter for stilretningen art deco, der karakteriseres som et konglomerat af inspirationskilder lige fra avantgardekunstens fokus på geometri til tidens mange oldtidsudgravninger. 

PH’s himmelseng

Poul Henningsen er med sin enestående belysningskunst en velkendt gæst på vores auktioner, men denne gang er det også lykkedes os at få fat i en unik himmelseng fra omkring 1926. PH var særdeles produktiv i disse tidlige år af sin karriere, og på verdensudstillingen i Paris i 1925 præsenterede han den første variant af PH-lampen, der står som en af de største milepæle i dansk designhistorie. Hvad langt færre ved er, at han i 1920’erne også formgav nogle ganske få møbler, der som i tilfældet med den udbudte himmelseng vidner om, at han endnu ikke har fundet frem til sit rendyrkede modernistiske formsprog. Sengen med de balusterformede søjler blev udført på bestilling til PH’s svigerforældre på Dronninglund Slot i Nordjylland, hvor han stod for genopførelsen af bygningens stald og avlsbygninger. Siden har himmelsengen været i privat dansk eje, men blev udstillet på museet ”Kunsten” i Aalborg i forbindelse med arkitektens 100-års jubilæum.

Flemming Lassen og Finn Juhl

Derudover spænder auktionen over et stort udbud af designikoner af fx Flemming Lassen i form af en sofa udført i 1942 hos snedkermesteren Jacob Kjær og den sjældne lænestol med det pudsige navn ”Husaren” fra 1935. Men også Finn Juhls bedste og mest kendte møbelklassikere er med i opløbet, fx "Høvdingestol" fra 1948 og flere sæt af "FJ 45"-stolene.

Et musikalsk klenodie

Det er ikke svært at forestille sig, at mange af auktionens designklassikere er formgivet rundt omkring på de danske tegnestuer til tonerne af jazz, og at arkitekterne på samme måde som kulturradikalisterne så et frigørende potentiale i denne musikgenre. På auktionen stemmer vi i og præsenterer et musikhistorisk klenodie i form af den danske musiker Jesper Thilos Selmer-saxofon, der oprindeligt blev købt af den amerikanske jazzlegende Ben Webster. De to indledte et musikalsk venskab i København i 1960’erne, der dengang var en pulserende international jazzmetropol. I anledning af salget vil jazzmusikere fra Chris Minh Dokys ”Come Fly Away Orchestra” komme og spille på eftersynets åbningsdag den 13. september.

Auktion: torsdag den 27. september kl. 15 i Bredgade 33 i København
Eftersyn: 13.-17. september på samme adresse

Se hele udvalget af design
Læs mere om auktionen
Læs om budgivning

 

For yderligere information, kontakt venligst:

Peter Kjelgaard: 8818 1191 · pkj@bruun-rasmussen.dk

Ole Ravn: 8818 1192 · olr@bruun-rasmussen.dk

Amalie Hansen: 8818 1194 · amh@bruun-rasmussen.dk

Anna Berger Widenborg: 8818 1187 · awi@bruun-rasmussen.dk

Andreas Krabbe: 8818 1193 · ank@bruun-rasmussen.dk

Poul Svalgaard Henriksen: 8818 1132 · psh@bruun-rasmussen.dk