Rejs med i en japansk tidsmaskine




Den japanskfødte fotograf Hiroshi Sugimoto er ikke så bredt kendt herhjemme, men hører til blandt den absolutte elite af kunstfotografer på verdensplan, ikke mindst på grund af hans kompromisløse undersøgelse af fotografiets forhold til tid, både filosofisk og motivisk. Det er derfor også lidt af en sjældenhed, når et af hans værker udbydes på auktion i Danmark. Sugimoto er i dag bosiddende i USA og er repræsenteret på en lang række af de største museer og gallerier i verden, bl.a. MoMA, New York, Centre Pompidou, Paris, og Tate Gallery, London.
Sugimotos tidsmaskine
På den aktuelle netauktion kan du lige nu byde med på et fotografisk litografi, “Miltoan Sea Sounion 1990”, der stammer fra en af Sugimotos mest berømte serier af forskellige blikstille have og siden også er udkommet som stærkt efterspurgt fotolitografisk serie. ”Seascape”-serien har han arbejdet på igennem årtier. I den har han optaget umiddelbart helt stillestående havscener: himmel øverst og havet nederst – luft og vand, forudsætningerne for liv. Men de er samtidig undersøgelser af tid. Når Sugimoto forsøger at indfange udsigten til havets rullende bølger – et fænomen som har eksisteret siden tidernes morgen – gør han det ved at optage det med storformatkamera med lang blændetid, så bølgernes gentagende rullen bliver foreviget i ét motiv. For Sugimoto er det en metode. ”Fotografi er et system til at samle minder. Det er på en måde en tidsmaskine, man bruger for at bevare hukommelsen, at bevare tiden,” siger han. Og det er omdrejningspunktet for rigtig mange af hans fotografier.
En eksplosiv vision
Også værket "Centinela Drive-In, Los Angeles", som præsenteres på den internationale auktion i september, er en del af en større serie af fotografier. Ideen til serien kom til ham som en nær-hallucinatorisk vision i begyndelsen af hans karriere i 1970’erne: ”Suppose you shoot a whole movie in a single frame? And the answer: You get a shining screen. (...) Dressed up as a tourist, I walked into a cheap cinema in the East Village with a large-format camera. As soon as the movie started, I fixed the shutter at a wide-open aperture, and two hours later when the movie finished, I clicked the shutter closed. That evening, I developed the film, and the vision exploded behind my eyes.”
Tid, lys og bevægelse står altså centralt i Sugimotos værk – temaer, der er stærkt forbundet til det fotografiske medie. Ordet fotografi kommer af græsk og betyder at tegne med lys eller lystegning/kunst. Og det er præcis det, der spilles på i Sugimotos værk. Lukketiden på en spillefilms længde ”tegner” et lysende hvidt lærred – i ét billede vises en to timer lang spillefilm. Beskueren får en ren fotografisk oplevelse, hvor billedet afspejler den proces, der ligger i det ”fotografiske” – et billede af et (levende) billede. Treenigheden af tid, lys og bevægelse skaber et helt eget univers, som kun kan indfanges i kameraets kasse.
Eftersyn og auktion
Netauktionen over fotografier er allerede i fuld gang og kan følges på bruun-rasmussen.dk frem til den 28. august kl. 19. Alle netauktionens værker kan denne gang – som noget nyt – ses på vores eftersyn på Sundkrogsgade 30 i Københavns Nordhavn alle dage fra kl. 10-17 frem til auktionen.
Værket "Centinela Drive-In, Los Angeles" bliver udstillet på eftersynet til den international auction I Bredgade 33 fra den 13.-17. september. Auktionen over moderne kunst og fotografier løber af stablen i dagene 25.-26. september.
Se alle netauktionens værker her
For yderligere information eller spørgsmål til værkerne, kontakt venligst:
Christine Almlund: 8818 1216 · cal@bruun-rasmussen.dk