Påskeæg, kejserlige gaver og smilende russerinder

Kunst og antikviteter fra Rusland har fyldt godt i landskabet hos os de seneste år, og vi er blevet en af Skandinaviens førende spillere inden for feltet. På sommerens auktion i Bredgade og en efterfølgende netauktion præsenteres et stort udvalg af russiske kunstgenstande fra før revolutionen i 1917.

 

NB: Budgivning på den russiske auktion i Bredgade kræver forudgående registrering og indbetaling af depositum på 25.000 kr. Læs mere her

Påskeæg og gaver fra zarfamilien

Historisk er Ruslands formgivere kendt for udsøgte håndværkstraditioner, brugen af kostbare materialer og et overdådigt kunstnerisk udtryk. Den russiske zarfamilie var aftagere af de allerfineste frembringelser og var berømte for deres rigdomme i paladserne rundt omkring i landet. De farverige og ofte rigt dekorerede påskeæg står som indbegrebet af russisk kultur, og på auktionen er de repræsenteret i form af tre vedhæng af emalje og ædelsten, som har været ejet af Storfyrstinde Anastasia Mikhailovna.

I den russiske zarfamilie var der en stærk tradition for at forære gaver til samfundets højtrangerende personer og andre kongehuse i Europa. Auktionen anskueliggør denne tradition i form af en kovsh af forgyldt sølv, som Kejserinde Anna Loannovna gav til kosaklederen Ekim Petrov i 1737. Med er også et cigaretetui af hammerslået guld, der blev givet i gave til Lehnsbaron N. Gersdorff i 1910 af Kejserinde Dagmar, og en guldslipsenål, som den danske kusk Niels Peter Emil Poulsen modtog for tro tjeneste af Storfyrst Mikhail Alexandrovich under et af hans besøg i Danmark.

Russisk billedkunst

På auktionen bliver man også mødt af en gruppe smilende unge russiske piger med de traditionelle farverige tørklæder, en harmonikaspiller og kælkende børn. Det er kunstneren Feodor Vasilievich Sychkov, der i 1934 har skildret det livlige folkeliv i en lille snedækket landsby. En anden lige så smilende russerinde finder man med Abram Efimovich Arkiphovs værk fra 1904. Maleriet har været ejet af danskeren Johan Paul Quaade, som gennem mange år arbejdede for den danske virksomhed "Det Sibiriske Kompagni" i Rusland. Vi spoler tiden endnu længere tilbage i den russiske kunsthistorie med en række ikoner, fx en stor kirkeikon fra 1700-tallet med 22 scenerier fra profeten Elias’ liv og Alexei Fedorov Kolotochins gudsmoderikon "Vladimirskaja" fra anden halvdel af 1800-tallet.

En soldat fra Krim og kunst fra Fabergé

På efterårets russiske salg hørte Nicolai Ivanovich Liberichs bronzeskulptur til blandt de helt store overraskelser, da den opnåede et hammerslag på 1,12 mio. kr. Denne gang præsenterer vi Ivan Fedorovich Kovshenkovs store bronzeskulptur fra 1856, der forestiller en soldat fra Krim-krigen. Når man taler russisk kulturhistorie er Fabergé svær at komme uden om, og auktionen præges også af en lang række kunstgenstande fra denne juveler i Skt. Petersborg – fx den fineste diamantbroche, et bordur med hvid emalje og en stor kovsh formet som en hane.

Udstilling i London

En lang række af auktionens russiske kunstgenstande vil blive udstillet på galleriet Shapero Modern i London i forbindelse med Russian Art Week den 1.-4. juni. Se mere info her

Eftersyn og auktion

Auktion: 8. juni kl. 14 i Bredgade 33, København

Eftersyn: 24.-28. juni på samme adresse
 

Se hele udvalget af russisk kunst på den internationale auktion i Bredgade
Se hele udvalget af russisk kunst på netauktionen den 11. juni kl. 17
Læs mere om auktionen
Læs om budgivning

 

For yderligere information, kontakt venligst:

Martin Hans Borg: 8818 1128 · mhb@bruun-rasmussen.dk