Et ubeskrevet blad i dansk designhistorie

Møbler af eksotiske træsorter og skulpturer af drivtømmer – på sommerens designauktion bevæger vi os ad nye veje. Det sker med arkitekten Jacob Hermann, der hidtil kun har været kendt inden for en meget snæver kreds af kendere.

 

Jacob Hermanns (1910-1995) møbler skiller sig ud fra det, man normalt forbinder med dansk design. Med deres rå og særprægede udtryk fremstår de som et forfriskende modspil til stringente møbelklassikere af de mest veleksponerede navne i dansk designhistorie.

Kompromisløs tilgang til formgivning

På mange måder kan man sammenligne Hermann med en anden excentriker inden for møbelkunsten, nemlig Peder Moos. Deres fælles udgangspunkt var en livslang fascination af træet som materiale, og de var om nogen kompromisløse i deres tilgang til formgivning og håndværk. Sat lidt på spidsen kan man sige, at med Hermann og Moos blev grænserne mellem møbel og skulptur nedbrudt. Men selvom de havde et fælles udgangspunkt, var resultatet af deres bestræbelser vidt forskellige.

Moos’ ståsted var som møbelsnedker, og hans ekstreme beherskelse af håndværket førte til de mest sublime og formfuldendte møbler, hvor intet var overladt til tilfældigheder. Hermann var på samme måde møbelsnedker, men uddannede sig senere til arkitekt på Kunsthåndværkerskolen i København. I modsætning til Moos lod han træet bestemme møblets form. For at fremmane træets organiske og levende karakter gik han ofte så vidt som til at lade noget af dette materiale stå uforarbejdet hen i sine møbler.

Amerikanske inspirationer og svalehalesamlinger

Med sin uvante tilgang er Hermann således en ener i dansk designhistorie, men set i international sammenhæng er der et par pendanter. Vigtigst er inspirationen fra den berømte amerikanske arkitekt George Nakashima, der på tilsvarende vis arbejdede med det rå og uforarbejdede udtryk. Et andet karakteristisk kendetegn for både Hermann og Nakashima er de synlige svalehalesamlinger, hvis funktion selvsagt er at forhindre træplankerne i at knække, men som samtidig giver et smukt og fremtrædende appendiks til møblerne. Hermann levede det meste af sit liv på den jyske vestkyst, og midt i denne uforsonlige natur skabte han i 1960-70’erne sine unikamøbler. De fleste af dem havde ikke et kommercielt sigte, men blev udført til hans familie og nære venner. Auktionens udvalg tæller seks af Hermanns værker – borde og bænke af henholdsvis kaukasisk valnød og bubingatræ samt to drivtømmerskulpturer.

Eftersyn og auktion

Auktion: 4. juni kl. 16 i Bredgade 33, København

Eftersyn: 24.-28. maj på samme adresse

Se hele udvalget af Jacob Hermann
Se hele udvalget af design
Læs mere om auktionen
Læs om budgivning

 

For yderligere information, kontakt venligst:

Peter Kjelgaard: 8818 1191 · pkj@bruun-rasmussen.dk

Ole Ravn: 8818 1192 · olr@bruun-rasmussen.dk

Amalie Hansen: 8818 1194 · amh@bruun-rasmussen.dk

Anna Berger Widenborg: 8818 1187 · awi@bruun-rasmussen.dk

Andreas Krabbe: 8818 1193 · ank@bruun-rasmussen.dk

Poul Svalgaard Henriksen: 8818 1132 · psh@bruun-rasmussen.dk