”En Digter ligner Fuglen der flagrer over Vang”

Ordene er H.C. Andersens og stammer fra en poetisk og hidtil ukendt dedikation stilet til Henriette Collin. Dedikationseksemplarer med bevingede ord står i kø på årets første bogauktion sammen med moderne kunstbøger og avantgardepublikationer.


H.C. Andersens særdeles poetiske, versificerede og hidtil ukendte dedikation har ikke tidligere været udbudt til salg. Den blev skrevet til Henriette Collin, der var forlovet og senere gift med Andersens nære ven, Edvard Collin. Venskabet er grundigt dokumenteret som både meget problematisk og meget nært. Dedikationen hidrører direkte fra familien.

Fra H.C. Andersen til H.V. Kaalund

Også en anden litteraturhistorisk interessant dedikation fra Andersen har fundet vej til forårets første bogauktion. Den er skrevet til digterkollegaen H.V. Kaalund, som opnåede klassikerstatus med sine berømte Fabler for Børn fra 1844. H.C. Andersen, der var begejstret for Kaalund, skriver: "Digteren Kaalund. Til venlig Erindring om vort første Møde den 29 April 1845 fra de Nye Eventyr]s Forfatter".

”En høj, mager ung mand, meget venlig."

Som bekendt var H.C. Andersen en flittig brevskriver. Nu sælges et længere originalt håndskrevet brev fra Andersen til vennen og litteraten Xavier Marmier, der i 1800-tallet var med til at udbrede kendskabet til nordisk digtekunst i Frankrig. Marmier besøgte Danmark flere gange og lærte sig dansk, så han kunne oversætte danske værker til tysk og fransk. Marmier førte dagbog på dansk, og om et af de første besøg, han fik af Andersen, skrev han: "Visit af digteren Andersen. En høj, mager ung mand, meget venlig." Brevet, der er skrevet i 1838, giver et dybt indblik i Andersens hektiske forfatterliv, hvor han bl.a. arbejder på eventyret Lykkens Kaloscher. I brevet nævnes bl.a. Henriette Wulff, Frederika Bræmer, Johan Ludvig Heiberg og den svenske kunstner Esaias Tegnér.

Avantgarde og kunstbøger

Auktionen indledes også denne gang med en række moderne kunstbøger med originalgrafik af bl.a. Chagall, Miró, Freddie, Jorn m.fl. Fremhæves skal et pænt eksemplar af den særprægede avantgardepublikation Dames et Généraux fra 1964 af Enrico Baj og Benjamin Péret. Bogen er indbundet i stribet lærred og ser ud som en stofmadras. Et ”hors commerce”- eksemplar af Jim Dines’ og Walasse Tings One cent Life med dedikation fra Walasse Ting udbydes også – et imponerende bogprojekt med et hav af farvelitografier, der forener amerikansk pop og europæisk ekspressionisme.

En forlæggers franske favoritter

Herudover udbydes en større samling franske bøger, hvoraf flere er illustrerede. Bøgerne stammer fra den danske bogsamler og forlægger fra forlaget Høst & Søn, Ellis Francisco Lohse (1889-1973). Desuden sælges tidlige bøger og tryk fra Grønland, dedikationseksemplarer af Michael Strunge, kobberstiksværker som Samuel de Pufendorfs Histoire du regne de Charles Gustave roy de Svede […] fra 1697 samt et pænt eksemplar af Laurids de Thurah’s Den danske Vitruvius fra 1746-49.

Eftersyn og auktion

Eftersynet på bogauktionen foregår som vanligt i vores lokaler på Baltikavej 10, 2150 Nordhavn, mandag den 19. marts kl. 10-17 og tirsdag den 20. marts kl. 10-17. Hammerslagene på auktionen falder online tirsdag den 20. marts fra kl. 18.
 

Se udvalget her

 

For yderligere information, kontakt venligst:

Lærke Bøgh: +45 8818 1217 · lb@bruun-rasmussen.dk