En tur i tidsmaskinen!

Der er standure, kaminure, lygteure, bordure og lommeure fra 17-1900-tallet linet op på auktionen i Bredgade, hvor vi sætter fokus på de tikkende vidundere. Et standur fra John Ellicott og en dansk privatsamling af lommeure hører til blandt højdepunkterne.

 

Et af temaerne på årets første internationale auktion i Bredgade er denne gang ure i alle afskygninger. Et af højdepunkterne er et engelsk standur på over 2,5 meter fra John Ellicotts værksted. Standuret er fra ca. 1780 og har et fornemt spilleværk bestående af 28 klokker. Ellicott var en af de mest fremtrædende engelske urmagere i det 18. århundrede, og han fungerede som George III’s urmager. Han blev valgt ind i det engelske Royal Society i 1738 på grund af sine videnskabelige interesser, som udmøntede sig i et privat observatorium i hjemmet. Bl.a. opfandt han et kompensationspendul til mere præcise tidsangivelser end tidens ure ellers tilbød. John Ellicotts søn, Edward, blev en del af virksomheden i 1760. Igennem et flerårigt partnerskab signerede far og søn deres ure i fællesskab med signaturen ”Ellicott, London”, som det ses på auktionens udbudte standur.

Tidslommer på rad

Med på auktionen er også en dansk privatsamling af lommeure fra prominente urmagere i 1700-1800-tallet, og det er sjældent, at vi støder på en samling med så mange tidlige lommeure. Det gælder bl.a. et flot engelsk Windmills-lommeur med spindelgang og repetition på klokke, der kommer i en dobbeltkasse af guld fra ca. 1700-1720. Auktionen byder også på to spændende lommeure fra det danske urmagerdynasti Jürgensen, nemlig et Urban Jürgensen-lommeur af guld med dobbelthjulsgang og kvarterrepetition fra 1820’erne og et Jules Jürgensen dobbeltkapslet lommeur med splitsekunder og 1/5 jump-sekunder fra 1870’erne.

 

Auktion: Onsdag den 28. februar kl. 14 i Bredgade 33 i København

Eftersyn: 22.-26. februar på samme adresse

 

Se alle ure auktionen i Bredgade

Læs mere om auktionen 

Se alle ure på den aktuelle netauktion

 

For yderligere information, kontakt venligst:

Anders Fredsted: 8818 1142 · afr@bruun-rasmussen.dk

Heidi Schophuus Jensen: 8818 1163 · hsj@bruun-rasmussen.dk