Hammerslag og museumskøb

Der var rift om værker af kvindelige kunstnere på årets sidste auktion i Bredgade, mens museerne købte stort ind til deres samlinger, og en Buddha fra Kina blev solgt for mange millioner.

Vanen tro afsluttede vi auktionsåret i Bredgade med en Traditionel Auktion, hvor vi satte alverdens kunstværker, designklassikere, antikviteter, smykker og armbåndsure under hammeren. På flere områder resulterede auktionen i overraskelser.

Hammerslag for millioner

På auktionen blev der i alt slået seks hammerslag på over en million kroner. Højdespringeren var en forgyldt bronzebuddha fra 1700-tallets Kina, der tog himmelflugten med et hammerslag på 13,5 mio. kr. På andenpladsen kom Martinus Rørbyes stemningsfulde motiv fra torvet i Amalfi med et hammerslag på 2,5 mio. kr., efterfulgt af Paul Fischers regnvåde blomstermarked på Højbro Plads til 1,4 mio. kr. og hans lige så charmerende vinterbillede fra Kongens Nytorv til 1,1 mio. kr. Derimellem lå to søskildringer med folkeliv af C.W. Eckersberg, der blev solgt for henholdsvis 1,3 og 1,2 mio.kr. Desuden var der mange overraskende hammerslag inden for kategorien moderne kunst med fx en jernskulptur af Robert Jacobsen til 510.000 kr. og det festlige monumentalværk "Koncerten" af Henry Heerup til en halv million kroner.

Emnet er ikke tilgængeligt!

Kvinderne i vælten!

Gennem det seneste år har vi haft fokus på danske kvindelige kunstnere, der på hver deres måde ikke har opnået en velfortjent plads i kunsthistorien. Vi er heldigvis ikke de eneste med blikket rettet mod denne forbigåelse, og det afspejler sig i auktionens hammerslag.

”Vi kan se, at vores fokus gør en forskel. Mange værker af kvindelige kunstnere er gået over vurdering, og stort set alt, vi har udbudt, er blevet solgt. Vi har arbejdet målrettet og specifikt med at præsentere et stort og varieret udbud af værker i høj kvalitet, hvilket har resulteret i markant efterspørgsel og stigende priser. Det skal selvfølgelig ses i sammenhæng med resten af kunstverdenens fokus på kvindelige kunstnere.”

Julie Arendse Voss, leder af afdelingen for ældre kunst hos Bruun Rasmussen
Gerda Wegener: "Provinsbryllup / La petite mariée", 1927. Signeret. Olie på lærred. 80 x 110 cm. Hammerslag: 430.000 kr.

Nogle af de mange højdespringere blandt kvinderne var Gerda Wegener med "Provinsbryllup / La petite mariée" til et hammerslag på 430.000 kr., Sonja Ferlov Mancobas skulptur til 300.000 kr., Rita Kernn-Larsens "Nature Morte II" til 290.000 kr. og Else Alfelts klippelandskab til 210.000 kr. Blandt de ældre malerier var det Elisabeth Jerichau-Baumanns iøjnefaldende "L'Aspetta" fra 1878, der overraskede med et hammerslag på 360.000 kr. Køberen er Statens Museum for Kunst, der på auktionen ligeledes tilføjede to andre værker af Jerichau-Baumann til deres samling sammen med en opstilling af Astrid Holm.

Statens Museum for Kunst har i de senere år arbejdet for at udvide samlingen med flere værker af de talentfulde, men oversete kvindelige kunstnere fra 1800-tallet og den tidlige modernisme, herunder både Elisabeth Jerichau-Baumann og Astrid Holm. Men samlingen af de to kunstnere har på ingen måde været repræsentativ. Jerichau-Baumann var uhyre alsidig som figur- og portrætmaler, og hun prøvede kræfter med de fleste motivgenrer. I samlingen på SMK har vi hidtil savnet markante eksempler på hendes italienske folkelivsmotiver og hendes arbejde med mytologiske motiver. Det er der nu rettet op på. Med erhvervelsen af L’Aspetta og Valkyrier har vi dels fået udvidet samlingen med et teknisk veludført og narrativt meget drevent eksempel på hendes mest populære motivkreds, dels fået tilført samlingen et mytologisk motiv præget af en dramatisk og romantisk-ekspressiv tone, som meget sjældent ses i dansk kunst fra perioden. Derudover lykkedes det SMK at erhverve et fint portræt af kunstneren og vennen Thorald Læssøe, der indskriver sig som en vigtig tilføjelse til museets samling af guldalderens kunstnerportrætter. Samlingen med værker af Jerichau-Baumann fremstår derfor nu mere nuanceret, som man også kan forvente, når det drejer sig om en af periodens mest bemærkelsesværdige kunstnere.

Peter Nørgaard Larsen, overinspektør og seniorforsker på Statens Museum for Kunst

Rekordmange museumskøb

Vi har ikke tidligere oplevet så mange museumskøb på én og samme auktion. I alt stod museumsverdenen bag 18 af hammerslagene, og udover de fire ovenstående gjaldt det fx Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design i Oslo, der nu kan udvide deres danske guldaldersamling med de to værker af Martinus Rørbye "Den læsende abate“ og "Flugten til Ægypten". På Davids Samling tog de hjem med et indisk Tulwar-sværd fra Mogulriget, mens J.F. Willumsens Museum købte denne kunstners skildring af interiøret i en domkirke med støtte fra Ny Carlsbergfondet og Slots- og Kulturstyrelsen.

Vender vi blikket tilbage til de kvindelige kunstnere, så tilfaldt ti af auktionens museumskøb værker af kvinder, hvilket yderligere understreger tidens opmærksomhed omkring skævvridningen af kønsforhold i kunsthistorien. Ud over de tidligere omtalte værker erhvervede Øregaard Museum bl.a. auktionens anden opstilling af Astrid Holm, og Holstebro Kunstmuseum købte Olivia Holm-Møllers ekspressive værk "Vred Fugl". Sidst, men ikke mindst, er det Fuglsang Kunstmuseum, der nu giver to værker af Anne Marie Carl-Nielsen og Elsa Thoresens surrealistiske landskab et nyt hjem. Vi ønsker museerne et stort tillykke med deres auktionskøb!

Elisabeth Jerichau-Baumann: "L'Aspetta", 1878. Signeret. Olie på lærred. 145 x 95 cm. Solgt til Statens Museum for Kunst for et hammerslag på 360.000 kr.
Elsa Thoresen: Surrealistisk landskab. Signeret. Olie på lærred. 33 x 41 cm. Solgt for et hammerslag på 60.000 kr. til Fuglsang Kunstmuseum.
Olivia Holm-Møller: "Vred Fugl", 1938. Signeret. Olie på lærred. 66 x 74 cm. Solgt for et hammerslag på 35.000 kr. til Holstebro Kunstmuseum.
image

Museumskøb på auktion

Vi håber at se så mange som muligt til Traditionel Auktion i Bredgade igen den 1.-10. marts og på det indledende eftersyn den 24.-28. februar!

 

For yderligere information, kontakt os venligst:

8818 1111 · info@bruun-rasmussen.dk