Hammerslag og museumskøb

Solen skinnede over sommerens auktion i Bredgade, hvor to himmelvendte værker tog himmelflugten, mens CoBrA-kunsten også var i højsædet. Derudover fornyede museer på tværs af landet samlingerne med værker af danske kunstnere.

Juni stod i auktionernes tegn i Bredgade, hvor vi traditionen tro svingede hammeren over kunstværker, designklassikere, antikviteter, bøger, smykker og armbåndsure på vores Traditionelle Auktion.

Himmelhøje hammerslag

To værker fra de høje himmelstrøg fik høje hammerslag på sommerens auktion. Det ene var guldaldermaleren P.C. Skovgaards særegne skystudie, der blev solgt for 850.000 kr. – intet mindre end 850 % over vurderingen. Skystudier har en særlig rolle i den danske guldalder. Ved at arbejde hurtigt kunne P.C. Skovgaard skildre et øjebliksbillede af himlen og vejret på en given dag på et givet tidspunkt. Værket er derudover noget særligt, da det indtil nu har været i Skovgaard-familiens eje.

Det andet himmelvendte værk er bogen ”Icones instrumentorum” fra 1596 af Tycho Brahe. Her lød hammerslaget på 1,7 mio. kr. mod en vurdering på 300.000-500.000 kr. Tycho Brahe betragtes i dag som grundlæggeren af den moderne observerende astronomi. Det ellers uopdrivelige værk består af 18 helsides træsnit af hans instrumenter og udkom som et slags tillæg til et andet af hans ekstremt vigtige værker, ”Epistolarum astronomicarum”.

Tycho Brahe: Icones instrumentorum [...]. [1596]. Indbundet med Epistolarum astronomicarum. [Uraniborg 1596]. Hammerslag: 1,7 mio. kr.

”Kombinationen af Tycho Brahe som verdensberømt videnskabsmand og så det faktum, at en meget sjælden bog pludselig dukker op i rigtig god stand efter mere end 80 år i en bogsamling, er et drømmescenarie. Vi håber altid på en så stor interesse fra ind- og udland som her, hvilket må siges at resultere i et meget flot hammerslag. Det slår derudover fast med syvtommersøm, at Tycho Brahe er et internationalt navn, der var definerende for hele den moderne observerende astronomi.”

Lærke Bøgh, specialist og leder i afdelingen for bøger.

På auktionen rejste vi fra himlen og ned i havet med Audemars Piguets armbåndsur Royal Oak, som designeren Gérald Genta har formgivet med inspiration i en dykkerhjelm. Modellen har i år 50-års jubilæum, og det blev fejret på auktionen med et hammerslag på 900.000 kr. for en særlig model i guld.

Asger Jorn: "Lächende Blümchen", 1965. Signeret. Olie på lærred. 46 x 38 cm. Hammerslag: 900.000 kr.

CoBrA: Abstrakt, fabulerende og eftertragtet

Inden for den moderne kunst var særligt CoBrA-værker eftertragtede på auktionen. CoBrA-bevægelsen blev officielt etableret i 1948 af en kunstnergruppe, der dannede navnet ud fra en sammentrækning af forbogstaverne i deres hjemlandes hovedstæder: Copenhagen, Brussel, Amsterdam. Bevægelsen er kendt for et abstrakt og fabulerende billedsprog samt en ny frigjort kunst, der kunne samle det krigshærgede Europa. Den dag i dag er deres kunst stadig relevant, hvilket vi så under auktionen, hvor en lang række CoBrA-værker fik flotte hammerslag. Det helt store hammerslag lød på 900.000 kr. og faldt over den danske kunstner og frontfigur i CoBrA, Asger Jorns farverige maleri "Lächende Blümchen", mens det ekspressive værk "La Fête du bas noir" af det belgiske medlem, Pierre Alechinsky, blev solgt for 600.000 kr.

Asger Jorn har blandt andre fundet inspiration i den danske modernist Jens Adolf Jerichau, der er barnebarn til den kendte billedhugger af samme navn og billedkunstneren Elisabeth Jerichau Baumann. Til trods for sin tidlige død for egen hånd i en alder af kun 25 år, nåede han at gennemgå en eksplosiv kunstnerisk udvikling, en livskamp som følge af psykisk sygdom og et kærlighedsliv, der kom på tværs af tidens normalitetsbegreber. Auktionen bød på flere af hans værker, og det dobbelte værk med skitsen til “Havguder” og en figurkomposition på bagsiden blev højdespringeren med en pris på 750.000 kr.

Jens Adolf Jerichau: Skitse til “Havguder”, 1916. På bagsiden: Figurkomposition, 1913. Olie på lærred. 116 x 138 cm. Hammerslag: 750.000 kr.
Yuichi Hirako: “Memories of My Garden/Instruction”. Signeret. Akryl på lærred. 160 x 160 cm. Hammerslag: 850.000 kr.

Samtidskunsten var ligeledes populær på podiet i Bredgade, og auktionens nyeste skud på stammen, den japanske Yuichi Hirako, viste sig at være i høj kurs. Hans eventyrverden “Memories of My Garden/Instruction” fik et overraskende hammerslag på 850.000 kr. mod en vurdering på 500.000-600.000 kr. og understregede dermed hans kometkarriere de seneste år.

Museer i hele landet på auktion

Flere af landets museer var på auktion denne gang, og i alt endte fem museer med at købe seks værker med hjem til samlingen. Af dem kan vi offentliggøre, at Museum Vestfyn førte et maleri tilbage til hjemstavnen med Dankvart Dreyers strandenge ved kunstnerens hjemby, Assens. Derudover købte Herregårdsmuseet Gammel Estrup i det østjyske Jens Juels portræt af tidligere komtesse Berthe Brockenhuus. Faaborg Museum var ligeledes højstbydende på et af den lokale kunstner Peter Hansens hovedværker af en skøn forårsdag på Enghave Plads i København.

Peter Hansen: Enghave Plads. 1906-1910. Signeret. Olie på lærred. 50 x 63 cm. Hammerslag: 250.000 kr.

”Legende børn fra Enghave Plads” er både et hovedværk af Peter Hansen og i dansk kunst i årene omkring 1900 i det hele taget. Museets nyerhvervelse giver os både et vigtigt indblik i Peter Hansens arbejdsmetode, men gør os også klogere på de til- og fravalg, der ligger bag tilblivelsen af et af Faaborg Museums mest elskede kunstværker. Det er en meget stor fornøjelse nu at kunne bringe værket hjem til Faaborg og indlemme det i museets samling, takket være generøs støtte fra Ny Carlsbergfondet.”

Anne Højer Petersen, museumsdirektør ved Faaborg Museum.

Vi ønsker museerne tillykke med deres nye værker og glæder os til et gensyn med dem rundt omkring i landet!

image

Museumskøb på auktion

For yderligere information, kontakt os venligst:

8818 1111 · info@bruun-rasmussen.dk