Ole Wanschers raffinerede møbelkunst

Ole Wanscher gik om nogen linen ud og var endnu mere aristokratisk, detaljeorienteret og elegant i sit formsprog end sin læremester Kaare Klint. Kom og oplev et af den kompromisløse arkitekts kostbare møblementer, der markerer et klimaks indenfor dansk møbelkunst.

Møbelkunst med stor K

Det er ingen hemmelighed, at danske arkitekter gennem tiden i flæng har skabt ikoniske møbler, der er nået langt udover landets grænser og har opnået status af at være internationale klassikere. Historien er en lidt anden, når det gælder auktionens sjældne skrivebord af riopalisander med tilhørende stol. Her er formgivning og håndværk raffineret ud i det ekstreme, og derfor markerer det kostbare møblement et klimaks i dansk designhistorie.

Arkitekten bag er Ole Wanscher, der tegnede det i 1940’erne og lod det udføre hos sin faste samarbejdspartner, snedkermester A.J. Iversen. Auktionens eksemplar er et svendestykke fra omkring 1970, der blev udført på bestilling til en driftig dansk forretningskvinde. Set med nutidens øjne fremstår møblementet måske knapt så moderne som andet af periodens møbeldesign, men dengang i 1940’erne var enkelthedens æstetik iøjnefaldende, grænsende til det provokerende.

Arven fra Klint

Møblementet trækker tydelige spor til Kaare Klint, der var Wanschers læremester, og som professor ved Det Kongelige Danske Kunstakademis møbelskole fik afgørende betydning for en hel generation af formgivere. Klint ønskede ikke en revolution, men vendte i stedet blikket mod det allerede eksisterende, nærmere betegnet den angelsaksiske tradition, i sit forsøg på at skabe tidssvarende møbler tilpasset det moderne menneskes behov. Den evolutionære tankegang var visionær og blev mere eller mindre ubevidst arbejdsmetoden for mange senere stjernearkitekter.

Wanscher betragtes som Klints mest trofaste discipel og overtog da også professoratet på møbelskolen i 1955 efter sin læremesters død. Her videreførte han den klintske metode og skabte i efterkrigstiden sine mest kendte møbler som f.eks. “Colonial Chair” ud fra samme tankegods. Som Klint var Wanscher også orienteret bagud i historien, og det udbudte møblement er tegnet efter engelsk forbillede og står som arketypen på Wanschers mesterlige beherskelse af møbeltraditionen i Storbritannien. Se alle auktionens møbler af Wanscher

image
Traditionel Auktion

Design og kunsthåndværk

Torsdag 9. december kl. 16

For yderligere information, kontakt venligst:

Peter Kjelgaard Jensen Portrait

Peter Kjelgaard Jensen

Peter Kjelgaard Jensen

Afdelingsleder / København
Amalie Hansen Portrait

Amalie Hansen

Amalie Hansen

Vurderingssagkyndig / København
Anna Berger Widenborg Portrait

Anna Berger Widenborg

Anna Berger Widenborg

Vurderingssagkyndig / København
Andreas Krabbe Portrait

Andreas Krabbe

Andreas Krabbe

Vurderingssagkyndig / København
Peter Beck Portrait

Peter Beck

Peter Beck

Vurderingschef / Aarhus