Hammerslag og museumskøb

Det blev en begivenhedsrig efterårsauktion i Bredgade, der bød på millionhammerslag for Hammershøi og CoBrA. Samtidig var museer som Louvre i Paris og Davids Samling i København på indkøb, mens verdenspressen mødte op for at følge salget af et kassettebånd med lyden af John Lennons stemme.

De sidste to uger af september holdt vi efterårets Traditionelle Auktion i Bredgade og satte flere end 950 katalognumre med kunst, design, antikviteter, smykker og armbåndsure under auktionshammeren.

Millionhammerslag for to stearinlys og cobrakunst

Vilhelm Hammershøi står bag auktionens højeste hammerslag, der lød på 2,8 mio. kr. for værket “To tændte lys på et bord” fra 1904. Det dunkle maleri taler ind i nogle af kunstnerens mest centrale temaer som melankoli og gådefuldhed, og vi fik endnu engang bekræftet, at Hammershøi er en af vores absolut mest eftertragtede danske kunstnere på auktionsmarkedet. Cobrakunsten var også denne gang i vælten, og blandt disse kunstnere faldt auktionens næsthøjeste hammerslag på 2.05 mio. kr. for Karel Appels værk "Têtes tournantes" fra 1959.

Vilhelm Hammershøi: Interiør med kunstigt lys. Olie på lærred. 52 x 37,5 cm. Hammerslag: 2,8 mio. kr.
Karel Appel: "Têtes tournantes", 1959. Signeret. Olie på lærred. 114 x 162 cm. Hammerslag: 2,05 mio. kr.

Et ikonisk ur, diamantregn og en hovedløs helt

Solitairering af 14 kt. hvidguld med brillantslebet diamant på ca. 5.00 ct. Hammerslag: 500.000 kr.

Armbåndsurene tiltrak vanen tro et stort publikum, og denne gang var højdespringeren et hammerslag på 850.000 kr. for et Royal Oak fra Audemars Piguet – et maritimt ikon, der er inspireret af en gammeldags dykkerhjelm og tegnet i 1972 af den legendariske designer Gérald Genta. Vi bød på lidt af en diamantregn på smykkeauktionen, og her lød det højeste hammerslag på en halv million kroner for en solitairering med en brillantslebet diamant på ca. 5 karat. Vi vendte også blikke mod oldtidens Rom med en samling af antikker fra billedhuggeren J.A. Jerichaus samling. Her tog den næsten 2.000 år gamle hovedløse marmorfigur af den guddommelige helt Herakles himmelflugten med et hammerslag på 550.000 kr. 

Til tonerne af PH og John Lennon

Vi kastede lys over Poul Henningsen alias PH med en række af hans designklassikere. Det sjældne PH-bueflygel fra 1937 opnåede et hammerslag på 320.000 kr., mens hans tidlige justerbare standerlampe “PH-5/3” fra midten af 1920’erne blev solgt for 360.000 kr. Det var imidlertid et kassettebånd med et interview med musikhistoriens nok største ikon, der fik medieverdenens opmærksomhed. Bag interviewet stod fire nordjyske skoledrenge, der i vinteren 1970 fik lov at besøge deres idoler John Lennon og Yoko Ono i Thy. På kassettebåndet synger Lennon bl.a. det aldrig udgivede nummer ”Radio Peace“. Salget er blevet omtalt af medier i hele verden, og kassettebåndet og de tilhørende fotografier fra interviewet blev solgt for et hammerslag på 370.000 kr. til en køber fra udlandet, der bød med via telefon under auktionen.

Et kassettebånd med interview af John Lennon fra 5. januar i 1970. Indeholder også 29 fotos og skoleblad. Hammerslag: 370.000 kr.

Fra Louvre til Davids samling

Hos Bruun Rasmussen er vi altid stolte, når et museum køber kunst på vores auktioner. Det vidner om, at vi sælger kunst af meget høj kvalitet og historisk værdi, som passer ind i museumssamlinger rundt omkring i verden. Denne gang fandt 11 værker deres nye hjem på et museum, og blandt dem var guldaldermaleren Fritz Petzholdts naturskønne motiv fra Charlottenlund med Københavns tårne i baggrunden fra 1827. Det blev købt af Musée du Louvre og går dermed en fremtid i møde i byernes by, Paris. Et andet guldalderværk af kunstneren Jørgen Roed, der forestiller en gårdsplads på landet, gik til Nationalmuseet i Stockholm. Herhjemme var museerne også på stikkerne, og Ribe Kunstmuseum købte sig til en lyseblå sommerhimmel og moden kornmark med L.A. Rings maleri "Sommerdag på Enø“ fra 1913. Davids Samling i København kunne tage hjem med Martinus Rørbyes mesterværk "Scene af det offentlige liv i Orienten", hvis motiv er hentet fra hans rejse til Tyrkiet i 1838 og opnåede auktionens tredje højeste hammerslag på 1 mio. kr. På det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot købte man denne gang hele seks værker – lige fra Elias Meyers motiv fra Kirsebærgangen ved Vesterport fra 1800 til et håndskrevet brev fra Kong Christian VII fra 1766. Vi ønsker museerne tillykke med deres køb!

Fritz Petzholdt: "Et Partie Træer ved Charlottenlund, efter Naturen". 1827. Usigneret. Olie på lærred. 57 x 49 cm. Købt af Musée du Louvre for et hammerslag på 35.000 kr.
L.A. Ring: "Sommerdag på Enø. En mark med modent korn i forgrunden". Signeret. Olie på lærred. 79 x 126 cm. Købt af Ribe Kunstmuseum for et hammerslag på 800.000 kr.
image

De seneste års museumskøb

For yderligere information, kontakt venligst:

Kundeservice: 8818 1010 · kundeservice@bruun-rasmussen.dk