Musikken og lyset med PH

På efterårets auktion hylder vi en af de helt store navne i dansk kulturhistorie. Poul Henningsen alias PH har sat dybe spor i den danske bevidsthed – både som formgiver, spiddende samfundsrevser og revyforfatter. Nu spiller vi op til dans med et sjældent flygel fra 1937 og flere af hans ikoniske lamper.

Lysteorier og kulturkritik

Når vi holder efterårets Traditionelle Designauktion i Bredgade torsdag den 30. september kaster vi lys over en markant dansk skikkelse, nemlig Poul Henningsen. I 1919 etablerede han sin egen tegnestue, og som mange andre danske arkitekter hilste PH de nye strømninger ude fra Europa velkommen. Han tilsluttede sig de funktionalistiske paroler som ”Formen følger funktionen” og ”Less is more”, der så dagens lys efter første verdenskrig. Her manifesterede krigsoplevelsen sig hos de europæiske arkitekter som et ønske om at reformere samfundet.

I begyndelsen af 1920’erne indledte PH det skelsættende samarbejde med lampefirmaet Louis Poulsen, som dannede kimen til den ikoniske blændfrie lampe. I 1925 vandt PH-lampen en guldmedalje på Verdensudstillingen i Paris, og det blev startskuddet til PH’s berømmelse og førte til udviklingen af utallige lamper konstrueret over samme lysprincip. Ved siden af sit virke som formgiver var PH redaktør på det kulturradikale tidsskrift "Kritisk-Revy", og også som revyforfatter udfoldede han en skarp kritik af samfundet. At han oftest stod i opposition til magten blev sat på spidsen i visen "Man binder os på mund og hånd", som han skrev til dramatiker Kjeld Abells revy “Dyveke” i 1940. Heri ramte skytset den tyske censur under besættelsen, hvilket medførte at PH kom på nazisternes sorte liste.

Foto af lysets mester Poul Henningsen fra omkring 1950.
Poul Henningsen: "PH-bueflygel". Sjældent flygel af nøddetræ, bruneret messing og sortlakeret træ. Formgivet 1937. Udført hos Andreas Christensen. Vurdering: 200.000-250.000 kr.

Midt i en jazztid

PH havde stor kærlighed til musikken på flere måder, og i 1930’erne skabte han en række flygler til de bonede gulve på tidens ”swanky“ steder som Glassalen og Scala i København. Fælles for disse flygler var, at de brød med konventionen for, hvordan et sådant instrument skulle se ud. Plexiglasvarianten fra 1932 er den mest berømte, men på auktionen præsenterer vi denne gang det langt mere sjældne bueflygel af nøddetræ, som PH tegnede i 1937. Det blev dengang kun udført i 7-8 eksemplarer i den oprindelige produktion, og så vidt vi ved, er ingen af disse tidligere solgt på auktion. Flyglet er i nøddetræ, og de buede ben med messingafslutninger og klappen, der er spændt ud som fire flitsbuer af perforeret træ, har ganske givet vakt opsigt, da flyglet blev annonceret i avisen af pianofabrikant Andreas Christensen.

Lysets mester

På auktionen præsenterer vi også en række af lysmagerens tidlige lamper – alle skabt som variationer over guldmedaljelampen fra 1925 med de karakteristiske blændfrie skærme. Højdepunkterne er ”Septima“, hvis stel har en særegen konstruktion med syv skærme af klart og matteret glas i felter strategisk placeret i forhold til lyset og princippet om blændfrihed. Den blev udstillet første gang i 1928 på Kunstindustrimuseet i en prototypeversion. PH tegnede efterfølgende videre på modellen, som i dag står som det ultimative trofæ for alle PH-samlere. Auktionens eksemplar er udført i 1930’erne hos PH’s faste samarbejdspartner Louis Poulsen. Lige så eftertragtet for samlere over hele verden er auktionens justerbare standerlampe, som hører til PH’s tidlige lamper og allerede så dagens lys i 1927.

Poul Henningsen: "PH-5/3". Sjælden højdejustérbar standerlampe. Vurdering: 200.000-250.000 kr.
Poul Henningsen: "PH-Septima-5". Pendel med syv skærme af klart glas, delvist matteret i felter. Vurdering: 100.000-125.000 kr.

image
Traditionel Auktion

Design og kunsthåndværk

Torsdag 30. september kl. 16

For yderligere information, kontakt venligst:

Peter Kjelgaard: 8818 1191 · pkj@bruun-rasmussen.dk

Amalie Hansen: 8818 1194 · amh@bruun-rasmussen.dk

Andreas Krabbe: 8818 1193 · ank@bruun-rasmussen.dk

Peter Beck (Aarhus): 8818 1186 · pb@bruun-rasmussen.dk

Peter Tholstrup (Aarhus): 8818 1195 · pt@bruun-rasmussen.dk