På sporet af antikken!

Gennem århundreder har kunstnere kigget i retning af antikkens verden i deres søgen efter inspiration. Mange har taget turen til Sydeuropa for at komme nærmere på den æstetiske kulturarv fra oldtiden, og nogle har bragt kunstgenstande med sig hjem til deres samlinger. I lighed med temaet for årets Golden Days-festival ser vi tilbage på antikken på auktionen i Bredgade.

Onsdag den 22. september kl. 14 kommer vi på sporet af antikken på efterårets Traditionelle Auktion i Bredgade 33 i København. Det gælder først og fremmest med en række antikker fra billedhuggeren J.A. Jerichaus samling, men vi svinger også hammeren over seks stole, hvis former tager direkte afsæt i møbelkunsten fra antikken.    

Kunsten og den evige stad

Hvad er mere oplagt end en rejse til den italienske hovedstad, hvis man er draget af antikkens verden? Rom var i 1800-tallet kunstens centrum og tiltrak kunstnere fra hele Europa. Her stod de på arven fra Romerrigets rige kultur og kunne studere oldtidens arkitektur og æstetiske frembringelser blot ved at gå en tur rundt i den evige stad. Den danske billedhugger J.A. Jerichau rejste i 1838 til Rom, og byens kringlede gader, paladser, kirker og overvældende levn fra fortiden tog ham med storm. Endnu bedre blev det, da han under sit ophold mødte den danske verdensstjerne, billedhuggeren Bertel Thorvaldsen, der anbefalede den kun 22-årige unge kunstner at gå på opdagelse i antikken. Ansporet af mesterens råd opbyggede Jerichau gennem livet en imponerende samling af 350 antikker, som han opbevarede i sit atelier Palazzo Lovati ved Piazza del Popoli. Samlingen blev den største på danske hænder næst efter Thorvaldsens og brygger Carl Jacobsens. Efter Jerichaus død kom en del af hans antikker i filosofi- og sociologiprofessor Claudius Wilkens eje. De 11 udbudte antikker på auktionen fremstår originale, uspolerede og uden restaureringer. Læs mere om Jerichaus samling (på engelsk).

”… begynd Deres Virke med at gaa i dybden med Antiken.” 

Bertel Thorvaldsens råd til den 22-årige J.A. Jerichau

Max Bendixen: ”Panterjægeren, Jens Adolf Jerichau“, 2018

Kunstnerstole med benene plantet i antikken

Vi dvæler et øjeblik mere ved antikken, for op gennem 1800-tallet blev der også i møbelkunsten set i retning af den græske og romerske oldtid. Med på auktionen har vi seks af de såkaldte Klismosstole, der er inspireret af græske kvindestole. Her svajer stolebenene ud under sædet, og ryggens kopstykke er formet som en horisontal bue. Datidens kunstnere har kunnet studere dette møbel ved hjælp af motiver på oldtidsfriser- og keramiske vaser.

Jørgen Roed: Et sæt på fire Klismosstole af nøddetræ og sort betræk. Udført 1840'erne. Vurdering: 75.000-100.000 kr.

Fire af auktionens Klismosstole er udført af Jørgen Roed, der er bedst kendt som en af de helt store danske guldaldermalere. Han var imidlertid lidt af en multikunstner, der også designede møbler, sølvtøj og smykker. I årene fra 1837-41 og igen fra 1861-62 opholdt han sig i Italien, hvor han studerede kulturarven fra antikken. Det har antageligvis ført til formgivningen af de udbudte stole af nøddetræ fra 1840’erne. Han designede de fleste møbler til sit eget private hjem, og ligesom hans malerier er hans møbeldesign kendetegnet ved en udsøgt kvalitet både i udførelse og materialer. Derfor findes et tilsvarende eksemplar af den udbudte stol i Designmuseum Danmarks samling. En anden kunstner, der også var interesseret i antikken og formgav møbler med inspiration hentet derfra, var N.A. Abildgaard. Han er antageligvis manden bag auktionens femte Klismosstol af bøgetræ fra omkring 1850, mens det sjette eksemplar har været ejet af Carl Jacobsen, der grundlagde bryggeriet Carlsberg og var en passioneret kunstsamler og mæcen.   

image
Traditionel Auktion

Antikker og ældre møbler

Onsdag 22. september kl. 14

For yderligere information, kontakt venligst:

Alexandra Nilsson (antikker): 8818 1164 · ani@bruun-rasmussen.dk

Henrik Schleppegrel (ældre møbler): 8818 1145 · hsc@bruun-rasmussen.dk

Anders Fredsted (ældre møbler): 8818 1142 · afr@bruun-rasmussen.dk