Portrætter af den sagnomspundne Rasputin
Mystiker, charlatan, kvindebedårer og hellig mand. Myterne er stærke om den russiske bonde Rasputin. Mange mener, at han fungerede som politisk rådgiver for Zar Nikolaj II og var medvirkende årsag til den russiske revolution. Historien om den danske portrætmaler Theodora Krarup og hendes bemærkelsesværdige karriere i Rusland er til gengæld gået i glemmebogen. To sjældne portrætter af Rasputin fra hendes hånd kommer netop nu på auktion.
Nu har du en enestående mulighed for at erhverve et stykke af Ruslands mest særprægede historie med to af Theodora Krarups portrætmalerier af Rasputin, som han personligt har siddet model til. De fleste af de i alt 12 portrætter, Theodora Krarup nåede at male af Rasputin, er i dag forsvundet eller tilintetgjort, hvilket gør de to udbudte værker exceptionelt sjældne.
Bonden med hypnotisk magt
Grigori Jefimovich Rasputin (1869-1916) var en russisk bonde fra Sibirien, der proklamerede sig selv som værende en hellig mand. Han havde kontakt med det russiske kejserhof fra 1907, da han efter signede havde healende kræfter og derfor kunne hjælpe zarens søn, der led af hæmofili. Rygterne, der omgav Rasputin, var mange. Theodora Krarup beskriver i sine erindringer blandt andet omverdenens billede af ham som ”en dæmon, en kvindeforfører, en rænkefuld, snu og beregnende bonde, der udnyttede sin hypnotiske magt overfor det viljesvage herskerpar.” Selv havde hun dog en helt anden mening. Hun oplevede ham som en venlig person uden ærgerrighed og kunne slet ikke genkende de mange rygter.
”Allerede flere år inden krigen kom, kunne man ikke undgå at høre om Rasputin.”
Theodora Krarup om Rasputin i sine erindringer
Det er fremført, at Rasputin havde stor indflydelse på magten i Zar Nikolaj II's sidste regeringstid og bidrog til at miskreditere zaren og hans regering, der førte til Romanov-dynastiets fald i 1917. Mange ønskede ham derfor af dage, både blandt den brede befolkning, adelen og den kejserlige familie. Rasputin blev myrdet den 17. december 1916, og blandt morderne var medlemmer af zarens familie. Mindre end tre måneder efter udbrød den russiske revolution.
To sjældne Rasputin-portrætterI det ene udbudte værk (dateret 1915) portrætteres Rasputin som den hellige mand, der med sine bemærkelsesværdige stirrende øjne hele tiden følger beskueren af maleriet. I det andet værk (dateret 1914) ses Rasputin som den russiske bonde med sved på panden, rødmosset ansigt og uregelmæssigt hår og skæg. I sine erindringer fortæller Theodora Krarup, at hun malede 12 portrætter af Rasputin. På tidspunktet for hans død i 1916, kort før revolutionen, havde hun stadig nogle portrætter tilbage. Den finske generalkonsul Otto Auer i Skt. Petersborg købte tre af de sidste i samlingen. Hans efterkommere valgte i 2003 at sælge et af portrætterne (dateret 1916, nu ukendt opholdssted).De to resterende portrætter kan nu erhverves på vores auktion og er indleveret af Otto Auers efterkommere. Flere originale kvitteringer fra Theodora Krarup til Otto Auer medfølger. |
”Jeg selv gjorde mit bekendtskab med Theodora Krarup og hendes portrætter af Rasputin for hele 30 år siden. Her aftjente jeg min danske værnepligt og fandt tæt ved kasernen et antikvariat. Blandt de mange bøger om russisk historie, kunst og kunsthåndværk, som jeg købte og læste i min fritid, var Theodora Krarups interessante erindringer.”
Martin Hans Borg, russisk chefekspert
Mit venskab med RasputinTheodora Krarup (1862-1941) var en dansk malerinde, som ankom til Skt. Petersborg i 1896, hvor hun begyndte at male portrætter af den kejserlige familie. Her modtog hun blandt andet Den Romanovske Medalje i guld af Zar Nikolaj II, hvilket satte skub i hendes karriere. Indtil 1917 havde hun bolig og atelier på Nevski Prospekt, og hun førte et bemærkelsesværdigt liv med talrige portrætopgaver og mange bekendtskaber blandt russiske kunstnere, videnskabsmænd og forfattere. Imellem hendes kunder var også Rasputin, som ofte kom på besøg i hendes atelier for at sidde model. I sine erindringer fortæller Theodora Krarup blandt andet om sit ”venskab med Rasputin“, herunder deres allerførste møde. |
”Mit indtryk af ham var ikke således, at jeg straks kastede mig på knæ som jeg siden så mange kvinder gøre det […], men jeg kan ikke nægte, at der fra hans person udstrømmede en stor, man kan roligt sige beherskende kraft.
Theodora Krarup om sit første møde med Rasputin i sine erindringer
Theodora Krarup befandt sig i Rusland indtil 1938, hvor hun flyttede til København og boede de sidste tre år af sit liv. Hendes erindringer ”42 Aar i Czarriget og Sovjet” udkom på dansk kort efter hendes død i 1941.
De to portrætter af Rasputin kommer under hammeren på vores russiske Traditionelle Auktion onsdag den 2. juni. Denne følges op af vores Netauktion med russisk tema mandag den 7. juni.
For yderligere information, kontakt venligst:
Martin Hans Borg: 8818 1128 · mhb@bruun-rasmussen.dk