Vilhelm og Valdemar: Et lysende venskab

Som sin verdensberømte ven, Vilhelm Hammershøi, var kunstneren Valdemar Schønheyder Møller inspireret af både lys og fotografi. Vennernes nære relation og fælles kunstneriske inspiration, der lige nu belyses på den anmelderroste udstilling ”Fremkaldelser” på Den Hirschsprungske Samling, spiller også hovedrollen i en række lysende værker af de to kunstnervenner på auktionen i Bredgade.

Det er som om solens stråler vitterligt rammer en i øjnene, når man står overfor Valdemar Schønheyder Møllers disede landskab ved solopgang, som kommer under hammeren den 1. juni. Pludselig er man midt i morgengryet en sommerdag, hvor solen skyller overnaturligt realistisk mod en. Solens lys danner et diset filter, så træernes blade og skygger udviskes. I stedet sætter lyset sig på nethinden og skaber et farvemættet efterbillede.  

Modlysets efterbilleder og lysets spejlinger

Men hvordan det? Hvem ser op i solen længe nok til at skildre solens strålende lys med sådan en malerisk sanselighed? Det gjorde Valdemar Schønheyder Møller faktisk. Både i Skagen og senere i Fontainbleau ved Paris, hvor han bosatte sig i 1896 med sin kone, studerede han indgående solen ved at kigge op i den for netop at kunne gengive efterbilledernes lysende farvemylder i sine malerier. Hans intensive studier belønnede ham da også med den poetiske titel ”Peintre de Soleil” (Solens Maler) af den franske kunstkritiker Leon Balzagette.

Valdemar Schønheyder Møller: To både på stranden, 1896. Signeret. Olie på lærred. 25 x 35 cm. Vurdering: 80.000-120.000 kr.

I et andet udbudt værk – ”To både på stranden” – skildrer Schønheyder Møller sollysets hidsige genskin i det lysende hvide hav, så det stråler op i den violette himmel. Her er det ikke modlys og efterbilleder, men i stedet lysets spejlinger, vi oplever. Interessen for lyset og dets refleksioner havde han til fælles med vennen Vilhelm Hammershøi, der også er repræsenteret på auktionen med to værker.

Hvem inspirerer hvem?

Valdemar Schønheyder Møller og Vilhelm Hammershøi voksede op i det samme kvarter og var begge elever af P.S. Krøyer på Studieskolen i København. Begge kunstnere var fascineret af fotografiet, samlede på dem og brugte ivrigt kameraet. I 1880’erne tager Schønheyder Møller stribevis af billeder af både Hammershøi, hans søster Anna, samt hjemmet i Strandgade – flere genopstår senere som malerier fra Hammershøis hånd. Begge var blandt de første kunstnere i Danmark, der brugte fotografiet som kunstnerisk inspiration og værktøj. Fotografiet gav nemlig adgang til det, man ellers ikke havde blik for. Med kameraet indfanger og leger de med en række tematikker, som står centralt i begges værker: rum, refleksioner, lys og modlys.

Valdemar og Vilhelms nære venskab og fælles interesse for det fotografiske bliver tydeligt i dette usædvanlige, legende portræt fra 1885-1886 af en udklædt Vilhelm, der er fotograferet i spejlet af sin fotografven Valdemar. Foto: Det Kgl. Biblioteks samling.

Mesterens lyseksperimenter

Eksperimenterne med fotografiet og lyset ses også tydeligt i de to værker af Hammershøi, som vi møder på auktionen. I et lille interiør fra 1888 er vi vidne til et af hans første forsøg på at vise, hvordan en kunstig lyskilde reflekteres i et mørkt vindue. Lyset fremkalder en dramatisk slagskygge fra kommoden, og den enkle og modige komposition giver værket et moderne, nærmest abstrakt udtryk.

Vilhelm Hammershøi: "Stue. Kunstigt lys", 1888. Olie på lærred. 34 x 36 cm. Vurdering: 600.000-800.000 kr.

Lyset spiller også en central rolle i Hammershøis fascinerende, tilbagelænede portræt af kunstnerkollegaen, Carl Holsøe. Portrættet er et studie til et af Hammershøis mest berømte og monumentale værker, “Fem portrætter”, der i dag hænger på Thielska Galleriet i Stockholm, men som netop nu kan ses på Den Hirschsprungske Samlings udstilling. 

 

I det færdige maleri oplyser to levende lys på bordet den ene side af Holsøes ansigt – det er dette lys, vi også indirekte kan se i auktionens portræt af Holsøe, hvor maleren er gået helt tæt ind på den portrætterede – som i et intimt close-up foto. Den ene side er oplyst og den anden henlægger i mørke og giver os et væsentligt indblik i Hammershøis karakteristiske måde at arbejde med lyset på.

Vilhelm Hammershøi: Portræt af maleren Carl Holsøe. Studie til "Fem Portrætter". Olie på lærred. 44 x 37 cm. Vurdering: 1,5-2 mio. kr.

image
Traditionel Auktion

Malerier og tegninger

1. juni kl. 16

For yderligere information, kontakt venligst:

Julie Arendse Voss: 8818 1123 · jav@bruun-rasmussen.dk

Birte Stokholm: 8818 1122 · bst@bruun-rasmussen.dk

Søren Kjerk Holmstrup: 8818 1127 · skh@bruun-rasmussen.dk