Værker på papir af J.F. Willumsen

J.F. Willumsen (1863-1958) er et uomgængeligt fyrtårn i dansk og nordisk modernisme. På Onlineauktionen tirsdag den 25. februar har vi den sjældne fornøjelse at præsentere hele 46 værker på papir af J.F. Willumsen fra en norsk privatsamling. Her finder man tegninger og grafik fra et helt unikt og særpræget kunstnerisk virke på over 70 år.


Auktionens samling består primært af grafik, som Willumsen dyrkede gennem hele sin karriere, suppleret med originale arbejder på papir. Dette inkluderer en række sjældne studier fra Norgesrejsen i 1892, der leder op til hovedværket ”Jotunheimen” (1892-1993). Udvalget spænder over værker fra 1885 (kunstnerens første radering og katalognummer 1 i Sigurd Schultz’ fortegnelse over Willumsens grafik) og strækker sig helt frem til 1949.

Kunstnerisk enegænger og kamæleon


J.F. Willumsen udfoldede sig gennem sit lange liv med dristighed og radikalitet inden for stort set alle kunstens medier – fra malerier over skulptur til keramik, grafik og arkitektur – som en kunstnerisk enegænger og kamæleon. Gang på gang flyttede han sig selv: helt konkret med talrige rejser og udlandsophold, men også rent kunstnerisk.

J. F. Willumsen: "Nøgen kvinderyg”. Vurdering: 2.000-3.000 kr.

J.F. Willumsen udfordrede konventionerne og var på mange måder forud for sin tid. Samtidig skabte han værker, der i dag står som ikoner i dansk kunsthistorie, hvoraf ”En bjergbestigerske” fra 1904 er blandt de mest kendte.

Niels Boe-Hauggaard

Afdelingsleder for moderne kunst og samtidskunst

J. F. Willumsen: ”La Cantatrice Gersemi Willumsen”. Vurdering: 4.000-6.000 kr.
J. F. Willumsen: "Harlekin springer”. Vurdering: 3.000-4.000 kr.

Symbolistiske pionerværker og gennemført (selv)iscenesættelse


Interessen for J.F. Willumsen kredsede tidligere mest om hans symbolistiske pionerværker fra 1890’erne, hvor han er på fuld omgangshøjde med den internationale symbolisme. I dag ses dog en revurdering – både kommercielt og kunsthistorisk – af de senere faser i hans mangefacetterede produktion. Disse værker betragtes nu under andre optikker og i deres egen ret. Senest er Henrik Wivels imponerende monografi ”Jeg er en anden” (2024) udkommet, hvor Wivel blandt andet fokuserer på Willumsens gennemførte (selv)iscenesættelse og samspil med kvinderne i hans liv – Juliette Meyer, Edith Wessel og Michelle Bourret, der alle var udøvende kunstnere.

Privatsamling fra nordmanden Arne I. Hoem

Den udbudte samling kommer fra Arne I. Hoem (1911-1986), der var en norsk erhvervsmand med alsidige kulturelle interesser og hverv inden for arkæologi, museumsvæsen, historie og bøger. I starten af 1970’erne begyndte han at interessere sig indgående for J.F. Willumsen, som han opfattede som en dansk pendant til den hjemlige Edvard Munch. Han korresponderede med kunsthistorikeren Sigurd Schultz (1894-1980), som i 1957 blev den første direktør for det nyoprettede J. F. Willumsens Museum, og søgte dennes råd om mulige erhvervelser hos kunsthandlere og på auktioner. En del af denne korrespondance udbydes på auktionen sammen med Arne I. Hoems bøger om Willumsen.


image
Onlineauktion

J.F. Willumsen

Tirsdag d. 25. februar


For yderligere oplysninger, kontakt venligst:

Niels  Boe-Hauggaard Portrait

Niels Boe-Hauggaard

Niels Boe-Hauggaard

Afdelingsleder / Moderne kunst & samtidskunst / København