Kunstens kvinder

I år fortsætter vi med at stille skarpt på kvindelige kunstnere. Netop nu dykker vi på en Netauktion ned i kunsthistorien fra ca. 1850 til 1950 med værker af en lang række talentfulde kunstnere, der på trods af store stilistiske, tematiske, tidsmæssige og personlige forskelle alle har formået at trodse udfordringerne i forhold til det at være kunstner som kvinde.

Historien om, at det op gennem tiden både har været et særsyn og udfordrende at være en kvindelig kunstner, vidner om, at ligestillingsproblematikken også er relevant at sætte fokus på i kunstens verden. Det gør kulturinstitutionerne i disse år, og hos Bruun Rasmussen kan vi mærke, at vores målrettede fokus har betydet en markant højere efterspørgsel og stigende hammerslag på en lang række af kunstens kvinder, der ellers mere eller mindre har været skrevet ud af kunsthistorien. På den aktuelle Netauktion i uge 14 sætter vi en perlerække af værker under hammeren af repræsentanter for både 1800 og 1900-tallets kunst. I artiklen her har vores kunsteksperter Kathrine Eriksen, Camilla Bruun Stoltze og Sofie Normann Christensen lavet en række nedslag i udvalget.

Frontløberen Bertha Wegmann

På auktionen har vi flere værker med af Bertha Wegmann (1847-1926), heriblandt "Middagssøvn i det Grønne" fra 1883, hvor hun går overraskende tæt på motivet i sin skildring af en ældre sovende herre. Wegmann var én af de første kvinder, der havde et professionelt kunstnerisk virke i Danmark, hvor hun var en af tidens førende portrætmalere på linje med P.S. Krøyer. Wegmann arbejdede aktivt for at forbedre kvindelige kunstneres vilkår som medlem af bestyrelsen for Tegne- og Kunstindustriskolen for Kvinder. Hun fik som den første kvinde nogensinde ligeledes en plads i Kunstakademiets Plenarforsamling og blev senere medlem af Charlottenborgs Forårsudstillings censurkomite. Trods sin succes i samtiden og en imponerende karriere gik hun i den kunsthistoriske glemmebog, men har inden for det seneste år opnået fornyet interesse på vores auktioner og er netop nu aktuel med udstillingen ”Bertha Wegmann. At male på mange sprog” på Den Hirschsprungske Samling. 

Kunstnersøstrene Ludovica og Emmy Thornam

De to søstre Ludovica Thornam (1853-96) og Emmy Thornam (1852-1935) arbejdede også professionelt som udøvende kunstnere og er repræsenteret med flere værker på auktionen. Som udvalget vidner om, specialiserede Emmy Thornam sig i blomstermaleriet, mens det var portræt- og figurmaleriet, der var omdrejningspunkt for Ludovica Thornam, hvilket hendes stemningsfulde værk "En Neapolitanerinde", som blev udstillet på Salonen i Paris, er et fremragende eksempel på. I 1887 modtog de to søstre et treårigt legat fra Kulturministeriet, hvilket gjorde det muligt for dem sammen at drage til tidens kunstmetropoler Rom og Paris for at videreuddanne sig. Efter hjemkosten til Danmark var de to søstre repræsenteret på en separatudstilling hos kunsthandler Stochholm i Bredgade, hvilket var usædvanligt for kvinder dengang. Skønt deres succes i samtiden blev også de to malerinder glemt af eftertiden – lige indtil nu.

Kvindesagsforkæmperen, kunstpædagogen og kunstneren med skuespiltalent

Bevæger vi os længere op i kunsthistorien er Ebba Carstensen (1885-1967) vanskelig at komme udenom. Hun var en af stifterne bag Kvindelige Kunstneres Samfund og tog på samme måde som Wegmann ikke blot kampen op for egen anerkendelse, men forsøgte samtidig at forbedre vilkårene for sine medsøstre. Carstensens kunstneriske virke er imponerende og hendes motivkreds bred, men i centrum for det hele står en sjælden sanselighed og forståelse for materialet, hvilket hendes tre udbudte malerier vidner om. Vi kan også byde på en smuk opstilling af Bizzie Høyer (1888-1971) – en kvinde, der i den grad har præget den danske kunsthistorie. På sin anerkendte tegneskole forberedte hun mange af de senere koryfæer til kunstakademiet. Høyers egen produktion er beskeden, men ikke desto mindre interessant. Hendes farverige opstilling med blomster, frugter og en bog er bemærkelsesværdig pga. fraværet af farven sort og den nærmest impressionistiske opbygning af motivet med et hav af nuancer og kontraster. 

En anden af modernismens kvindelige kunstnere er Besse Giersing (1896-1949), der var datter af kunstnerparret Anna og Fritz Syberg. Den kreative åre fra hendes familiære ophav lader sig ikke fornægte, og gennem sit blot 48 år lange liv nåede hun både at markere sig som en dygtig kunstner og skuespiller. Giersings tidligste malerier knytter sig til motiver hentet fra naturen og hjemmet, som man ser det i det udbudte værk ”Petunier“ fra 1916. Samme år blev hun elev på Harald Giersings malerskole, og her skete der et skift i en mere modernistisk retning med halvkubistiske elementer og en stram billedopbygning.  

Christine Swane og andre talentfulde kvinder

Maleren Christine Swane (1876-1960) var også en del af en kunstnerfamilie som søster til Johannes Larsen og blev naturligt inkluderet i en større kreds af progressive kunstnere. Hendes udgangspunkt var fynbomalernes naturalisme, mens hun senere udviklede sit eget billedsprog, hvor hendes fladebetonede form og diskrete kolorit, giver hende et særegent og stilfærdigt udtryk. På auktionen byder vi på kunst af mange andre kvindelige kunstnere i form af en bronzeskulptur af Nielsine Petersen, fine værker af Marie Luplau, Emilie Mundt, Elisabeth Jerichau Baumann og Agnes Slott-Møller, papirarbejder af Kamma Salto, Gerda Wegener, Ruth Smith og Else Fischer-Hansen for ikke at tale om værker af udstillingsaktuelle Else Alfelt og Sonia Delaunay. Værd at bemærke er også et sjældent sydlandsk motiv med varme toner fra islandske Júlíana Sveinsdóttir, et solbeskinnet haveparti af Elisabeth Karlinsky, en blomsterbuket fra Astrid Holm og en sitrende opstilling af Anna Maria Lütken.

 

Værsgo’ at gå på opdagelse blandt alle auktionens værker!

image
Netauktion

Ældre og moderne kunst

4.-5. april kl. 20

For yderligere information, kontakt os venligst:

Camilla Bruun Stoltze Portrait

Camilla Bruun Stoltze

Camilla Bruun Stoltze

Vurderingssagkyndig / Ældre kunst / København
Sofie Normann Christensen Portrait

Sofie Normann Christensen

Sofie Normann Christensen

Vurderingssagkyndig / Ældre kunst / København
Kathrine  Eriksen Portrait

Kathrine Eriksen

Kathrine Eriksen

Vurderingssagkyndig / Moderne kunst & samtidskunst / København

Aktuelle emner til salg