Den danske guldalder på Netauktion

Motiver fra Sydeuropa, danske landskaber og marineskildringer – netop nu præsenterer vi værker af nogle af guldalderens helt store navne og kommer vidt omkring deres foretrukne motiver.

På den aktuelle Netauktion finder man et fint udvalg af guldalderkunst. Du kan byde med allerede nu, men hammerslagene falder først den 3. januar kl. 19 her på bruun-rasmussen.dk. Forinden er du velkommen til at komme forbi vores afdeling på Sundkrogsgade 30 i Københavns Nordhavn og se nærmere på de udbudte kunstværker. Se åbningstider her

Guldalderen kort fortalt

Den danske guldalder i første halvdel af det 19. århundrede er kendetegnet ved et blomstrende kunst- og åndsliv trods landets store kriser – Slaget på Reden i 1801, tabet af flåden og Københavns bombardement i 1807, statsbankerotten i 1813 og afståelsen af Norge i 1814. Nationen havde brug for genrejsning, og man fandt blandt andet vej dertil gennem litteraturen og ikke mindst malerkunsten. Mange af værkerne fra denne periode er blandt de bedste i dansk kunsthistorie overhovedet.

Thorald Brendstrup: "Egn ved Duerofloden i Portugal", 1846. Signeret. Olie på lærred. 34,5 x 44,5 cm. Vurdering: 12.000-15.000 kr.

Kunstnerisk udsyn

Guldalderkunstens fader C.W. Eckersberg, som også er at finde på auktionen, kom til at præge en hel generation af kunstnere. De kredsede om en række særlige motiver, heriblandt landskaber, mariner, portrætter og ikke mindst skildringer fra Italien. Som en del af deres kunstneriske uddannelse rejste mange mod de sydeuropæiske lande for at finde inspiration og nye solbeskinnede motiver til deres repertoirer. Her skabte de nogle af de mest kendte guldalderværker. En af disse rejsende guldalderkunstnere var Thorald Brendstrup, der er repræsenteret med værket ”Egn ved Duerofloden i Portugal” fra 1846. Martinus Rørbye fører os til Italien med tegningen ”En kvinde fra Procida” fra 1835, mens det hos Ernst Meyer gælder Rom med akvarellen ”En strikketime” fra 1858.

Martinus Rørbye: En kvinde fra Procida, 1835. Signeret. Bly og vandfarve på papir monteret på papir. Bladstørrelse 27 x 21,5 cm. Vurdering: 20.000 kr.

Det danske landskab

Landskabsmaleriet var en af tidens mest yndede genrer, og kunstnerne drog ud i naturen med tegneblok og malerkasse for at skildre det karakteristiske danske landskab. Auktionen byder på flere værker af Vilhelm Kyhn, der var en af de mest produktive landskabsmalere i 1800-tallets danske kunst. Med udgangspunkt i det nationalromantiske kultursyn fokuserede han på Danmarks landskaber for at indfange og forevige alle nationens egne under forskellige årstider, vejrlig og tidspunkter på døgnet. P.C. Skovgaard er en anden af guldalderens hovedskikkelser, der især blev kendt for sine storladne skildringer af det danske landskab, og han er også repræsenteret på auktionen.

Vilhelm Kyhn: Skovvej langs Isefjord, 1865. Signeret. Olie på lærred. 34 x 45 cm. Vurdering: 15.000-20.000 kr.
P.C. Skovgaard: Bakket landskab ved Knabstrup en sommerdag, 1871. Signeret. Olie på lærred. 33,5 x 46,5 cm. Vurdering: 20.000-25.000 kr.

National stemning til søs

Også havet og skibe var populære motiver. I Danmark var marinemalerierne dels en kunsthistorisk reaktion på tabet af den danske flåde til briterne efter Københavns bombardement i 1807. Mens man her tabte kongens orlogsflåde, kunne handelsflåden fortsætte stort set uændret og voksede sig større i de følgende år. Det var denne handelsflåde og den medfølgende dansk-nationale stemning på havet og langs kysterne, som kom til at optage flere danske kunstnere i det 19. århundrede. På auktionen kan du byde på mariner af kunstnere som Carl Bille og Anton Melbye.


image
Netauktion

Tema: Guldalder

Mandag 3. januar kl. 19


For yderligere information, kontakt os venligst:

Julie  Arendse Voss Portrait

Julie Arendse Voss

Julie Arendse Voss

Afdelingsleder / Ældre kunst / København
Birte  Stokholm Portrait

Birte Stokholm

Birte Stokholm

Vurderingssagkyndig / Ældre kunst / København
Søren  Kjerk Holmstrup Portrait

Søren Kjerk Holmstrup

Søren Kjerk Holmstrup

Vurderingssagkyndig / Ældre kunst / København
Camilla Bruun Stoltze Portrait

Camilla Bruun Stoltze

Camilla Bruun Stoltze

Vurderingssagkyndig / Ældre kunst / København
Sofie Normann Christensen Portrait

Sofie Normann Christensen

Sofie Normann Christensen

Vurderingssagkyndig / Ældre kunst / København