Tema: Kvindelige kunstnere

Stærke kvindestemmer er gennem tiden ikke blevet tildelt deres rette plads i kunsthistorien. Derfor sætter vi i lighed med en række museer gennem hele 2021 fokus på kvindelige kunstnere. På Netauktionen lige nu gælder det navne som fx Ebba Carstensen, Elisabeth Karlinsky, Agnes Slott-Møller og Marie Luplau.

2021 står i kvindernes tegn hos Bruun Rasmussen. Med temaauktionerne er det vores ønske at kaste lys over en række kunstnere, der ufortjent enten har stået i skyggen af deres mandlige kollegaer, har haft vanskelige udstillingsforhold eller ligefrem er gået i den kunsthistoriske glemmebog. Det er ingen hemmelighed, at kvindekønnet og det at være udøvende kunstner gennem tiden er blevet opfattet som et modsætningsforhold, og at gængse kønsrollemønstre har stået i vejen for kvinders kunstkarrierer. Selvom uligheden mellem køn i kunstbranchen heldigvis har ændret sig, spiller de strukturelle kønsforskelle fortsat en rolle i forhold til priserne på auktionsmarkedet.

”Jeg faar 500 Kr. for et Billede, som min mandlige Kollega faar 1000 Kr. for. Hvorfor? Jo, fordi jeg er Kvinde, og af en eller anden Grund har de, der køber Malerier, mere Fidus til en Mand (…)”.

Ebba Carstensen, 1943.

Modernismens kvinder og KKS

Sådan lød ordene fra kunstneren Ebba Carstensen i Social-Demokraten i 1943. Her ramte hun plet i forhold til, at modernismens kunstnere havde forskellige muligheder på baggrund af deres køn, og at mange af kvinderne blev glemt i de store modernismefortællinger. En lang række værker af disse kvinder er præsenteret på den aktuelle temaauktion. Udover Ebba Carstensen gælder det navne som Regitze Brøndsted, Thyra Boldsen, Rita Kernn-Larsen, Franciska Clausen, Else Fischer-Hansen, Christine Swane, Elisabeth Karlinsky, Franciska Clausen, Else Fischer-Hansen og Else Alfelt. Auktionen byder på mange forskellige kunstneriske udtryk, og du har mulighed for at dykke ned i et hav af materialer og motiver – fælles for dem alle er deres billedmæssige kvaliteter. Flere af disse kunstnere var aktive i kampen for at ændre på de kønslige forskelle i det danske kunstmiljø. Kunstnere som Ebba Carstensen og Helvig Kinch var med til at oprette foreningen ”Kvindelige Kunstneres Samfund“ (KKS) i 1916, der står som et klart billede på, hvordan kvinderne dengang organiserede sig i forsøget på at opnå lige rettigheder. KKS stod bl.a. for oprettelsen af Croquisskolen, der gav kvinder mulighed for at male efter levende modeller. Auktionens 32 værker af modernismens kvindelige kunstnere afspejler dermed alle en generation af kunstnere der, trods manglende muligheder, har haft betydelig indvirkning på den danske kunstbranche – og ligestilling.

Ebba Carstensen: Portræt. Olie på lærred. 93 x 71 cm. Vurdering: 6.000 kr.

Stærke kvindestemmer fra 1800-tallet

Spoler vi lidt længere tilbage i kunsthistorien til de kvindelige malere i 1800-tallet bliver vi ligeledes mødt af markante udtryk. Her var det navne som Agnes Slott-Møller, Marie Luplau, Augusta Dohlmann, Helvig Kinch og Augusta Thejll Clemmensen, der hver på deres måde indledte den kønskamp i kunstens verden, som modernismens kvinder senere byggede videre på.

På auktionen finder man fx Agnes Slott-Møllers måneskinsmotiv fra 1907 af den nordjyske herregård Bangsbo, der i årene omkring århundredeskiftet blev samlingssted for en række af tidens store tænkere, forfattere og kunstnere som fx Herman Bang, L.A. Ring, Thorvald Bindesbøll og kunstnerægteparret Slott-Møller. Agnes Slott-Møller kom til at spille en central rolle i tidens kunstliv både som maler og debattør. Den kunstneriske uddannelse fik hun på Tegne- og Kunstindustriskolen for Kvinder fra 1878 til 1885, hvor hun modtog undervisning af P.S. Krøyer og hendes senere mand, Harald Slott-Møller. Det kunstneriske udsyn var vidt – med inspiration fra danske folkeviser, middelalderkunst, prærafaelitterne og den engelske arts and crafts-bevægelse skabte hun sine både historieorienterede og symbolistiske værker.

Agnes Slott-Møller: Herregården Bangsbo i måneskin, 1907. Signeret. Olie på træ. 37×45,5 cm. Vurdering: 20.000-25.000 kr.
Marie Luplau: Sydlandsk landskab med bjerge i baggrunden. Signeret. Olie på lærred. 35 x 41 cm. Vurdering: 3.000-4.000 kr.

En anden frontfigur blandt kunstens kvinder i 1800-tallet var Marie Luplau, og med på auktionen er tre af hendes værker – et fransk og et dansk landskab samt et sommermotiv med en dreng, der hviler sig i skyggen af et bondehus. Hun gik på Vilhelm Kyhns Tegneskole for Kvinder i begyndelsen af 1870’erne, mens hun forgæves søgte ind på kunstakademiet. I stedet tog hun med livsledsagersken Emilie Mundt til München, hvor de langt lettere kunne udfolde deres kunstneriske talenter. De to oprettede sidenhen en kunstskole i deres private hjem på Frederiksberg, der kom til at præge en hel generation af kvindelige kunstnere.

Design og kunsthåndværk af kvindelige formgivere

Med på auktionen har vi også design og kunsthåndværk af kvindelige formgivere. Det gælder den smukke skalstol ”GJ Bow Chair" og tre indskudsborde af Grete Jalk, der var visionær, ambitiøs og utraditionel i sin tankegang og nok den af de kvindelige arkitekter, der stod mindst i skyggen af mændene. Hendes karriere har sat dybe spor i formidlingen af dansk design – hun var i 1950’erne underviser på Kunsthåndværkerskolens møbelskole, medarrangør af Snedkerlaugets Udstillinger og redaktør på designbibelen ”Dansk møbelkunst gennem 40 år, 1927-66“. I 1963 vandt hendes sløjfeformede stol en international designpris og blev efterfølgende erhvervet af MoMA i New York. Fra de kvindelige kunsthåndværkere finder man denne gang to sølvkasseroller med elfenbenshank af Ibi Trier Mørch, en stor gulvkrukke af Priscilla Mouritzen og et håndvævet billedtæppe af naturmaterialer af Grete Balle.

Grete Jalk: "GJ Bow Chair". En lænestol samt et sæt på tre indskudsborde af formbøjet teakfinér. Vurdering: 20.000-25.000 kr.
image
Netauktion

Kvindelige kunstnere

28.-29. juni

For yderligere information, kontakt venligst:

Ældre kunst: Camilla Bruun Stoltze: 8818 1126 · cbs@bruun-rasmussen.dk

Moderne kunst: Kathrine Eriksen: 8818 1184 · ke@bruun-rasmussen.dk

Kunsthåndværk: Amalie Hansen: 8818 1194 · amh@bruun-rasmussen.dk