Synsbedrag i papir, pensel og keramik

Synsbedrag, keramisk mimeri og landskabskunst klippet i papir popper op som højdepunkter blandt udvalget af samtidskunst på Netauktionen, som løber af stablen den 15. juni og byder på værker af Peter Callesen, HuskMitNavn og Rose Eken.

En fossende strøm af papir

Man bliver både forført og fascineret af den danske samtidskunstner Peter Callesens klippede og udskårne papirkunst. Med uhørt snilde og kunstfærdighed kreerer han tredimensionel kunst og magiske landskaber ud af helt almindelige flade, hvide A4-ark. På Netauktionen den 15. juni kan du nu få fingre i det dramatiske landskabsværk "Water always Finds its Way", der stammer fra forlægger Jarl Borgens store kunstsamling. Her fosser en rivende papirstrømmen lodret ud over kanten af papiret og danner en lille magisk sø i bunden af trærammen. Callesens kunst animerer til at nærstudere detaljerne og legen med illusionen. Den er et sanseligt synsbedrag, et omvendt tromp l’oeil værk, hvor man forundres over spillet mellem illusion og virkelighed – og i Callesens hænder har det flade, hvide papir helt uanede muligheder.

Peter Callesen: “Water always Finds its Way”, 2006. Sign. og dateret på bagsiden. Syrefrit papir, lim og akryl monteret i egetræsramme. 43×34 cm. Vurdering: 10.000 kr.
HuskMitNavn: Figurkomposition. Sign. HuskMitNavn, 15. Olie på lærred. 100×80 cm. Uindrammet. Vurdering: 30.000-40.000 kr.

Tegneserie-tromp l’oeil

Tromp l’oeil, der betyder ’bedrager øjet’ på fransk, spiller også kunstneriske puds med os i en stribe andre værker på auktionen. Teknikken stammer helt tilbage fra 1500-tallet, hvor man brugte malerkunsten til at skabe rum og dybde på flader, så man blev narret til at tro, at det var en del af virkeligheden – det ypperst man kunne opnå var, hvis man kunne narre kongen og hans hof. I HuskMitNavns oliemaleri uden titel bliver vi også narret til at tro, at de to far og søn-tegneseriefigurer leger hule i en ægte papkasse med klippede dør- og vindueshuller. For som Callesen arbejder HuskMitNavn ofte også sine tegnede figurer frem i klippet og revet i papir, men i værket her er papkassen ikke klippet, men faktisk malet i olie på lærred, så det ligner. Det er tegneserie-tromp l’oeil, når det er bedst.

Keramisk mimekunst

Rose Ekens keramiske mimekunst spiller også puds med virkeligheden og ikke mindst de tusindvis af hverdagsobjekter, vi alle omgiver os med. På auktionen kan du denne gang byde med på Ekens gedigne, keramiske 1:1-kunst i form af en orange magnum-sprittusch i ler af mærket ”Sharpie” med det tilhørende bogværk ”Artefacts” – som dog er trykt på ægte papir. I Ekens hænder får hverdagens genstande fornyet, kærlig opmærksomhed, så nostalgien presser sig på og minder os om, at hverdagsobjekterne omkring os er fulde af minder og oplevelser.

Rose Eken: Sharpie. Sign. RE 18 i bunden. Polykromt dekoreret keramik. L. 13 cm. Vurdering: 3.000 kr.

image
Netauktion

Samtidskunst

Tirsdag 15. juni kl. 19

For yderligere information, kontakt venligst:

Niels Boe Hauggaard: 8818 1182 · nbh@bruun-rasmussen.dk

Kathrine Eriksen: 8818 1184 · ke@bruun-rasmussen.dk

Peter Beck (Aarhus): 8818 1186 · pb@bruun-rasmussen.dk

 

Følg samtidskunsten, abonner på nyhedsbrevet her eller følg os på Instagram