Da kunsten gjorde oprør

Kunst inspireret af 50’ernes stileksperimenter og 60’erne oprørsbevægelser er stærkt efterspurgte i øjeblikket. Du kan nu møde en stribe værker af en af periodens helt store personligheder, kunstner og enfant terrible Richard Winther.

Richard Winther “Konkret komposition”. Signeret W 54 (1954). Vurdering: 12.000-15.000 kr.

Albert Mertz: “Husmand”, 1963. Vurdering: 3.000 kr. Hammerslag 13.000 kr.

Sven Dalsgaard: “Clean nr. 2”, 1976. Vurdering: 15.000-20.000 kr. Hammerslag 24.000 kr.

3 billeder

 

Peace, love and harmony – og alt det indimellem

Arbejderbevægelse, ungdomsoprør, kvindekamp, flower power, kærlighed og kulørte gevandter. 60’erne er tiåret, der vender op og ned på konventionerne, stiller spørgsmålstegn ved sociale normer og udfordrer det konventionelle samfund. Samtidig er det også en tid, hvor massekulturen for alvor slår igennem og ændrer de indgroede mønstre for altid.

Rent kunstnerisk bliver der skabt rum til leg og eksperimenter. Happenings, fluxus, ZERO, pop-kunst og minimalisme – for bare at nævne et par af de kunstneriske retninger, der definerer perioden. Resultatet udmønter sig i et mangeartet udtryk i forhold til genre, materiale, medie og betydning – ofte i opposition til det eksisterende kunstmarked. I dag er mange af ”oprørskunstens” værker stærkt efterspurgte blandt samlere.

Richard Winther – konceptuel og malerisk

På hjemmefronten var Richard Winther (1926-2007) en af tidens helt store personligheder, som udøvende kunstner, debatskaber, enfant terrible og som underviser, inspirator og mentor for kommende kunstnergenerationer. Selv betragtede han sit arbejde som en form for kontinuerlig undersøgelse, som andre kunne lære af – på samme måde, som han selv lærte undervejs gennem en nærmest videnskabelig tilgang til sit kunstneriske materiale. Hele livet fortsatte Winther sin kompromisløse praksis indenfor en lang række forskellige genrer, som gensidigt krydsede hinanden og opløste grænserne mellem kategorierne.

Winthers mytologiske og biografiske univers

I sine tidlige år beskæftigede Winther sig primært med det abstrakte maleri, men senere var det hovedsageligt det figurative – primært menneskekroppen – der optog ham. Udover den rent bogstavelige skildring af mennesket. Gennem blandt andet modeltegning og udklip af pin-ups fra mode- og pornoblade – legede Winther i sine værker med identitet og påtog sig roller født i en blanding af fantasi og historisk fakta, der blev videreført i hans værker, og samlet set danner et portræt af kunstneren og personen Richard Winther.

Winther, der var medstifter af Linjen II i 1947 og Ex-skolen i 1961, er generelt efterspurgt på markedet, og vi oplever ofte overraskende, positive hammerslag, når hans værker udbydes til auktion.

Byd med på værkerne her

Værker fra 50’erne og 60’erne søges

Winther er dog ikke den eneste af tidens kunstnere, der efterspørges på auktionsmarkedet. I den helt tunge internationale ende kan nævnes salget af Manzonis ”Achrome” fra 1961 til et hammerslag på 1.3 million på decemberauktionen i Bredgade.

I den mere tilgængelige ende af spekteret ser vi interesse for navne som Albert Mertz, Sven Dalsgaard, Al Hansen, Willy Ørskov, Arthur Koepcke – samt indenfor den konkrete stil Poul Gernes, Poul Gadegaard, Ib Geertsen, Gunnar Aagaard Andersen med flere. Disse kunstnere definerede 50’erne, 60’erne og 70’erne indenfor dansk kunsthistorie.

Ligger du inde med værker af disse kunstnere, som du overvejer at sælge på auktion, så er du velkommen til at kontakte os for en uforpligtende vurdering. Brug vores onlinevurdering eller kig forbi en af vores afdelinger.

 

For yderligere information, kontakt venligst:

Kathrine Eriksen: 8818 1184 · ke@bruun-rasmussen.dk

Annemette Müller Fokdal: 8818 1196  · amf@bruun-rasmussen.dk

Niels Raben: 8818 1181 · nr@bruun-rasmussen.dk

Niels Boe Hauggaard: 8818 1182 · nbh@bruun-rasmussen.dk