Guld og Krøsus på Liveauktion

Med en perlerække af private samlinger inviterer vi til en sportslig budkamp, hvor du kan få fingrene i historiske medaljer, OL- og VM-guld samt selveste Kong Krøsus som muligt vindertrofæ. På vores Liveauktion med mønter, medaljer og pengesedler den 30. april kan du også byde på en hidtil ukendt guldmedalje præget for Kong Frederik VI i 1822 og adskillige andre sjældenheder.

Usædvanlige og mangeartede medaljer

At medaljer kan være mange ting, demonstreres tydeligt på auktionen. Den rummer små kunstværker fra Christian Tuals samling af renæssancemedaljer, en historisk medalje der fejrer Tordenskjolds sejr over svenskerne samt en interessant suite af erindringsmedaljer fra Margrethe II, hvoraf flere ikke tidligere har været udbudt på auktion. ”Kronen på værket” er ubetinget den enestående og hidtil ukendte guldmedalje præget for Frederik VI i 1822.

2024 er som bekendt et OL-år, og vi er glade for i den anledning at kunne præsentere en fornem række af OL-medaljer fra 1896-1932, inklusiv en guldmedalje givet til den danske cykelrytter Poul Bergenhammer Sørensen i 1928. Med på auktion er også hele syv verdensmesterskabsmedaljer i guld vundet af den legendariske engelske motorcykelkører Phil Read i perioden 1964-1971.

Kongens helbredelse, 1822, Conradsen, B 93, 47 mm. Guldmedalje i original æske. Vurdering: 80.000-100.000 kr.

Pengesedler fra Johnny og Jette Birkegaard Bæhrs samling og mønter fra Niels Stampe

Udvalget af danske pengesedler er denne gang ualmindeligt fint, anført af ægteparret Johnny og Jette Birkegaard Bæhrs samling, der udover mange efterstræbte rariteter indeholder markante overraskelser bl.a. i form af unikke prøvetryk fra perioden 1777-1814. De blev reddet fra Danmarks ældste papirmølle – Strandmøllen – hvortil de i begyndelsen af det 19. århundrede var blevet indleveret til destruktion. På auktionen præsenterer vi desuden intet mindre end 70 fine stykker senromersk og byzantinsk numismatik, præget under næsten 50 forskellige herskere og fra Niels Stampes samling. Stampe (f. 1940) blev uddannet typograf og arbejdede som sådan i 32 år på Fyens Stiftstidende, hvor han i årene 1979–1998 havde en ugentlig møntrubrik. Han er kendt for sit store foreningsengagement og strålende humør og har altid haft et både vidende og interesseret øje på alt, der rørte sig i den numismatiske verden. Resten af Niels Stampes store byzantinske samling kommer på Onlineauktion hen over 2024.

100 kr. 1905 A. En af de helt store sjældenheder i nyere dansk seddelhistorie. Forsiden med den smukke, tidstypiske kvindefigur og de antikiserende delfiner er skabt af professor Henrik Olrik, der var en af Kong Christian IX's favoritmalere. Vurdering: 90.000 kr.

Sjældne og spændende mønter ad libitum

Med på auktion er en perlerække af danske og dansk-norske mønter. I sølv bydes f.eks. på alt fra spændende typer fra vikingetiden og den tidlige middelalder over norske Frederik I skillinge i pragtkvalitet til masser af store sølvmønter fra Christian IV. I guld ses en række fornemme og sjældne stykker fra 1600-,1700- og 1800-tallet anført af hele tre dobbeltdukater samt en udsøgt guldtyvekrone fra 1931. Også denne gang ses et bredt udvalg af internationale godbidder, der favner lige fra en guldstater fra kong Krøsus over to aurei fra Maximianus I til en engelsk 5 Guinea fra 1683. Af ganske særlige suiter er en fantastisk række af hele 45 mønter fra Dansk Vestindien inklusiv en række yderst sjældne privatmønter og tokens. De interessante, nordtyske forfalskninger af dansk-norske kroner fra anden halvdel af 1600-tallet kaldet ”mysteriekroner” ses undertiden på auktion, men der har aldrig før været udbudt hele 10 forskellige eksemplarer, hvoraf mange i sagens natur er særdeles sjældne. 

2 dukat 1657, København. Særdeles sjælden. Reversens skibsmotiv på Heinrich Köhlers dobbeltdukater refererer til hjemførslen af guld fra de "nye" oversøiske besiddelser. Vurdering: 80.000 kr.
5 Guineas 1683 (ANNO REGNI TRICESIMO QVINTO), London, 41.70 g. Vurdering: 150.000 kr.
Christian IX, 50 francs /10 daler 1904. Glimrende eksemplar af denne sjældne type der kun blev præget i 2005 eksemplarer. Vurdering: 50.000 kr.

 

Nok er en møntauktion ingen sportskonkurrence, men alligevel vil vi opfordre alle inkarnerede samlere til at sætte kryds i kalenderen og holde sig klar til budkamp på Liveauktion d. 30. april. Vi glæder os til at se jer.


image
Liveauktion

Mønter

Onlinekatalog


image
Liveauktion

Mønter

30. april kl. 10.00

For yderligere oplysninger, kontakt venligst

Michael  Märcher Portrait

Michael Märcher

Michael Märcher

Afdelingsleder / Mønter, medaljer & pengesedler
Michael  Fornitz Portrait

Michael Fornitz

Michael Fornitz

Chefnumismatiker / Mønter, medaljer & pengesedler / Glostrup
Brian  Lohmann Portrait

Brian Lohmann

Brian Lohmann

Vurderingssagkyndig / Mønter, medaljer & pengesedler / Glostrup
Henrik  Möller Portrait

Henrik Möller

Henrik Möller

Vurderingssagkyndig / Mønter, medaljer & pengesedler / Glostrup