Christian Tuals samling – en skattekiste af kunstmedailler fra renæssancen

Det er en ganske særlig fornøjelse at introducere vores temaauktion over Christian Tuals fornemme samling af historiske kunstmedailler, der glimter med skarpe fyrsteportrætter, bibelske scener og fortællinger fra den klassiske mytologi. Den usædvanlige samling rummer sjældent sete emner i meget høj kvalitet, som kommer på Onlineauktion 31. marts.

 

Medaillerne kan vanskeligt sammenlignes med andre områder indenfor numismatikken, idet de befinder sig i den spændende grænseflade mellem kunst, antikviteter og numismatika. Det er feinschmeckeri og kræs for samlere.

Sjælden samling af medailler og plaketter skabt af tidens kunstnere

I modsætning til historiske medailler, som typisk blev fremstillet til erindring om en bestemt begivenhed, var de tidlige kunstmedailler, på linje med tidens små bronzefigurer, fremstillet som kunstværker. Skaberne var ikke embedsansatte stempelskærere ved en officiel prægeanstalt, men derimod bronzekunstnere, skulptører og tidens bedste sølvsmede, der arbejdede bedst i højt relief og ikke altid lod sig begrænse til det cirkulære format. Hvor de historiske medailler for langt størstepartens vedkommende var præget mellem to stempler, var kunstmedaillerne fra renæssancen oftest støbt og meget ofte kun dekoreret på én side.  Almindeligvis blev der af de mest populære medailler i følgende århundreder lavet nye afstøbninger, der igen dannede grundlag for yderligere afstøbninger etc. Derfor formindskedes det oprindelige kunstværks detaljerigdom som hovedregel ved hver eneste ny afstøbning, og det er i dag uhyre sjældent at stå overfor en samling, der indeholder så mange fine og tidlige stykker som Christian Tuals.

Frankrig, Jean du Caylar de Saint Bonnet, Marquis de Toiras og Maréchal de France, 1585-1636. Vurdering: 3.000 kr.
Frankrig, Charles de L'Aubépine, 1580-1653, Marquis de Châteauneuf-sur-Cher. Vurdering: 2.500-3.000 kr.

Samleren Christian Tual og hans interesse for bronzer

Christian Tual, der i dag er pensioneret, blev født i Paris. Efter at have studeret i England og Rom blev han i 1969 doktor i filmhistorie ved Sorbonne-universitetet, hvor han underviste i flere år. Christian Tual har arbejdet ved den franske ambassade i Washington og i Peking samt i Europa-Kommissionen. I 1981 blev han udnævnt til ”Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres”, en titel og en orden der tildeles personer, som har udmærket sig ved deres skaben inden for kunst og litteratur eller ved den indsats, de har gjort for at lade kunsten og litteraturen stråle i Frankrig og i verden.

Christian Tuals store interesse for bronzer begyndte i 1967, da han som kulturattaché ved den franske ambassade i Katmandu blev fascineret af nepalesiske og tibetanske bronzefigurer. Tilbage i Paris læste han imidlertid et interview med den legendariske direktør for Victoria and Albert-museet i London, Sir Roy Strong der berettede, hvordan medailler og plaketter fra den italienske renæssance ofte besad kvaliteter på højde med skulpturer, som det ikke lod sig gøre at samle på. De var i bedste fald umådeligt kostbare og befandt sig i de fleste tilfælde allerede på museer.  Således inspireret skabte Christian Tual sin medaillesamling, der hurtigt blev kompletteret med tegninger fra renæssancen.

Italien, Constantin I ”Den store” af Cristoforo di Geremia, 1430-1476. Vurdering: 2.000-3.000 kr.
Italien, Giovanni Bernardi, 1494-1553, motiv af Phaetons fald. Vurdering: 1.500-1.800 kr.
Italien, bronzeplakette, sen 15. århundrede – tidl. 16. århundrede, af Galeazzo Mondella kaldet Moderno (1467–1528), motiv af Augustus og Sibyllen. Vurdering: 2.500-3.000 kr.

Fornem kunstform med særlig kvalitet

Mere end 2/3 af samlingens medailler stammer fra de italienske stater og Frankrig, men samlingen indeholder også et antal smukke eksemplarer fra Nederlandene, England og det tyske område. Motivkredsen er rigt varieret og udgøres af en skønsom blanding af fyrsteportrætter og scenerier fra Bibelen og den klassiske mytologi.  Det er vores håb, at mange kunst- og historieinteresserede også uden for den numismatiske verden vil benytte denne sjældne chance til at stifte bekendtskab med en kunstform, der rummer kvaliteter, som langt overstiger deres nuværende prisniveau.


image
Onlineauktion

Christian Tuals samling af medailler

Søndag 31. marts


For yderligere informationer, kontakt venligst

Michael  Märcher Portrait

Michael Märcher

Michael Märcher

Afdelingsleder / Mønter, medaljer & pengesedler
Michael  Fornitz Portrait

Michael Fornitz

Michael Fornitz

Chefnumismatiker / Mønter, medaljer & pengesedler / Glostrup
Brian  Lohmann Portrait

Brian Lohmann

Brian Lohmann

Vurderingssagkyndig / Mønter, medaljer & pengesedler / Glostrup
Henrik  Möller Portrait

Henrik Möller

Henrik Möller

Vurderingssagkyndig / Mønter, medaljer & pengesedler / Glostrup