Fascinationen af det kongelige

Historisk set har kongelige tiltrukket sig bred opmærksomhed. Med deres særlige status har de fortløbende været repræsentanter for en særlig tid, stil og levemåde. På en Liveauktion den 8. maj har du mulighed for at opleve tre interessante genstande, der på hver sin måde giver indblik i et kongeligt liv.

Kongefamilier har gennem tiden bidraget til at definere relationerne mellem lande i Europa med ægteskaber og alliancer. Derfor kan ejendele fra kongelige ses som markører for en historisk periode, samtidig rummer de også en personlig fortælling.

Et af dem er et Steinway & Sons Flygel af satinwood. Det har været ejet af Kejserinde Dagmar af Rusland (1847–1928) og Dronning Alexandra af England (1844–1925), som var døtre af Kong Christian IX og Dronning Louise af Danmark. Efter kongens død i 1906 besluttede de to søstre sig for at bo i Danmark, og erhvervede Hvidøre ved Klampenborg, hvor de indrettede hjemmet i en let og elegant stil med indbo fra både Danmark og England, heriblandt flygelet.

På en kommende Liveauktion torsdag den 8. maj udbyder vi flygelet samt et middagsservice fra Prinsesse Thyra af Danmark og en signetring af den danske hofmand og lensmand, Ernst Norman, som højst sandsynligt er givet af kong Christian IV. Du kan opleve de tre emner på eftersynet den 1.-7. maj på Nørgaardsvej 3 i Lyngby.

Sjældenheder

Kongelige slotte i tidernes skiftende stilarter, familiemedlemmernes forskellige liv og skæbner, deres betydning for land og befolkning samt ejendele af bemærkelsesværdig karakter. Det er netop det, som interesserer Martin Hans Borg, ekspert i ældre sølv og kongelige samlerobjekter hos Bruun Rasmussen. Han har beskæftiget sig med området i flere årtier, og at kunne præsentere kongelige effekter på auktion, oplever han både som en professionel og privat glæde:

"Det er helt naturligt, at vi er fascineret af genstande, som har tilhørt kongelige, for det er en særlig slægt, som har haft og stadig har stor betydning i Danmarkshistorien. At have kongelige genstande på auktion er sjældent, og i reglen er der tale om en enestående kvalitet, som har ekstra lag gennem deres historie, der kan stedfæstes til et slot, en personlighed og det liv personen har levet". 

“Sommerfuglestellet” - stort dansk middagsservice af porcelæn, bestående af 163 dele, dekoreret med en putto holdende et skjold med Prinsesse Thyra af Danmarks spejlmonogram. Den Kgl. Porcelainsfabrik, fra 19. årh.s. slutning til 20. årh.s begyndelse. Vurdering: 60.000–80.000 kr.

Prinsesse Thyras spisestel

Middagsservicet “Sommerfuglestellet” af porcelæn var en del af udstyret, som Kronprins Frederik (VIII) og Kronprinsesse Lovisa af Danmark skænkede deres datter, Prinsesse Thyra af Danmark (1880–1945). Det spektakulære stel bestående af 163 dele blev produceret på Den Kgl. Porcelainsfabrik (Royal Copenhagen) fra slutningen af 19. århundrede til 20. århundredes begyndelse. Med de mange farver, guld og motiver som sommerfugle, blomster, biller, bær og nødder på storslåede ragoutfade og suppeterriner dekoreret med en putto holdende et skjold med Prinsesse Thyra af Danmarks spejlmonogram, kan dette stel imponere på ethvert bord.

Stellet gik efter Prinsesse Thyra i arv til hendes nevø og arving, Arveprins Knud af Danmark (1900–1976); dernæst hans datter, Prinsesse Elisabeth af Danmark (1935–2018). Før hendes død overgik middagsservicet til dansk privateje, hvilket det har været indtil i dag.

”Det er meget forskellige kongelige genstande, som vi udbyder på auktionen, men de knyttes sammen af historie og slægtsskab. De dækker desuden over at være både museumsstykker og brugsgenstande, og jeg håber, at de finder nye, gode hjem, hvor historien om de tidligere ejere bliver bevaret for fremtiden.”

Martin Hans Borg, ekspert i ældre sølv og kongelige samlerobjekter.
Ualmindelig sjælden signetring af 16–18 kt. guld, forhøjet oktagonal-formet top med fladt ornament i form af udskåret bjergkrystal med navn og våbenskjold for den danske hofmand og lensmand, Ernst Norman (1579–1645), dekoreret med sort emalje i slyng. Ca. 1620. Vurdering: 12.000–15.000 kr.

Signér med en signetring

På auktionen er der en sjælden signetring med udskåret bjergkrystal samt navn og våbenskjold for den danske hofmand og lensmand, Ernst Norman (1579–1645). Han havde en imponerende karriere hos kong Christian IV (1577–1648) - som edelknabe (page), kongelig rejseledsager, kammerjunker, rytterkompagni-leder under Kalmarkrigen og hofskænk. Normans store betydning kan ses ved, at han fik tildelt flere len med godser, bl.a. Koldinghus, Palsgård og Selsø, ligesom han var værge for Christian IVs søn med Karen Andersdatter, Hans Ulrik Gyldenløve. Ringen er sandsynligvis lavet i forbindelse med, at Ernst Norman forlenede Koldinghus i 1620. Den er muligvis en gave fra kongen, da den minder om den kongelige signetring, som er bevaret i Kongernes Samling på Rosenborg, der er dateret ca. 1625.

Vil du vide mere?

Hør mere om de kongelige genstande til talken ”Skæbnefortællinger – lensmandens signetring, prinsessens spisestel samt kejserindens og dronningens flygel”, som bliver afholdt torsdag den Lørdag den 3. maj kl. 15 ved Martin Hans Borg, ekspert i ældre sølv og kongelige samlerobjekter. Talken foregår i vores auktionshus på Nørgaardsvej 3 i Lyngby.

Alle er velkomne, og der kræves ingen tilmelding. Læs mere her.


image
Liveauktion

Asiatisk kunsthåndværk, ældre kunsthåndværk, møbler og tæpper

8. maj kl. 13


For yderligere information, kontakt venligst:

Martin Hans  Borg Portrait

Martin Hans Borg

Martin Hans Borg

Chefekspert / Russisk kunst & kunsthåndværk / København