Et vindue til istiden: Uldhåret mammut på auktion

Istidens frosne sletter blev domineret af mammutter. De uddøde med klimaforandringer for 4.000 år siden, men indimellem dukker de op i den sibiriske permafrost som frosne skeletter. Det gælder også for dette eksemplar, som vi nu udbyder på en Liveauktion den 8. maj.

Skelet af en uldhåret mammut (Mammuthus primigenius) sen Pleistocene – Holocene periode. Vurdering: 1.000.000–1.200.000 kr.

Et af istidens mest velkendte pattedyr er den uldhårede mammut, Mammuthus primigenius, der med sit karakteristiske udtryk nærmest er blevet symbol på livet under istiden. Med deres kraftige kropsbygning, et isolerende fedtlag og tykke pels med tæt underuld og en ydre lang pels var de store dyr som skabt til kulden i det barske klima. I modsætning til nutidens elefanter havde mammutter små ører, så de kunne bevare kropsvarmen i stedet for at afgive den, og de lange, buede stødtænder blev sandsynligvis brugt til at skovle sne væk for at finde vegetation — hos hanner blev de muligvis også brugt i kamp og i konkurrence om hunner.

Vi udbyder nu et enestående skelet af en uldhåret mammut på en Liveauktion torsdag den 8. maj kl. 13.

Ud over at være et imponerende syn, er eksemplaret et sjældent og storslået vidnesbyrd om en længst svunden verden. For 11.700 år siden dominerede mammutter som denne de frosne vidder på den nordlige halvkugle. De vandrede gennem de iskolde landskaber i store flokke, og gennem deres græsning formede de landskabet og vegetationen. Desuden satte de præg på tiden ved at interagere med andre dyrearter såvel som med de tidlige mennesker i en kamp om overlevelse.


image
Liveauktion

Asiatisk kunsthåndværk, ældre kunsthåndværk, møbler og tæpper

8. maj kl. 13


Mammutten uddøde med klimaforandringer

For omkring 4.000 år siden forsvandt mammutterne. Sandsynligvis var det som en konsekvens af klimaforandringer der skabte vegetationsændringer, hvor græsser og urter bliver afløst af træer og buske. Oveni intensiverede mennesket jagten på dem. I det centrale og nordvestlige Sibirien bestod istidsvegetationen i længere tid, og her overlevede de længst. Det er også stedet, hvor de indimellem bliver fundet, hvilket også gælder for denne auktions mammut. Velbevarede mammutfund er i dag sjældne og eftertragtede blandt samlere. Men også blandt forskere i deres arbejde med at forstå udviklingen af vores planet, hvor mammuttens tænder, knogler og stødtænder kan bidrage med ny viden.

Visse dele af mammuttens skelet er restaureret med resin for at fuldende helheden, men omkring 80 % af knoglerne skulle stamme fra det originale dyr, hvilket betragtes som en sjældenhed i fund af denne karakter og størrelse. Desuden er stødtænderne rekonstrueret, da de originale stødtænder blev stjålet i 2007.

Fra Sibirien over Kolind og Lyngby til ...

Mammutskelettet er fundet i den frosne tundra i det sydøstlige Sibirien, og det har siden 2006, hvor Skandinavisk Dyrepark i Kolind købte det, været en central del af parkens udstillinger og formidling. Desuden har skelettet været udstillet på Statens Naturhistoriske Museum i udstillingen Neanderthaler (2022–2023) og Moesgaard Museum i Neandertaler – i mammutjægernes land (2020), og nu i auktionssalen i Lyngby for efter auktion at skulle flytte til andre omgivelser.

Oplev mammutten før auktionen

Du kan opleve den uldhårede mammut på vores eftersyn fra den 1.-7. maj på Nørgaardsvej 3, 2800 Kongens Lyngby. Under eftersynet byder vi på inspirerende talks og den 3. maj specifikt om mammutten kl. 13, ”Mammut – bare en stor elefant med pels eller en vigtig del af steppe- og skovlandskabernes uddøde megafauna?” ved Jens Torsten Reddersen, biolog og seniorkonsulent i Nationalpark Mols Bjerge og projektleder på Djurslands forhistoriske dyreverden.

Alle er velkomne!

For yderligere information, kontakt venligst:

Ralph Lexner Portrait

Ralph Lexner

Ralph Lexner

Afdelingsleder / Ældre kunsthåndværk & klassisk interiør / København