Badenymfer, røde læber og en strandko

Menneskefiguren i kunsten er tematisk et vidt og åbent begreb. Hvordan har kunstneren som mediator været inspireret af ”figuren”? Og hvordan har samfundets syn på krop og figur ændret sig markant gennem tiden? På liveauktionen med moderne kunst 5. december finder man et spektrum af kunstnere, der med hver deres stil, farvepalette og baggrund lod sig inspirere af og benyttede menneskefiguren som det potentielle udtryk for deres tid.

Lundstrøm og den ironiske skildring af kroppen

Begyndelsen af 1900-tallet var en brydningstid. Inden for den klassiske danske modernisme markerer en ung Vilhelm Lundstrøm sig stærkt med det franskinspirerede monumentale værk ”Idyle” fra 1923, der med sin nærmest dionysiske skildring af en række nøgne kroppe i en dynamisk komposition ligger langt fra hans senere så stramt geometriske formsprog. Lundstrøm benyttede i denne tidlige periode referencer til kunsthistorien og skabte en række ironiske skildringer af ældre værker i nyt formsprog, hvor kroppen var i fokus. Det gælder f.eks. hans ”Frokost i det grønne” (1920), der var en voluminøs, legende og frodig kommentar til Manets ”Le déjeuner sur l'herbe” (1862). Lundstrøms ”Idyle” er vurderet til 1.000.000–1.200.000 kr.

Kvindeidealer, erotik og surrealisme

Næsten samtidigt skabte Gerda Wegener værket “La Guêpe” (Hvepsen) fra 1923, hvori den hvide hud, hvepsetalje og røde, fyldige læber udtrykker det endnu herskende kvindeideal, der leger med seksualiteten. Blæsten, der trækker i håret, flæsekjolen og de plukkede roser bliver en pastiche over Botticellis kendte ”Primavera” på tværs af århundreder. ”La Guêpe” vurderes til 250.000–300.000 kr. Mest kendt for erotikken og utilslørede fremstillinger af det seksuelle er Wilhelm Freddie. Hans malerier og objekter fra 1930'erne vakte stor opsigt af samme årsag. Men det var den franske surrealisme, der kom til at præge ham for livet. Vi genfinder Freddies stærke surrealisme i de tre værker, der er med på auktionen. Freddie når han er bedst!

Gerda Wegener: “La Guêpe” (Hvepsen). Sign. Gerda Wegener 1923. Olie på lærred. 144 x 102. Vurderet til 250.000-300.000 kr.
Wilhelm Freddie: "Via Dolorosa". Sign. freddie 35. Olie på lærred med collage. 46 x 66. Vurderet til 250.000-300.000 kr.

Den fragmenterede krop og menneskets sind

Mere stilfærdig er modernisten Edvard Weie i skildringen af en kvinde med parasol på spadseretur i landskabet på Christiansø fra 1930’erne. I frie, fantasibårne figurkompositioner med mytologisk eller litterært udgangspunkt søgte Weie at forene en romantisk form med rendyrkning af farver. Hans ønske om at skabe stor figurkunst på et moderne grundlag blev hans livslange drivkraft. I ”Kvinde med parasol på spadseretur” bliver kvinden opløst og underordnet motivet, der brydes op i figurer og farver. Parasol, kjole og de bornholmske klipper bliver lige vigtige i kompositionen, der brydes i stykker for at genopstå i en farvemættet næsten geometrisk komposition, der vurderes til 400.000–500.000 kr.

Edvard Weie: Dame med parasol (Christiansø), 1930erne. Usign. Olie på lærred. 137 x 147. Vurderet til 400.000-500.000 kr.

Den langt senere Kurt Trampedach er optaget af det at være menneske og sindsstemninger som blandt andet ensomhed i to af auktionens hyperrealistiske skulpturer, skabt i bemalet gips, tekstil, sko og hår. Næsten en mandlig og nutidig pendant til Madame Tussauds voksfigurer, der med den ”sovende skønhed” henrykkede det parisiske salonpublikum i slutningen af 1700-tallet med sin let eroticerede kvindelige ynde. Nu blot en mand i ternet eller stribet skjorte, der i bruntoner og med langt hår kommer 1970'ernes mandsideal og samfundets skyggesider nærmest. Trampedach arbejdede en del med selvportrætter. De to figurer af Trampedach vurderes hver til 200.000–250.000 kr.

Kurt Trampedach: Siddende figur. Usign. Bemalet gips, tekstil, sko, hår. H. 78. Vurderet til 200.000-250.000 kr.
Michael Kvium: Uden titel. Sign. Kvium 11. Akvarel på papir. Bladstørrelse 44 x 44. Vurderet til 30.000-40.000 kr.

Livets vrangsider og de indre dæmoner mestrer også Michael Kvium, som vi ser det i flere af de udbudte værker, hvor groteske menneskefigurer klædes af til skindet i mere end én forstand. Med på auktion er malerier med Kviums særegne groteske menneskefigurer, forvrængede lemmer, gummiarme, bredhoftede og tykmavede. Mutte og tavse skikkelser i forskellige kompositioner. Interessant er hans memento mori-motiv af nonnen med kranieansigtet, der er vurderet til mellem 30.000–40.000 Kr.

Michael Kvium har i malerierne fundet sit helt eget udtryk ved at fremstille det grimme og tabubelagte i menneskets eksistens. I værkerne præsenteres man som beskuer for mennesker, der ikke lever op til tidens gængse skønhedsidealer. Billederne fremstår groteske og absurde og skildrer figurer og skikkelser med let ironi og humor.

Niels Boe-Hauggaard

Afdelingsleder og specialist, moderne kunst & samtidskunst hos Bruun Rasmussen

Personificering og menneskets dårskab

Også maleriet ”Strandko” af Poul Anker Bech fra 1996 har både dragende og eksistentielle refleksioner. Koen på stranden er ved første øjekast forvandlet til objekt, en ko på stranden hvor mennesker plejer at solbade. Men koen er tankefuld, opmærksom, et tænkende væsen med følelser, der betragter himlen og skyerne over havets bølger, mens menneskets frembringelser ligger tilbage som skidt på en forurenet strand. Det fine og udtryksfulde maleri vurderes til 350.000–400.000 kr.

En auktion er en platform, hvor kunstnere og perioder får ny aktualitet. Den kommende liveauktion for moderne kunst og samtidskunst er ingen undtagelse, og med værker af Vilhelm Lundstrøm, Edvard Weie, Gerda Wegener, Kurt Trampedach, Mikael Kvium og Poul Anker Bech er der al mulig grund til at byde med!

Poul Anker Bech: "Strandko". Sign. på bagsiden P.A. Bech 1996/97. Olie på lærred. 176 x 200. Vurderet til 350.000-400.000 kr.

Bechs værker tager afsæt i en form for realisme, hvor genkendelige og naturtro elementer befolker motiverne. Det overraskende er, at disse elementer sættes sammen i uvante sammenhænge. Værkerne lader enhver tolkning komme til kort, og man bliver på en gang henført og ført ud på dybt vand. Omdrejningspunktet er ofte erindringen om fortiden og en forventning om fremtiden. Derfor indeholder Bechs værker flere verdener på en gang, hvor temaer, tidsplaner, geografiske steder og stemninger væver sig ind i hinanden.

Kathrine Eriksen

Specialist i moderne kunst & samtidskunst hos Bruun Rasmussen


image
Liveauktion

Moderne kunst og samtidskunst

5. december kl. 16


For yderligere informationer, kontakt venligst

Niels  Boe-Hauggaard Portrait

Niels Boe-Hauggaard

Niels Boe-Hauggaard

Afdelingsleder / Moderne kunst & samtidskunst / København
Niels  Raben Portrait

Niels Raben

Niels Raben

Senior specialist / Auktionarius / Moderne kunst & samtidskunst / København
Kathrine  Eriksen Portrait

Kathrine Eriksen

Kathrine Eriksen

Vurderingssagkyndig / Moderne kunst & samtidskunst / København
Kristina  Ulfvik Portrait

Kristina Ulfvik

Kristina Ulfvik

Vurderingssagkyndig / Moderne kunst & samtidskunst / København
Niklas Langeland Pedersen Portrait

Niklas Langeland Pedersen

Niklas Langeland Pedersen

Vurderingssagkyndig / Moderne kunst & samtidskunst / København