Emnet er ikke tilgængeligt!

Fra Island til Køge Bugt – kom til møntauktion i Lyngby!

Verdens fineste privatsamling af islandske pengesedler, danske mønter fra vikingetiden og en imponerende barokmedalje fra Slaget ved Køge Bugt i 1677. Når vi holder den første Liveauktion i vores nye auktionshus i Lyngby den 7. november, sker det med manér. Her svinger vi hammeren over en lang række numismatiske sjældenheder.

 

Tirsdag den 7. november står i mønterne, pengesedlerne og medaljernes tegn i vores nye auktionshus på Nørgaardsvej 3 i Lyngby. Forinden udstiller vi auktionens udvalg den 1. november kl. 10-16 i vores afdeling på Søren Frichs Vej 34 D i Aarhus samt den 6. november kl. 10-17 og den 7. november kl. 9-17 på vores adresse i Lyngby.  

Freyr Jóhannessons islandske samling

Det er et privilegium at have verdens fineste privatejede samling af islandske pengesedler med på den kommende auktion den 7. november kl. 16. Samlingen er skabt af civilingeniør Freyr Jóhannesson, der er en førende ekspert i islandsk numismatik. Han købte de første sedler til samlingen som skoledreng, og gennem mere end seks årtier forblev numismatikken hans store lidenskab og hobby. Samlingen rummer mange sjældenheder og vidner om hans fokus på signaturer, farver og nummerering. På Liveauktionen udbyder vi hovedparten af Jóhannesson samling af pengesedler fra 1783-1960. Ældre islandske pengesedler er meget populære blandt samlere på grund af deres dragende farver og smukke motiver med falke, gejsere, Hekla og den kvindelige personificering af Island, Fjallkonumynd, men også i kraft af deres ofte gode portrætter af danske konger, der giver indblik i det historiske forhold mellem Island og Danmark.

50 Krónur ND (1907). Hannes Hafstein/Björn Sigurdsson. Vurdering: 300.000-400.000 kr.

Vikingetid, guldmønter og et historisk søslag

Auktionsdagen indleder vi imidlertid allerede kl. 10 med et stort udvalg af mønter, medaljer og pengesedler fra hele verden. Højdepunkterne tæller den danske plastikkirurg Peter Preuss’ udsøgte samling af danske mønter fra vikingetiden og den tidlige middelalder. De udenlandske mønter føres an af adskillige guldmønter fra Edward III til Edward VII med en 5 Guineas fra 1672 som spydspids. Hvor mønter alene i kraft af deres praktiske funktion udgør en integreret del af svundne tiders dagligdag, er medaljerne vidne til de særlige begivenheder, man allerede i fortiden var bevidst om var ”historiske”. Det bedste eksempel på dette i Danmark er Christopher Schneiders sjældne barokmedalje med motiv hentet fra Slaget i Køge Bugt i 1677, der med sin dristige komposition nærmest suger beskueren direkte ind i slagets afgørende faser. Derudover byder auktionen blandt meget andet på en guldmedalje givet til danskeren Poul Bergenhammer for hans deltagelse i landevejscykling ved OL i Amsterdam i 1928, tetradrakmer fra antikkens Grækenland, aurei fra Romerriget og entreprenør Per Henriksens enestående samling af danske pengesedler.

Vel mødt til den første Liveauktion i Lyngby!

Hedeby, penning, Hbg. 6, Malmer KG 5. Vurdering: 100.000 kr.
5 Guineas 1672, London. Vurdering: 100.000-125.000 kr.
Søslaget i Køge Bugt, u. år. (1686?), Christopher Schneider. Vurdering: 300.000-400.000 kr.

image
Liveauktion i Lyngby

Mønter, medaljer og pengesedler

Tirsdag 7. november kl. 10



image
Liveauktion i Lyngby

Freyr Jóhannessons samling

Tirsdag 7. november kl. 16


For yderligere informationer, kontakt venligst

Michael  Märcher Portrait

Michael Märcher

Michael Märcher

Afdelingsleder / Mønter, medaljer & pengesedler
Michael  Fornitz Portrait

Michael Fornitz

Michael Fornitz

Chefnumismatiker / Mønter, medaljer & pengesedler / Glostrup
Brian  Lohmann Portrait

Brian Lohmann

Brian Lohmann

Vurderingssagkyndig / Mønter, medaljer & pengesedler / Glostrup
Henrik  Möller Portrait

Henrik Möller

Henrik Möller

Vurderingssagkyndig / Mønter, medaljer & pengesedler / Glostrup