Grønlansk kunst og kultur
I. E. C. Rasmussen: "Sommernat under den grønlandske Kyst cirka Aar 1000". Vurdering: 200.000 kr.
Narhvalstand. Monodon monoceros. Vægt ca. 7100 gr. L. 256. Vurdering: 50.000 kr.
Fascinationen af “landet højt mod nord” er ikke noget nyt fænomen men eksisterede længe før missionæren Hans Egede i 1721 koloniserede landet under den danske konges navn. I begyndelsen af 1800-tallet blev flere danskere udsendt til Grønland som missionærer, præster, lærere og administratorer. Men også historikere, forfattere og kunstnere valfartede til landet og blev stærkt præget af den overvældende natur og dens iboende skønhed på godt og ondt. Det medførte et vendepunkt rent kunstnerisk både for danskerne og inuitterne.
Hidtidig havde “kunst” eller “Eqqumiitsuliorneq” været en naturlig del af inuitternes daglige redskaber. Direkte oversat betyder “Eqqumiitsuliorneq” “at skabe ting, der ser mærkelige ud”. Deres kunstneriske anlæg kom således til udtryk gennem kunstfærdige og sirligt forarbejdede naturmaterialer, hvor symbolikken var stærkt præget af deres shamanske forestillingsverden og deres forfædres overleveringer.
Lærredet som media, som vi kender det i europæisk sammenhæng, blev først en del af inuitternes udtryksform ved mødet med de danske opdagelsesrejsende. Således var Aron fra Kangeq (1822-1869), der betragtes som Grønlands billedkunsts fader, den første til at udføre tegninger med det europæiske centralperspektiv. Ligesom inuitterne blev påvirket af den europæiske kultur, kunst og historie, blev også de danske kunstnere inspireret af den grønlandske natur og det shamanske verdensbillede, hvor legeme, sjæl og natur er fastforankrede og uadskillelige bestanddele.
En farefuld færd
I.E.C. Rasmussen (1841-1893) anses som værende den første danske grønlandsmaler, og med et internationalt publikum danner han rammen om nogle af de flotteste gengivelser af den grønlandske kultur og natur. Hans motiver varierer fra skildringer af det åbne hav til grønlændernes dagligdag. Med fokus på den storslåede natur skaber han små fortællinger. Bruun Rasmussen udbyder et hovedværk af kunstneren, der forestiller et grønlandsk landskab, hvor en familie modtager fangeren. Maleriet er en af kunstnerens flotteste fremstillinger af den grønlandske natur, og det viser hans fascination af lysfyldte kyster. Med realisme og indføling skaber han et følsomt og nærværende maleri. Med store og mørke klippeformationer i forgrunden bliver beskueren mødt af en vild og uregerlig natur. Mennesket er underlagt naturens vold, hvilket yderligere understreges af figurerne i maleriet, som ses omringet af de høje bjerge. Baggrundens sarte og sanselige farver giver dog maleriet et imødekommende udtryk. Maleriet fastslår sin plads som værende et af Rasmussens mest kraftfulde.
Ligeledes udbydes et historisk motiv forestillende Erik den Røde, der besøger Grønland for første gang i år 982, og derefter navngiver området. Billedet viser ham og hans besætning om bord på et vikingeskib i høj sø med isbjerge i baggrunden og hvaler i forgrunden.
Maleriet har et virkningsfuldt motiv med bevægelse og kraft. Skibet skærer sig igennem bølgerne, hvor isbjerge udgør truende forhindringer, og med nattens fremkomst understreges den farefulde færd yderligere. Dette forstærkes af den kompositionelle opbygning. Men skibets uforanderlige kurs er lagt. I.E.C. Rasmussen besidder en forfinet fornemmelse for detaljen. Maleriet viser eksempelvis, hvorledes han med stor sikkerhed og teknisk kunnen formår at gengive bestemte skibstyper. Den imponerende detaljerigdom anskueliggør maleriets minutiøse og omhyggelige gennemarbejdning.
Naturens skatte
Endvidere byder den kommende auktion på værker af bl.a. A. Riis Carstensen (1844-1906), Peter Rosing (1892-1965) og Julius Andersen (20.årh.) samt to veludført malerier af Emanuel A. Petersen (1894-1948).
Desuden præsenterer vi en samling grønlandica, bestående af narhvalstænder af varierende størrelse, hvalroskranier og to meget pæne og fint forarbejdede isbjørneskind.
For yderligere information, kontakt venligst:
Mette Budde Rostock: +45 7943 6909 · m.rostock@bruun-rasmussen.dk
For yderligere information, kontakt venligst:
Mette Budde Rostock: +45 7943 6909 · m.rostock@bruun-rasmussen.dk
For yderligere information, kontakt venligst:
Mette Budde Rostock: +45 7943 6909 · m.rostock@bruun-rasmussen.dk
For yderligere information, kontakt venligst:
Mette Budde Rostock: +45 7943 6909 · m.rostock@bruun-rasmussen.dk
For yderligere information, kontakt venligst:
Mette Budde Rostock: +45 7943 6909 · m.rostock@bruun-rasmussen.dk