CoBrA og Kvium

Den moderne kunst har indtaget Pedersholm i Vejle, bl.a. med værker af Egill Jacobsen, Heerup, Appel, Kvium og Trampedach.

 

60 år er der gået siden CoBrA-gruppen blev etableret, og siden da har gruppens medlemmer manifesteret sig på den internationale kunstscene. Den omfattende auktion i Vejle giver et fint indblik i den koloristiske og motiviske mangfoldighed, som udfolder sig i gruppens univers.

Struktur og leg

Egill Jacobsen benytter livet igennem masken som forlæg for sine arbejder. Den udgør en struktur, som han kan improvisere over og variere med et imponerende overskud – se blot de udbudte værker: Det tidligste billede er fra 1943 og viser en maskeform i profil. Siden bliver masken stiliseret som i ”Lyrisk improvisation” fra 1958: Kompositionen er bygget op af de velkendte trekantede former i samklang med solmotivet. Lyse gule, grønne og blå nuancer bærer kompositionen og efterlader et livsbekræftende indtryk af transparens og lethed. Mere end 25 år senere, i 1974, maler Egill Jacobsen stadig på livet løs. På dette tidspunkt har han givet sig i kast med et usædvanligt billede, komponeret over en indisk elefantmaske og inspireret af en rejse til det store land. Endnu engang et vidnesbyrd om malernes evne til at variere sin motivkreds.
1974 er også året, hvor Appel begår den fine - næsten kalligrafiske komposition - som vi glæder os over at kunne udbyde.

Genbrugskunst

En kunstner, der i lighed med Egill Jacobsen formåede at opbygge et karakteristisk og særegent univers, var Henry Heerup. En fin privatsamling har fundet vej til auktionen og rummer sjældne tidlige kompositioner samt et af de eftertragtede malerier fra Ove Sprogøes samling.
Som barn af mellemkrigsårene vidste Heerup, hvad det vil sige at genbruge ting, og det ansporede uden tvivl hans kreativitet. Et af de tidlige værker er malet på et gammelt Oma-margarine-låg – et andet på en simpel plade. Udover at vidne om den knaphed, som flere kunstnere på denne tid måtte leve under, giver materialerne et overraskende og charmerende præg. Selvom Heerup med tiden blev en kendt kunstner med råd til både lærred og farver, holdt han aldrig op med at se mulighederne i industrisamfundets affaldsprodukter. Det vidner ”Maj Måned” fra 1980 om. Helt i tråd med den Heerup’ske ånd er også det malet på en gammel masonitplade. Kunstneren har på dette tidspunkt passeret de 70, men motivmæssigt kan man ikke forestille sig et mere livsbekræftende budskab om livets cyklus og kunstens vitaliserende karakter.

Mørkets malere

Så lyst som Heerups univers kan være, lige så mørkt kan Michael Kviums dæmoni til tider synes: I "A Bad Story" cementerer han sig endnu engang som en af nutidskunstens håndværksmæssige mestre. I spillet mellem den apatiske figur, den tillokkende farvesætning og den uforlignelige teknik bliver vi på en og samme tid tiltrukket og frastødt. Også i "Hands-up drawing" leger kunstneren kispus med beskueren, og trækker os ind i kompositionen.

”Det mørke maleri” er Kviums varemærke, men han er ikke den første, der begår sig i dunkle universer. I efteråret 1969 opholder Kurt Trampedach sig på Det Danske Akademi i Rom, hvor han arbejder intenst og uafbrudt i tre måneder. Resultatet er store gennemarbejdede, stærkt stoflige værker. Blandt flere Trampedach-værker har vi fornøjelsen af at udbyde et fremragende dobbeltportræt fra perioden i Rom med skulpturel modellering og en meget smuk bronzelignende overflade. Ingen tvivl om, at Trampedach her lagde grunden til sit ry. Frederik d. 9. besøger Trampedach i atelieret en tidlig morgen og konstaterer kort og koncist, Rembrandt!

Besøg Pedersholm og se hele 18 malerier af Albert Bertelsen samt værker af Leif Sylvester, Knud Nielsen, Johannes Larsen m.fl.

Læs mere om auktionen

 

For yderligere information, kontakt venligst:

Peter Beck: +45 8818 1186 · p.beck@bruun-rasmussen.dk

 

For yderligere information, kontakt venligst:

Peter Beck: +45 8818 1186 · p.beck@bruun-rasmussen.dk

For yderligere information, kontakt venligst:

Peter Beck: +45 8818 1186 · p.beck@bruun-rasmussen.dk

For yderligere information, kontakt venligst:

Peter Beck: +45 8818 1186 · p.beck@bruun-rasmussen.dk

For yderligere information, kontakt venligst:

Peter Beck: +45 8818 1186 · p.beck@bruun-rasmussen.dk