Fra århundredet med den erotiske sødme og frivole elegance
På onlineauktionen ”Selected” den 18. december finder du møbler fra den tabte tid. En tid og et samfund om hvilket en berømt livsconnaisseur udbrød: ”Ingen, der ikke har prøvet at leve i tiden før den store revolution, kender til det virkelig at leve”. Og nu kan tidens stil blive din. For der er både svung i rokokoen, udskårne kanneleringer, forgyldte møbler og kongelig stil at byde på.
Der findes næppe noget europæisk hof, der ved sin stråleglans, kunstneriske frembringelser og luksus kan sammenlignes med det franske hof i tiden før den franske revolution. Omgærdet af ”savoir vivre” var tidens høje kunstneriske frembringelser indbegrebet af en håndværksmæssig og smagfuld ”savoir faire”. På julemånedens Onlineauktion for prestigemøbler og high-end-indretning findes flere møbler fra det 18. århundrede, der i høj kunstnerisk kvalitet og mesterlig udførelse endnu fascinerer.
Svung i rokokoen
Rokokoen bibragte med sine svungne linjer, sin store naturglæde og sværmeriet for det let erotiske et frisk vindpust, der ryddede op i barokkens pragt og tunghed til fordel for det lette. Stilperioden indvarslede også et opgør med måden at leve på. Privatlivet blev det nye fokus, mens blomster, lyse farver, en leg med materialer og større viden bragte lys og sundhed ind i hjemmet. Vi genfinder tidens leg og finesse i en svensk rokokokommode af nøddetræ med marquetteri af frugttræ og beslag af forgyldt bronze og i et rokokospejl i en ramme af forgyldt træ, udskåret med Fugl Phønix og gennembrudte rocailler, begge fra det 18. århundredes midte. Kommoden med de mange finerede træsorter og svungne beslag er vurderet til 10.000-15.000 kr., mens spejlet med Phønix og den markante ornamentering er vurderet til 6.000-8.000 kr.
|
![]() |
![]() |
|
Beauvais og elegancen
Rokokoens efterfølger var stilperioden Louis Seize (opkaldt efter den franske konge), der udformede sig som et opgør med det svungne, det frivole og det erotisk legende. De, der havde smagt privatlivets glæder, ønskede det samme for deres børn. I stilen ses både et sværmeri for det eksotiske, en tilbagevenden til barokkens klassiske linjer fra antikkens Rom, mens et øget udbud af luksusvarer, tekniske muligheder og en helt usædvanligt høj kunstnerisk kreativitet præget af luksus, bibragte salonernes privatsfærer en hidtil sjælden intimitet.
I overgangen fra rokoko til Louis XVI finder man på Onlineauktionen et sæt på fire franske armstole af bemalet træ, hver med polstret ryg, arme og buede sæder betrukket med Beauvais-gobelin. Disse stole er udskåret med kanneleringer og rosetter og har de karakteristiske tilspidsede ben fra det 18. århundredes slutning. Gobelinmanufakturen i Beauvais blev grundlagt i 1664, men det var først i midten af det 18. århundrede, at manufakturen fik sin glansperiode, da Jean Baptiste Oudry, der malede naturalistiske stilleben, jagtscener og galante scener, blev direktør. Han var især kendt for at portrættere den franske konges hunde. Oudry efterfulgtes af rokokoens mester i erotisk sødme og frivol elegance, Francois Boucher under hvem Beauvais-manufakturens mesterlige frembringelser spredte sig til hele Europa. I slutningen af århundredet havde man specialiseret sig i vævninger til stolesæder, som var mindre tidskrævende og kunne sendes overalt. I de fire stole, der vurderes til 30.000 kr., er eksklusiviteten af Beauvais-betrækket – i sammenhæng med stolenes fine klassiske facon – højst usædvanlig og meget eftertragtet.
|
![]() |
Pompeii, Sverige og Aabenraa
Inspirationen fra antikkens Rom var Louis XVI-stilartens primære kendetegn. Med de første udgravninger af Pompeii ved Napolibugten i 1748 fik tidens kunstnere et katalog med inspiration til uanede muligheder og emner, der straks overførtes til interiører, møbler og kunst. De klassiske motiver, man hentede herfra, var alt fra søjler til gudinder, farver og fabeldyr. Fra Frankrig bredte stilarten sig til hele Europa og fik i Sverige en aflægger med sit helt eget udtryk, opkaldt efter den svenske Kong Gustav III. Antikkens fabeldyr genfinder vi på en svensk sengustaviansk sofa af hvidmalet og forgyldt træ og sidestykker med gennembrudte og forgyldte griffe og løvehoveder fra det 19. århundredes begyndelse. Sofaen vurderes til 25.000 kr.
|
![]() |
![]() |
Tiden randt ud for både rokokoen, det franske kongehus og den gustavianske æra. Med på auktion findes en usædvanlig samling af sønderjyske standure, udført af mesteren Peter Green fra Aabenraa – en af de bedste danske urmagere fra det 18. århundrede. Højest usædvanligt indvandrede Peter Green fra Liverpool til Aabenraa med sin familie tilbage i 1745 og skabte i denne by et dynasti af urmagere, der skulle komme til at udføre de specielle og attråværdige standure i mere end 100 år.
![]() |
|

For yderligere oplysninger, kontakt venligst
|
Anders FredstedAnders FredstedVurderingssagkyndig / Ældre møbler & tæpper / København |