Værk af multitalentet Tove Jansson
Den finlandssvenske forfatter Tove Jansson er verdenskendt som kvinden bag det forunderlige univers med Mumitroldene. På Liveauktionen i Lyngby møder vi hende fra en anden side – som billedkunstner med en smuk opstilling fra 1939, hvor hendes blændende kærlighed til farven skinner igennem.
Hos Bruun Rasmussen har vi ikke tidligere udbudt Tove Janssons (1914-2001) kunst på auktion og glæder os derfor til at præsentere hendes maleri som en del af vores temaauktion ”Kunstens kvindelige pionerer“ den 4. marts kl. 19 på Nørgaardsvej 3 i Lyngby.
I den udbudte opstilling spilles den lysende blå og brændende rustrøde farve stærkt op imod hinanden, mens orange og sart rosa skaber spændvidde. Perspektivet skubbes helt ind i forgrunden og gør motivet nærværende. Det brænder sig fast på nethinden som en fortættet følelse, der forstærkes af de mange genstande på bordet: En vase dekoreret med stiliserede druer, en kniv yderligt balanceret på bordets kant, nyligt brugt til kunstfærdigt at skrælle en appelsin, en figur med et hundelignende væsen, sprøde grøn-røde æbler og friske blomster. Værket vidner om en tid i slutningen af 1930’erne, hvor Tove Jansson opholdt sig i Paris og lod sig inspirere af de franske kolorister og impressionister.
”Every still-life, every landscape, every canvas is a self-portrait!”
Tove Jansson
Fra Mumierne til malerier
Kendskabet til Tove Janssons virke er primært centreret omkring fortællingen om de mytiske væsener i Mumidalen, der så dagens lys i midten af 1940’erne. Her viderefører hun barnets nysgerrighed overfor verden, og fantasien går balancegang mellem idyl og uhygge, livskraft og melankoli, magi og dagligdag. Tove Jansson var dog andet end ophavskvinde til Mumierne – hun havde en yderst produktiv kunstnerkarriere. På samme måde som i hendes bogværker finder man en udtalt åben og personlig sanselighed i hendes billedkunst, hvilket ses i hendes mangeartede værker, der spænder fra surrealistiske malerier til modernistiske, eksperimenterende og lyriske værker. Tove Jansson betragtes i dag som en af Finlands væsentligste kunstnere fra perioden.
Et ukonventionelt liv
Fra starten var Tove Jansson en ener, der som barn i et kunstnerhjem uforfærdet fulgte sine egne veje. Allerede tidligt stod det klar, at malerkunst var hendes livs passion. Som 16-årig begyndte hun sine kunststudier i Stockholm, og senere videreførte hun sin uddannelse på Ateneum i Helsingfors.
![]() |
Før og under krigen leverede hun kritisk satire til det politiske magasin Garm og protesterede modigt mod Finlands samarbejde med Nazityskland. På samme måde som hendes Mumier – deres umiddelbare naivitet til trods – advarede hun her mod konsekvenserne af krig og fremmedfrygt. Tolerance, mangfoldighed og livsglæde i samspil med det dunkle og modsætningsfyldte forblev således essensen både i hendes litteratur og kunst. Også i hendes private liv var vejen ukonventionel. Kvindens stilling, selvstændighed, kreativitet og ligeværd var særlige vigtige værdier for hende. Hun satte spørgsmålstegn ved indgroede tankemønstre og fordomme – ikke som en højrøstet agitator, men som en stille revolutionær, hvis hele eksistens var i overensstemmelse med hendes overbevisninger. Hendes liv, kunst og kærlighed var således tæt forbundne. Som ung havde hun både forhold til mænd og kvinder, men de sidste 30 år af hendes liv tilbragte hun med grafikeren Tuulikki Pietilä, der i Mumiuniverset hyldes i kraft af karakteren Too-Ticky. |

For yderligere informationer, kontakt venligst
|
Niels Boe-HauggaardNiels Boe-HauggaardAfdelingsleder / Moderne kunst & samtidskunst / København |
|
Niels RabenNiels RabenSenior specialist / Auktionarius / Moderne kunst & samtidskunst / København |
|
Kathrine EriksenKathrine EriksenVurderingssagkyndig / Moderne kunst & samtidskunst / København |
|
Peter BeckPeter BeckVurderingschef / Moderne kunst & samtidskunst / Aarhus |