Fra høvding til James Bond
Arkitekten Finn Juhl tegnede nogle af sine mest markante møbler til Københavns Snedkerlaugs Udstilling i 1949, blandt andet den smukke ”Egypterstol”. Inspirationen kom fra de gamle egyptiske stole, som Juhl første gang stiftede bekendtskab med i Louvres samlinger. Vi præsenterer et meget smukt sæt på 10 af disse ”Egypterstole” af teaktræ med patineret sort skind sammen med Finn Juhls overordentligt elegante ”Judasbord” i sin mest eksklusive udgave med indlagte sølvplaketter – alt sammen udført hos Niels Vodder.
Også Finn Juhls skulpturelle ”Høvdingestol” er lavet til Snedkerlaugets Udstilling i 1949. Stolen er tegnet med inspiration i primitive folkeslags våben og brugsting, og en anekdote fortæller, at en journalist ved udstillingens åbning spurgte Juhl om stolen skulle kaldes ”Kongestolen”, eftersom Kong Frederik IX havde prøvesiddet den. Det var dog for prætentiøst, og svaret lød: ”Kald den hellere en høvdingestol”. Vi præsenterer et smukt eksemplar i teaktræ med patineret skind fra den originale producent Niels Vodder, der kun fremstillede stolen i et meget begrænset antal.
Ti år senere, i 1959, sidder den unge danske arkitekt Bodil Kjær i Boston og tegner en serie kontormøbler for producenten E. Pedersen. Målet er, at møblerne skal harmonere med moderne kunst og arkitektur og gøre kontorlandskaberne friere og lettere. I denne kontorserie findes et elegant arbejdsbord, der spiller på kontrasten mellem stål og det mørke træ, og det skal senere blive et af verdens mest berømte skriveborde og designikoner. Det vinder for alvor international anerkendelse og berømmelse, da bordet optræder i James Bond-filmene From Russia with Love i 1963 og senere i You only live twice. Vi præsenterer bordet med to tilhørende skuffemoduler i den smukke træsort palisander i en let forstørret udgave, der kun blev udført på bestilling. Et virkeligt liebhaveri!
Som et særligt designhistorisk indslag udbydes spise- og opholdsstuen bag Ole Wanschers debut på Københavns Snedkerlaugs Udstilling i 1931. Materialevalget er udsøgt, da stuen er af Cuba-mahogni med listeindlægninger af ibenholt, og den er erhvervet direkte på udstillingen af nuværende ejers far i 1931.
I sektionen for de evigt populære moderne danske møbler kan yderligere fremhæves en række Kastholm & Fabricius møbler, der virkeligt belyser udtrykket dansk møbelkunst. Eksempelvis to eksemplarer af den æstetisk tilfredsstillende ”Skulpturstol” fra 1979 og en ”Scimitar-stol", der er opkaldt efter og med inspiration i den tyrkiske krumsabel.
Ønsker man sig et helt klassisk designikon, er der også rig mulighed for dette – blandt andet i form af to af Arne Jacobsens ”Ægget” med sort skind.
Auktionen rummer endvidere en række ældre PH-lamper og et par franske Jieldé fabrikslamper, der udover at være som taget ud af et boligmagasin er yderst funktionelle med sine bevægelige led.
Kategorien moderne kunsthåndværk byder blandt andet på en smuk kollosalvase af Per Weiss, to mindre samlinger stentøj af Berndt Friberg fra Gustavsberg med den smukke og fløjlsagtige harepelsglasur samt en sjælden skønvirkekrukke af Thorvald Bindesbøll, der er udført på Eifrigs værksted i Valby i 1892.
Auktion: tirsdag den 27. januar fra kl. 11
Eftersyn: |
Vejle |
Fredag den 23. januar |
kl. 10 – 16 |
Lørdag den 24. januar |
kl. 10 – 16 |
Søndag den 25. januar |
kl. 10 – 16 |
Mandag den 26. januar |
kl. 10 – 16 |
For yderligere information, kontakt venligst:
Peter Tholstrup: +45 8818 1195 · p.tholstrup@bruun-rasmussen.dk
For yderligere information, kontakt venligst:
Peter Tholstrup: +45 8818 1195 · p.tholstrup@bruun-rasmussen.dk