Hammerslag og museumskøb

Årets første auktion i Bredgade bød på mange bemærkelsesværdige hammerslag og nyerhvervelser for de danske museer. Blandt overraskelserne var arkitekten Flemming Lassens møbler og et værk af fotografen Cindy Sherman.

Flemming Lassen: Overpolstret trepersoners sofa betrukket med beige uld. Formgivet 1935. Hammerslag: 610.000 kr.

Axel Salto: Stor rund vase af stentøj modelleret i knoppet stil. Dekoreret med solfataraglasur. Hammerslag: 410.000 kr.

Cindy Sherman: "Untitled # 312". 1994. 1/6. Cibachrome. Lysmål 150 x 100 cm. Hammerslag: 220.000 kr.

Anna Ancher: Kunstnerindens mor, Ane Brøndum, læsende i den røde stue. 1910. Olie på lærred. 63 x 49 cm. Købt for et hammerslag på 170.000 kr. af Skagens Museum.

4 billeder

 

Hos Bruun Rasmussen har vi netop afsluttet årets første traditionelle auktion. I alt kom flere end 1.100 katalognumre under hammeren i den gamle auktionssal i Bredgade.  

Danmarks dyreste sofa

Det var særligt designauktionen, der kastede overraskelser af sig. I front stod arkitekten Flemming Lassen med to møbler, som han formgav i 1935. Der er tale om en sofa og lænestolen ”Den trætte mand”, som blev udført hos snedkermestrene A.J. Iversen og Jakob Kjær og begge fremstår med deres originale polstring. Efter en heftig budkrig på telefonerne blev sofaen solgt for 610.000 kr. og satte dermed rekord, som den dyreste sofa solgt på dansk grund. ”Den trætte mand” fulgte trop med et hammerslag på 590.000 kr. I kategorien moderne kunsthåndværk var der fokus på Axel Salto, og en af hans stentøjsvaser, der er modelleret i ”knoppet stil” og dekoreret med solfataraglasur, opnåede et flot hammerslag på 410.000 kr.

Fotokunsten nåede nye højder

På auktionen over moderne kunst slog vi en anden rekord med et værk fra 1994 af Cindy Sherman, der er en af de mest indflydelsesrige og kontroversielle fotografer i nyere tid. I værket skildrer hun tre deforme dukker i en opstilling med stærke seksuelle overtoner og sender en kritisk tanke til surrealisternes kunstneriske fetichdyrkelse. Prisen lød på 220.000 kr., og det blev dermed det dyreste fotografiske værk nogensinde solgt på vores auktioner. Der var også rift om andre internationale samtidskunstnere, fx de to schweizere Olaf Breuning og Not Vital, hvis værker stammer fra en dansk privat kunstsamling. Breunings skulpturgruppe "The Humans" blev solgt for 350.000 kr., mens Not Vitals femten bronzetunger på rad røg op i et hammerslag på 170.000 kr. 

Nye værker til museernes samlinger

Vanen tro var de danske museer blandt budgiverne på auktionen, og her var det særligt den ældre kunst, der faldt i smag. Nivaagaards Malerisamling købte et skønt maleri af den floraglade I.L. Jensen, og værket vil om få dage kunne ses i museets aktuelle særudstilling ”En duft af evighed. Blomstermaleren J.L. Jensen”. Øregaard Museum tog hjem med et værk af landskabsmaleren I.P. Møller, der i dette tilfælde har skildret en festlig frokost i det grønne i Jægersborg nord for København. For Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot gjaldt det billedhuggeren Axel Hansens buste af Kong Christian IX. På Skagens Museum havde man forelsket sig i Anna Anchers portræt af sin mor, Ane Brøndum – et værk, der viser kunstnerens eminente evne til at skildre det nære. I Sønderjylland på kunstmuseet Brundlund Slot vil F.C. Grögers portræt af Marcus Pauli Karenus Holst von Schmidten, der bl.a. var borgmester i Rudkøbing i årene 1815-1820, snart komme til at indgå i slottets kunstsamling.

 

Se vores liste over de seneste års museumskøb

 

Vi glæder os til at byde velkommen til den næste traditionelle auktion i Bredgade til maj. Imens er der masser at komme efter på vores daglige netauktioner. Se det aktuelle udbud her