Krøyers sidste mesterværk
De er der næsten alle sammen – familie, venner og kunstnerkolleger. Studien blev til på Skt. Hans aften i 1903, hvor Krøyer (1851-1909) indfangede den fortættede stemning omkring bålet på sit lærred. Til venstre i billedet ses digteren og kunstmaleren Holger Drachmann med en bredskygget hat og en sort frakke. Han stod det værst tænkelige sted i røgen og gnisternes retning – og skulle have sagt følgende til Krøyer: "Kære Søren, hvis du lader mig blive stående der, bliver mit skæg og hår kulsort. Og desuden hader jeg røg."
Fraværende figurer
Studien afspejler i den grad Krøyers store kunstneriske talent – særligt hans hurtighed og spontanitet, der kommer til udtryk i øjebliksskildringen omkring bålet. Udførelsen gik så stærkt for ham, at selv sandet fra stranden lagde sig som et fint lag i malingen på lærredet. På det tidspunkt var Krøyer syg og plaget af den langstrakte afvikling af sit ægteskab med Marie Krøyer, der havde forelsket sig i den svenske komponist Hugo Alvén. Vennerne var der for Krøyer og stillede op til flere skitser på stranden og hjemme i atelieret. I det færdige værk fra 1906 er Marie Krøyer og Hugo Alvén dog indlemmet i kredsen omkring bålet. I studien er de to der ikke.
Der er en friskhed over studien, som kommer til udtryk i de hurtige og skitseprægede penselstrøg. Det tilfører værket en særlig intensitet og livagtighed, som ikke er helt så udtalt i det færdige værk på Skagens Museum.
P.S. Krøyer og kunstnerkolonien
Man kommer ikke uden om P.S. Krøyer i den danske kunsthistorie. Han var en helt central skikkelse i det moderne gennembrud i slutningen af 1800-tallet. Lige fra ungdommen søgte han andre kunstneres selskab i Frankrig, Italien og endelig Skagen, hvor han fra 1882 fik varig tilknytning. Skagen var allerede mødested for danske og skandinaviske malere og forfattere, men det er Krøyers fortjeneste, at samværet i højere grad tog karakter af et feststemt arbejdsfællesskab, der gennem 1880-90’erne gjorde stedet fashionabelt.
Han er især kendt for sine figurbilleder og gengivelse af de lyse sommeraftener på Danmarks nordligste spids. Hans meget svækkede fysiske og psykiske helbred påvirkede hans sidste tid i Skagen, hvor han flere gange blev indlagt på Middelfart Sindssygehospital, men det hindrede ham ikke i at fuldende sit allersidste mesterværk af Skt. Hansbålet i 1906.
Auktion: Tirsdag den 28. februar kl. 16 i Bredgade 33 i København
Eftersyn: 23.-27. februar på samme adresse
For yderligere information, kontakt venligst:
Julie Arendse Voss: +45 8818 1123 · jav@bruun-rasmussen.dk
Birte Stokholm: +45 8818 1122 · bst@bruun-rasmussen.dk