Lys, vand, is og sten: Eliassons leg med elementerne

Olafur Eliasson sætter i sine værker fokus på klimaforandringer og naturens kræfter. Fotografiet er en central del af hans kunstneriske proces. Lige nu præsenterer vi en stribe af kunstnerens berømte værker fra Island på netauktionen over fotografier.

 

Lys. Vand. Is. Sten. Det er de helt store grundelementer, der rulles ud i den dansk-islandske kunstner Olafur Eliassons verdensberømte kunstinstallationer og i hans fotografier. Eliassons fotografier af den vilde islandske natur har gennem årene været udstillet på alverdens kunstmuseer, udgivet i bogværker og solgt til høje priser på kunstmarkedet. Og det er der en grund til, for fotografierne har siden begyndelsen af Eliassons karriere fungeret som forarbejder til hans storslåede installationsværker og giver derfor en særlig indsigt i Eliassons forhold til den islandske natur, som installationerne udspringer af.

Se alle Olafur Eliassons værker her

At indfange naturen

Helt konkret har han fotograferet den storslåede islandske natur på årlige vandreture i landet. I billederne afdækker han væsentlige grundelementer, som også er en stor del af hans installationsværker – lige fra systematisk affotografering af vandfald, stier i landskabet, isbjerge og vulkanhuller til mere klassisk kunstneriske panoramiske vuer og landskabsbilleder. Det storslåede møde med naturen forsøges indfanget. Af kunstneren. Men hvorfor fotografere vandfald på vandfald og gletscherspalte på gletscherspalte? Hvordan adskiller de sig fra almindelige landskabsfotografier, som dem vi andre tager på en ferie? Og hvordan bidrager de til hans kunstinstallationer?

De berømte installationer

Eliasson er verdensberømt for den imponerende lysinstallation ”The Weather Project” på Tate Modern i London, for at lade vandfald skylle ned fra broer rundtomkring i New York og for at lade isbjerge smelte foran Louvre museet i Paris. I Danmark kender de fleste hans regnbuefarvede glaskrone ”Your rainbow panorama” på toppen af museet ARoS i Aarhus, hvor man oplever udsigten over Aarhus skifte i alle regnbuens farver. Mange stiftede også bekendtskab med hans landskabsinstallation på Louisiana Museum for Moderne Kunst for et par år siden. Her blev hele museet omdannet til et goldt stenlandskab med små piblende bække – vel at mærke indendøre.

I samspil og modspil

Mødet mellem natur og kultur – i samspil og modspil – løber som en rød tråd i Olafur Eliassons værk. Ligesom oplevelsen af at være en del af noget større – eller mindre om man vil. Eliassons værker sætter en tyk streg under, at vi ikke kan stille os uden for vores sanser eller uden for naturen. Vi kan teoretisere og se videnskabeligt, kunsthistorisk eller historisk på naturen, men når naturen pludselig inviteres indenfor, eller man står midt i en regnbue og ser ud over Aarhus i lilla, blå eller grønne nuancer, så bliver vi opmærksomme på, at vi er vores sanser. Og som en lille ironisk krølle lader han publikum opleve mødet med naturens kraft i hjertet af finkulturen på kunstmuseer verden over.

Vi løfter glasset i anledning af Paris Photo 2017

Den fotografiske grundforskning

Så selv om Eliasson i dag er mest kendt for de storslåede installationer, så udgør hans fotografier en form for ”grundforskning” i hans kunstneriske arbejde og har siden, han gik på kunstakademiet i begyndelsen af 1990’erne, været en del af hans arbejdsmetode. Det er blevet til en lang, berømt serie af unika-fotografier kaldet Islands-serien: forskellige landskabsfotografier fra Island, ofte med spor af menneskers færden. Derudover har han lavet en lang række sammensatte værkserier, der består af mange enkeltdele, som tilsammen udgør et storværk, fx serien “The Hydraulicpowerstation Series”, som udbydes på auktionen den 21. november.

Se alle fotografierne på auktion her

Højaktuel klimabevidsthed

Fotografierne er konkret dokumentation af Eliasson helt egen, personligt sansede oplevelse og møde med det storslåede i naturen. Men serieformen, der både dokumenterer det enkelte vandhul eller isbjerg og de mange forskellige varianter af vandhul og isbjerge, peger også på en mere almentgældende dualitet: Naturen er både uendeligt varieret, og alligevel kan den systematiseres og kultiveres.

Set i lyset af klimakrise, naturkatastrofer og diskussioner af fakta og fiktion omkring miljøforurening og Co2-udledning er Eliassons værker – både installationerne og fotografierne – stadig højaktuelle. De minder os om, at vi altid blot vil være en lille, bitte del af et meget større (øko)system. Hvis vi vælger at stille os på sidelinjen, og tror vi bare kan observere og teoretisere på afstand, så får vi nok en på opleveren på et tidspunkt, for sådan fungerer naturen.

Følg fotokunsten på bloggen Det gode fotografi

Eftersyn og auktion

Ud over værkerne af Olafur Eliasson præsenterer vi også en lang række andre fotobaserede samtidskunstværker af danske kunstnere, vintagefotografier og fotodokumentariske samlinger fra blandt andet Kina, Syrien, Egypten, Norge, Japan, inklusiv et eksklusivt portræt af det japanske kejserpar i original sølvramme. Alle fotografierne kan ses på eftersyn i vores afdeling på Baltikavej 10 i Københavns Nordhavn den 20. og 21. november mellem kl. 10-17. Selve auktionen løber af stablen lige nu på bruun-rasmussen.dk og slutter 21. november fra kl. 18.

 

Vi glæder os til at se dig på eftersynet eller på nettet!

 

For yderligere information, kontakt venligst:

Christine Almlund: 8818 1216 · cal@bruun-rasmussen.dk