Oberst Nories asiatiske kunstsamling

Asiatisk kunsthåndværk i særklasse og historisk vingesus – samlingen efter oberst E.W.M. Norie står sammen med andre prominente samlinger i kø på den internationale auktion i Bredgade.

 

NB: se særlige regler for budgivning på auktionen

Det er nu anden gang i år, at vi åbner dørene i Bredgade til en asiatisk auktion, og denne gang er noget af det mest spektakulære kunsthåndværk fra samlingen efter oberst og adjudant til George V af Storbritannien, Evelyn Williams Medows Norie (1862-1915).

Isfuglefjer, flagermus og kinesiske digtere

Under et ophold i Kina fra 1900-1902 erhvervede Norie en omfangsrig kunstsamling, som hans barnebarn nu sælger en del af på auktionen. De 30 katalognumre tæller fx sublime hårsmykker med isfuglefjer, ædelsten og perler fra omkring år 1900 og en bryllupskop fra Qianlong-dynastiet af hvid jade dekoreret med blomster, flagermus, lingzhisvampe og dragehanke. Kinesisk porcelæn af allerfineste kvalitet fra Qing-dynastiet finder man med ti tallerkner, der skildrer scenarier fra kendte kinesiske digtere, bl.a. Han Gong Wang og Li Bai, for ikke at tale om et par "tea-poem"-bakker.

Bokseropstanden i Kina

Norie blev født i Indien af engelske forældre, men i begyndelsen af 1870’erne blev han sendt på kostskole i Edinburgh og tog senere en militæruddannelse i England. Med hans kunstsamling dykker vi ned i Bokseropstanden i Kina i årene omkring år 1900, hvor han deltog som kaptajn i den internationale ekspeditionsstyrke, der havde til formål at gå til kamp mod kinesiske oprørere.

Opstanden var et resultat af, at Vesten op gennem 1800-tallet havde fået større og større politisk og kommerciel indflydelse i Kina som følge af handelsaftaler, udstationeringer og kolonialisme. Kina var i perioden præget af opløsning, og mange kinesere ønskede at genvinde landets storhed og komme den vestlige dominans til livs. Den folkelige og nationalistiske bevægelse Yihequan – ”Retfærdigheden og harmoniens knytnæver” – iværksatte under samtykke af enkekejserinde Cixi et oprør, der pga. traditionelle kampteknikker kom til at gå under navnet ”Bokseropstanden”.

Værst gik det udover de udenlandske missionærer og jernbane- og telegrafarbejdere, og opstanden kulminerede, da bokserne og de kejserlige styrker i fællesskab belejrede ambassadekvarteret i Beijing. De vestlige stormagters svar på opstanden kom prompte, og Kina kom til at betale dyrt for miseren. Der blev dannet en alliance af de største imperialistiske magter i Østasien med 45.000 soldater. Opstanden blev slået ned på lige så blodig vis, som den var begyndt, og var medvirkende årsag til det kinesiske kejserdømmes endelige sammenbrud i 1911.

Nories fortjenestmedalje

Norie blev tildelt en militær fortjenstmedalje og udmærket for sin indsats i den internationale styrke, som det fremgår af London Gazette fra den 14. maj 1901:

Captain E.W.M.Norie, Deputy Assistant Quartermaster-General for Intelligence, has carried out his duties with judgement and zeal and has shown much ability in utilizing all sources of information”.

Sophus Blacks og Henrik V. Jacobsens samlinger

Velkendt på vores auktioner er samlingerne efter telegrafbestyrer Sophus Black (1882-1960) og direktør for Østasiatisk Kompagni Henrik V. Jacobsen (1887-1955), der begge var udstationerede i Sydøstasien gennem mange år og med stor passion og kvalitetssans opbyggede prominente kunstsamlinger. Fra Blacks samling kan vi denne gang fx præsentere sjældne kinesiske pengesedler fra 1300-tallet og fire smukke scrolls dekoreret med forskellige religiøse og profane scenarier. Jacobsens samling byder derimod på auktionens dyrest vurderede katalognummer i form af et par vægvaser fra første halvdel af 1800-tallet.

Auktion: 29. november kl. 14 i Bredgade 33 i København

Eftersyn: 23.-27. november på samme adresse

Se hele udvalget på den asiatiske auktion

 

For yderligere information, kontakt venligst:

Ralph Lexner: 8818 1161 · rl@bruun-rasmussen.dk

Charlotte Hviid: 8818 1162 · chv@bruun-rasmussen.dk