Pierre Alechinsky 90 år

Vi hylder det sidste nulevende medlem af den radikale kunstgruppe CoBrA, Pierre Alechinsky, med et udvalg af malerier, grafik og keramiske værker fra 1960’erne og frem til i dag.

 

Den 19. oktober fylder et af europæisk kunsts helt store navne 90 år. Vi sætter derfor fokus på Pierre Alechinsky, der i dag stadig er udøvende kunstner. Det sker med et righoldigt udvalg på 12 værker, der dækker et tidsmæssigt spænd fra 1966 og frem til 2012. I front ses tre væsentlige værker fra kunstnerens alsidige oeuvre, hvoraf det dyreste "Dans la nuit des temps" blev til i 2012. Det andet værk "Halloween" blev udført i den kinesisk-amerikanske kunstnerkollega Walasse Tings atelier i New York i 1968. Samme år blev det udstillet på Lefebre Gallery på Manhattan og erhvervet af nuværende ejers familie.

Den urimelige malers modsætninger

Værket "Son p’tit bonhomme de chemin" fra 1997 blev derimod udstillet i Wien hos Bawag Foundation. At Alechinskys værker ofte er svært udefinerbare og svære at beskrive har forfatteren til udstillingens katalog, Marc Sheps, forsøgt at indkredse:

Alechinsky vælger ikke mellem forskellige udtryksformer, han blander dem, kombinerer dem og ignorerer etablerede normer eller genopfinder dem. Alle de ord, vi ved, er både sande og falske på samme tid: kalligrafi, ideogram, håndskrift, tegn, symbol, spor, tegning. Vi må erkende: Alechinsky er en urimelig maler, for så vidt som han tænker anderledes. Han er brudt fri af alle de kasser, som vi har begrænset ham til, og han nyder den hårdt vundne frihed. Han er blevet uklassificerebar og har udryddet kategorier. Hans dualistiske arbejde lever af energien fra modsætningerne, som den er sammensat af (…).

Med udgangspunkt i CoBrA

Alechinsky indledte sin kunstneriske karriere som helt ung i CoBrA-gruppen. Det var Asger Jorn, Christian Dotremont og Karel Appel, der stiftede CoBrA i 1948, men året efter sluttede den kun 22-årige belgier Alechinsky sig til og kom til at udfylde en væsentlig rolle i fællesskabet. Om mødet med disse mere erfarne kunstnere har Alechinsky senere udtalt:

Disse tre år er undtagelsesvise for Constant, de er allerede sædvanlige for den store Jorn, de er katalyserende for Appel og Corneille, de er opslidende for Dotremont, de er grundlæggende for mig”.

Ingen tvivl om, at CoBrA blev skelsættende for Alechinsky, men hans eget formsprog blev først fuldendt efter gruppens opbrud, som vi ser det i auktionens udvalg.

Auktion: tirsdag den 26. september kl. 16 i Bredgade 33 i København

Eftersyn: 14.-18. september på samme adresse

Se alle værker af Pierre Alechinsky på auktionen i Bredgade

Se flere værker af Pierre Alechinsky på den aktuelle netauktion

Se hele udvalget på auktionen

Læs mere om auktionen

Læs om budgivning

 

For yderligere information, kontakt venligst:

Niels Raben: +45 8818 1181 · nr@bruun-rasmussen.dk

Niels Boe-Hauggaard: +45 8818 1182 · nbh@bruun-rasmussen.dk