Dansk samtidskunst

Eksperimenter, opløsning og uhygge – Vi vender blikket mod dansk samtidskunst med navne som Benny Dröscher, Anette Harboe Flensburg, Jesper Christiansen og Julie Nord.

 

Samtidskunsten udgør et af temaerne på efterårets traditionelle auktion i Bredgade. Kunstnerne repræsenterer et bredt felt, der eksperimenterer med forskellige medier, genrer og udtryk. Udover at være knyttet sammen i tid er eneste fællesnævner en tanke om, at alt er muligt.

Naturelementer og tornadoer

De mange velkendte navne tæller fx John Kørner, Tal R, Claus Carstensen og Kirstine Roepstorff, mens en af en af de nye kunstnere i auktionsmæssig sammenhæng er Benny Dröscher. I sine værker arbejder han med usædvanlige perspektiver og lader naturen gå i opløsning. I "Blissfully Still (6)" fra 2008 anvender han forskellige minutiøst udformede naturelementer som træer, blomster og fugle, der ved hjælp af en form for tornadolignende kraft slynges op mod den hvide himmel.

Truende lysindfald

Hos kunstneren Anette Harboe Flensburg er virkeligheden også gået i opløsning, men for hende er det mennesketomme rum omdrejningspunktet. Værket "Room with a Bay Window 1" fra 2004 kan nærmest betegnes som Hammershøi i en moderne udgave. Her er en stol placeret foran et stort sprossevindue, der lader sollyset trænge ind og kaste lange skygger i det orangefarvede rum. Men Harboe Flensburg følger aldrig en rationel logik, og lysindfaldet truer med at opløse rummet og forvandle gulvet til vand.

Abstrakt bylandskab

En af de mere velkendte samtidskunstnere på vores auktioner er Jesper Christiansen, der også har rummet som fast element i sin kunst. Værket "Hold maleri" stammer fra serien af ordmalerier, som han arbejdede på op gennem 1990’erne. Ved hjælp af geometriske og perspektiviske farveflader skaber han abstrakte byrum og udstyrer dem med ord, der tematiserer forskellige emner fx følelser, litteratur og kunst. I det udbudte værk gælder det ord som genre, model, minus og salt, og her er det mere uvist, hvilket emnefelt vi bevæger os i.

Vi lader uhyggen brede sig!

Julie Nords værker er på en gang forunderlige og foruroligende. Det, der ved første øjekast tager sig nærmest uskyldigt ud, forvandler sig i næste øjeblik til et grufuldt univers. Værkerne refererer til både eventyr, gotisk horror og kunsthistoriens vanitassymboler. I værket  "And the world became strange” fra 2002 møder vi to versioner af Nords allestedsnærværende heltinde – den uskyldige lillepige med dårdyrøjne, mens det i "The true story of how it all began" fra samme år gælder nuttede ulykkelige dyr, der alle har øjnene stift rettet mod et gyserslot i maleriets midte.

Kunstnerens kunstsamling

Nils Erik Gjerdevik hører med til gruppen af samtidskunstnere. Han er kendt for sit personlige abstrakte formsprog og offentlig udsmykninger til bl.a. Folketinget, Operahuset og Københavns Universitet. Men Gjerdevik var også kunstsamler, og da han døde sidste år efterlod han en stor samling, der vidner om hans indsigtsfulde, alsidige og passionerede tilgang til kunsten. Samlingen tæller værker af både danske og internationale kunstnere og fremhæves skal et af Poul Gernes kvadratbilleder, Vilhelm Bjerke-Petersens surrealistiske kompositioner og et karakteristisk papirværk af Peter Callesen. Værkerne fra Nils Erik Gjerdeviks samling er fordelt på den traditionelle auktion 873 i Bredgade og på den efterfølgende netauktion 1738.

 

Auktion: 26.-27. september i Bredgade 33 i København

Eftersyn: 14.-18. september på samme adresse

 

Se alle udbudte samtidskunstværker

Se hele udvalget på den traditionelle auktion

Læs mere om auktionen

Læs om budgivning

 

For yderligere information, kontakt venligst:

Niels Raben: 8818 1181 · nr@bruun-rasmussen.dk

Niels Boe-Hauggaard: 8818 1182 · nbh@bruun-rasmussen.dk