I en polarforskers fodspor

Efter 2. Verdenskrig blev Willie Knutsen arktisk ekspert for US Air Force og gik på pension i 1969 som oberstløjtnant.

Knutsen kom allerede af sted til Grønland som 24-årig. Her ses han i felten nogle år senere omkring 1938-39.

Sjælden multifunktionel inuit skrueprop af udskåret narhvalstand. L. 3,3 cm. Vurdering: 5.000 kr.
En drøm om det kolde nord
Torsdag den 23. marts udbyder vi et spændende udvalg af Grønlandica på auktion. Genstandene kommer bl.a. fra en samling, som har tilhørt den norsk-amerikanske polarforsker og arkitekt Willie Knutsen (1912-1992), og den består af både egenproducerede redskaber, som f.eks. kamikker lavet af hustruen til Knutsens slædehundefører, samt fundne genstande fra Knutsens rejser i polarområderne, såsom harpunspidser og en sjælden inuit skrueprop af udskåret narhvalstand.
Willie Knutsen var født i Brooklyn, NY. Men han voksede op i Norge, hvor han gennem hele sin barndom drømte om at blive arktisk opdagelsesrejsende. I 1936 fik Knutsen chancen for at udleve sin drøm. Som 24-årig blev han tilbudt at ledsage den franske greve Gaston Micard på dennes ekspedition til Nordøstgrønland.
Det følgende år ledte Knutsen endnu en ekspedition finansieret af grev Micard, der ligeledes gik til det nordøstlige Grønland. Resultatet blev etableringen af den, på tidspunktet, nordligst liggende station for arktisk forskning, Micadbu. Her blev højden af nordlyset målt for første gang ved hjælp af udstyr fra Massachusetts Institute of Technology (MIT).
En af de sidste store polarforskere
Knutsen tilbragte de næste 35 år med at udforske Arktis og blev en af de sidste store polarforskere. Han havde en universitetsgrad i kunst og arkitektur fra Newcastle University, England, og malede og tegnede på alle sine ekspeditioner. Han vandt Fridtjof Nansen-prisen, Roald Amundsen-prisen og mange amerikanske priser. Han fik to artikler i National Geographic og var medlem af The Explorers Club. Flere af hans arkæologiske fund findes i dag på bl.a. Smithsonian Institute i Washington D.C. og på Kulturhistorisk museum i Oslo. Efter 2. Verdenskrig blev han arktisk ekspert for US Air Force og gik på pension i 1969 som oberstløjtnant.
Auktion og eftersyn
Samlingen sælges ved en net-auktion torsdag den 23. marts fra kl. 20, og inden da er man velkommen til at komme forbi eftersynet i vores Aarhus-afdeling for at se nærmere på de historiske genstande. Afdelingen har åbent mandag til fredag kl. 10 – 17 og lørdage fra kl. 10 – 14.
Se hele udvalget af Grønlandica på auktionen
For yderligere information, kontakt venligst:
Nick Messmann: +45 8818 1232 · nic@bruun-rasmussen.dk