Rejselystne guldaldermalere

Azurblåt hav, solbeskinnet arkitektur, lysende gule citroner, katolske munke og italiensk folkeliv – auktionen i Bredgade byder på sydlandske motiver af danske guldaldermalere som C.W. Eckersberg, Martinus Rørbye og Fritz Petzholdt.

 

Ingen tvivl om, at guldalderen hører til blandt de rigeste perioder i dansk kunsthistorie. I Danmark var første halvdel af 1800-tallet kendetegnet ved et blomstrende kunst- og åndsliv trods tidens ellers store samfundsmæssige problemer – Københavns bombardement i 1801, tabet af flåden i 1807, statsbankerotten i 1813 og afståelsen af Norge i 1814. Nationen havde brug for genrejsning, og det dannede grobund for nogle af de mest markante litterære og billedkunstneriske danske værker nogensinde.

Kunstnerisk udsyn

Guldalderkunstnerne kredsede om en række særlige motiver, heriblandt havet, skibe, landskaber, modelstudier og ikke mindst skildringer fra Sydeuropa. Kunstnerne havde et bredt udsyn og stor udlængsel. Som en del af deres kunstneriske uddannelse rejste rigtig mange mod de sydeuropæiske lande for at finde inspiration, og på baggrund af deres oplevelser under studieopholdene skabte de nogle af de mest kendte guldalderværker.

Rom som kunstcentrum

Blandt de foretrukne rejsemål var Rom, der i første halvdel af 1800-tallet stadig var Europas kunstcentrum. I modsætning til tidens rivende udvikling i andre storbyer som fx London og Paris bar Rom mere præg af provinsidyl pga. pavernes konservative styre. Det særlige miljø virkede tillokkende på de danske kunstnere, der med åbent sind slog sig ned for at studere antikkens kunst og arkitektur og finde nye solbeskinnede motiver til deres repertoirer. 

Auktionens italienske motiver

En af de danske guldaldermalere, der tog på studieophold i Rom, var C.W. Eckersberg (1783-1853). Han opholdt sig i byen fra 1813-16, og med på auktionen har vi en udsigt over Tiberen fra Trastevere i værket "Castel St. Angelo" og et motiv hentet fra en indgang til kirken Santa Maria in Aracoeli på Capitol, hvor munke er på vej for at give salve til en syg.

Martinus Rørbye (1803-48) foretog flere rejser til Italien gennem sit liv, og værket "Loggia på Procida" fra 1835 står med havet, det sydlandske lys, citroner og en fugl i bur som et vidunderligt eksempel på guldalderkunstnernes opfattelse af Italien og deres stramt konstruerede motiver derfra. Med Rørbye drager vi også til Amalfikysten i værket "Klippeparti ved Sorrento" fra 1835.

Landskabsmaleren Fritz Petzholdt (1805-38) er måske ikke så kendt, men også han var, som de fleste andre guldalderkunstnere, elev af Eckersberg. I årene 1830-36 foretog han en rejse ned gennem Europa, heriblandt til Italien. Han lod sig inspirere af udenlandske landskabsmalerier, og med på auktionen er værket "Parti fra Villa d'Este ved Tivoli" fra 1834.

 

Tag med til Sydens sol med guldaldermalerne!

 

Auktion: Tirsdag den 28. februar kl. 16 i Bredgade 33 i København

Eftersyn: 23.-27. februar på samme adresse

 

Se udvalget af ældre kunst

Se hele udvalget på auktion 870

Læs mere om auktionen

Download kataloger

Læs om budgivning

 

For yderligere information, kontakt venligst:

Julie Arendse Voss: +45 8818 1123 · jav@bruun-rasmussen.dk

Birte Stokholm: +45 8818 1122 · bst@bruun-rasmussen.dk