Møbel til eksotiske drikke

Med to bakkeborde fra Store Kongensgade Fajancefabrik kaster vi lys over en tid, hvor kaffe, te og chokolade kom på mode blandt den europæiske overklasse og til dels erstattede en veludviklet alkoholkultur.

 

Auktionens to bakkeborde er fra en af tidens førende fajancefabrikker, nemlig Store Kongensgade i København, hvor de begge blev til i perioden 1726-48 under Johan Pfaus ledelse af fabrikken. Tebordsbladende er begge dekoreret i blå underglasur, og det enes motiv forestiller to herrer placeret i et landskab med ruiner og en by i baggrunden. Det andet bakkebord har tilhørt den hollandske slægt Von der Nath, der i 1600-tallet bosatte sig i Slesvig-Holsteen-Gottorp og blev fremtrædende i samfundet under Frederik IV. Tebordsbladet er dekoreret med denne families våbenskjold omkranset af borter, blomster og ornamenter. 

Nye eksotiske drikke

Bakkebordene så dagens lys i 1700-tallet, da det for alvor blev populært at indtage varme eksotiske drikke. I Danmark betød den florissante periode en optrapning af handlen med fjerne lande, og fra Orienten importeredes kaffe i stor stil. Det samme gjaldt te fra Asien og kakaobønner fra Syd- og Mellemamerika. Disse drikke var på det tidspunkt en bekostelig affære og derfor forbeholdt samfundets velstillede. 

Over de hede dampe

Indtag af både kaffe, te og chokolade blev betragtet som en kultiveret skik, og den norsk-danske 1700-talsforfatter Ludvig Holberg skrev humoristisk om disse drikkes fordelagtige egenskaber i en af sine berømte epistler: 

Hvis ingen anden Nytte var ved Thee og Café, var dog denne, at Drukkenskab, som tilforn gik saa meget i Svang, derved temmelig er kommen af Brug. Nu kand vore Hustruer og Døttre giøre 10 Visiter en Eftermiddag, og komme gandske ædrue tilbage”. 

Som Holberg udtrykte det, erstattede kaffen, teen og chokoladen i mange tilfælde de alkoholiske drikke, og rundt omkring i de europæiske storbyer åbnede flere og flere kaffe- og tehuse. De kom til at danne en naturlig ramme om et opblomstrende klubliv, hvor indtag af de nye eksotiske drikke blev omdrejningspunktet. De såkaldte tesaloner blev ligefrem kvindernes adgangsbillet til det offentlige rum – her kunne de mødes og tale med andre dannede fruer eller blive kurtiseret af deres udkårne over teens hede dampe. 

En plads til varme drikke

I takt med drikkenes stigende popularitet fik man brug for et møbel til at stille de varme kopper og kander samt tilhørende service på. Man manglede også et sted til temaskinen, der med sine varme ben og dryppende tud let kunne ødelægge en almindelig træbordplade. Det blev bakkebordene, der med sine fajancebakker kunne holde til både varme og vand. Bakkebordene var dyre og blev betragtet som pragtstykker, og det var selvsagt kun familierne i samfundets top, der havde råd til at anskaffe sig disse møbler.

 

Auktion: Onsdag den 1. marts kl. 14 i Bredgade 33 i København
Eftersyn: 23.-27. februar på samme adresse

 

Se de to bakkeborde

Se hele udvalget på auktionen

Læs mere om auktionen

Download kataloger

Læs om budgivning

 

For yderligere information, kontakt venligst:

Ralph Lexner: 8818 1161 · rl@bruun-rasmussen.dk

Charlotte Hviid: 8818 1162 · chv@bruun-rasmussen.dk