Millionhammerslag og museumskøb

Det højeste hammerslag i auktionshusets historie, en verdensrekord og 24 museumskøb – det gik ikke stille for sig på årets sidste internationale auktion.

Sjælden Ming meipingvase af porcelæn fra Yongle-perioden 1403-1423. Købt af en kinesisk samler for et hammerslag på 12 mio. kr.

Martinus Rørbye: "Portraitfigur af Hr. Professor Lorentzen i hans Attelier" (1827). Olie på lærred. 95 x 77 cm. Købt af Nivaagaards Malerisamling for et hammerslag på 2,1 mio. kr.

Le Corbusier: "20 heures, arrivée à Chandigarh". Emalje på metal. 55 x 65 cm. Hammerslag: 1,35 mio. kr.  

Finn Juhl: "Høvdingestol" af teak og originalt cognacfarvet skind. Formgivet i 1949 og udført hos Niels Vodder. Hammerslag: 860.000 kr. 

Mikael Pedersen: "Dursley-Pedersen", opfinderens egen cykel fra slutningen af 1800-tallet. Købt af Designmuseum Danmark for et hammerslag på 65.000 kr.

5 billeder

 

Hos Bruun Rasmussen har vi netop afsluttet årets sidste internationale auktion i Bredgade. Udbudt blev godt 1500 katalognumre med kunst, design, antikviteter, smykker og armbåndsure. Her følger en beskrivelse af nogle af de mest bemærkelsesværdige hammerslag.

 

Auktionshusets højeste hammerslag nogensinde

Det var næsten ikke til at tro! Men hammerslaget lød på 12 mio. kr., da en sjælden mingvase fra 1400-tallets Kina stod for skud under auktionens orientalske del. Vasen stammer fra en dansk privatsamling, opbygget af Tage Wøldike Schmidt, der var direktør for Øst Asiatisk Kompagni og udstationeret i første halvdel af 1900-tallet i Kina, Pakistan og Indien. Det er ikke sket tidligere, at vi hos Bruun Rasmussen har solgt en genstand for et tocifret millionbeløb, og vi havde derfor svært ved at få armene ned oven på den auktion, der skulle vise sig at skrive auktionshistorie.

 

Millionernes auktion

Der var også mange andre millionhammerslag på auktionen, otte i alt, og på andenpladsen kom et portræt af guldaldermaleren Martinus Rørbye, der blev solgt for 2,1 mio. kr. På auktionen satte vi fokus på CoBrA-kunst, og her opnåede Asger Jorns fantasidyr fra 1952 et hammerslag på 1,95 mio. kr. og Pierre Alechinskys værk "Retrovision premonitoire" fra 1984 et på 1,4 mio. kr. Vi vendte næsen mod Rusland med Vladimir Egorovich Makovskys charmerende skildring af drengen "Shurka" fra 1866, som rundede 1,8 mio. kr.  

 

Verdensrekord på Le Corbusier

Med på auktionen havde vi også emaljen "20 heures, arrivée à Chandigarh" af en af modernismens mest indflydelsesrige skikkelser, nemlig den schweizisk-franske arkitekt, møbeldesigner, byplanlægger og kunstner, Le Corbusier. Emaljen har været ejet af arkitekt Jørn Utzon og er udført i 1959, hvor Le Corbusier og Utzon samarbejdede omkring indretningen af Operahuset i Sydney. Med salget på 1,35 mio. kr. fordoblede vi den hidtidige rekord på kunstnerens emaljer. Læs mere om salget af emaljen her

 

”Nordic design” – Le Grand Finale

Vi afsluttede vanen tro auktionen med design, og her var højdepunkterne tre af Nordens mest ikoniske møbelklassikere, der fremstår som markant forskellige fortolkninger fra tre skelsættende periode af møbelhistorien. Først og fremmest er der tale om Finn Juhls ”Høvdingestol”, som han formgav i 1949 sammen med sin faste samarbejdspartner, snedkermester Niels Vodder. Den gik for et hammerslag på 860.000 kr., mens prisen på finske Alvar Aaltos stol ”Paimio”, tegnet i 1931-32 til et tuberkulosesanatorium i det sydvestlige Findland, lød på 150.000 kr. Den svenske postmoderne arkitekt Jonas Bohlins kontroversielle beton- og jernstol "Concrete" fra 1981 blev solgt for 95.000 kr. 

 

Nyt liv til museernes samlinger

Også når det gælder museumskøb, slog vi rekord med hele 24 af slagsen. På listen over museer, der købte nye værker til deres samlinger, var Nationalmuseet i Stockholm, Skovgaard Museet, Den Hirschsprungske Samling og Ribe Kunstmuseum.

Derudover købte Nivaagaards Malerisamling det føromtalte portræt af Martinus Rørbye for 2,1 mio. kr. En sjælden stol fra 1932 af Poul Henningsen og en af auktionens mere kuriøse effekter i form af en ”Dursley-Pedersen”-cykel fra slutningen af 1800-tallet går en fremtid i møde på Designmuseum Danmark. På auktionen præsenterede vi Danmarks største samling af indisk kunst fra den danske godsejer, jurist og kunstsamler Benjamin Wolff. Både Davids Samling og Nationalmuseet i København erhvervede værker fra denne samling. Skagens Museum var til gengæld årvågne, da vi præsenterede en unik samling af Marie Krøyers tegninger og malerier. De købte 9 ud af 22 udbudte værker:

”Værkerne er primært fra midten og slutningen af 1880’erne – altså fra den periode, hvor hun dels er elev på Bertha Wegmanns tegne- og malerskole, dels er en vigtig figur i oprettelsen af ”Kunstnernes studieskoles kursus for kvinder”. Der er også værker fra den lidt senere periode, hvor hun opholder sig i Paris og møder og forelsker sig i P.S. Krøyer. Det er nogle meget fine værker – både studierne og oliemalerierne – og de supplerer vores samling af Marie Krøyer på en vigtig og smuk måde”, fortæller Lisette Vind Ebbesen, direktør for Skagens Museum.

 

Vi opdaterer løbende vores liste over museumskøb. Se den her

 

For yderligere information, kontakt os venligst:

Tlf.: 8818 1111 · e-mail: info@bruun-rasmussen.dk