Året, der gik

Jesper Bruun Rasmussen ønsker glædelig jul og fortæller i et tilbageblik om nogle af de hammerslag, begivenheder og tiltag, der kom til at tegne 2016 i auktionshuset.

Jesper Bruun Rasmussen sælger auktionshusets dyreste genstand nogensinde: En sjælden Ming meipingvase af porcelæn fra Yongle-perioden 1403-1423. Købt af en kinesisk samler for et hammerslag på 12 mio. kr.

Se filmen med årets flotte hammerslag

Vilhelm Hammershøi: "Landskab fra Kongevejen ved Gentofte". 1892. Sign. VH. Olie på lærred. 32 cm x 46 cm. Hammerslag: 4.300.000 kr.

Asger Jorn: Fantasi dyr, 1952. Usign. Olie på lærred. 79 cm x 98 cm. Hammerslag: 1.950.000 kr.

Peder Moos: Unik taburet af riopalisander med høje, åbne sider. Talrige indlægninger samt sæde med flettede sjener af buksbom. Hammerslag: 860.000 kr.

4 billeder

 

Man kan ikke sige andet, end at 2016 har været et godt auktionsår! Vi indledte året med at kunne konstatere, at vi forlod 2015 med det bedste årsregnskab i auktionshusets historie. Derfor havde vi også store forventninger til det nye år, omend også en del bekymring – for ville den stærke økonomiske fremgang fortsætte? Det er altid svært at gisne, når det gælder kunstmarkedets konjunkturer, men en ting er sikkert: vores bekymringer blev gjort til skamme.

 

Historisk hammerslag på 12 mio. kr.

Ud over vores daglige netauktioner afholdt vi vanen tro fire traditionelle auktioner over kunst, antikviteter, design og smykker i den gamle auktionssal i Bredgade. Her slog vi i alt 20 millionhammerslag i 2016, og lad os starte i omvendt kronologi. Årets sidste traditionelle auktion var omsætningsmæssig den bedste enkeltstående auktion, som vi nogensinde har afholdt. Og ikke nok med det – vi slog også det højeste hammerslag i vores snart 70-årige historie. Det gjaldt en sjælden mingvase fra 1400-tallets Kina, som vi solgte for 12 mio. kr. til en kinesisk samler. Det var både fantastisk og nervepirrende at opleve budgivere fra hele verden, der bød højere og højere fra salen og via telefon og ”live bidding”. Jeg har gennem tiden svunget auktionshammeren over tusindvis af sjældne og bemærkelsesværdige kunstgenstande, men lige netop det hammerslag har uden tvivl sat sig dybe spor i både min personlige historie og auktionshusets.

 

Temaauktioner resulterer i millionhammerslag

Året bød også på en lang række temaauktioner. På årets første traditionelle auktion kastede vi lys over en af de mest internationalt anerkendte danske kunstner, nemlig Vilhelm Hammershøi i anledning af 100-året for hans død. Hammershøis sælsomme værker ses sjældent på auktionsmarkedet, og det skyldes en kombination af, at han ikke var nogen særlig produktiv kunstner, at mange af hans malerier i dag ejes af store museer rundt omkring i verden, og at private kunstsamlere virkelig værdsætter deres værker af ham. Ikke desto mindre lykkedes det os at samle et udbud på otte af kunstnerens malerier, der motiv- og periodemæssigt spændte vidt. Årets to næsthøjeste hammerslag opnåede vi netop på denne auktion – det ene et landskab fra Gentofte til 4,3 mio. kr., det andet et interiør med en af hans velkendte rygvendte kvinder til 3,7 mio. kr. Årets sidste temaauktion omhandlede den internationale kunstretning CoBrA, navnligt Asger Jorn og hans belgiske kollega Pierre Alechinsky, hvis udbudte malerier og grafiske værker alle blev solgt på nær et enkelt. Jorns værk ”Fantasidyr” fra 1952 førte an med et hammerslag på 1,95 mio. kr., mens Alechinskys "Retrovision premonitoire" fra 1984 gav genlyd med et hammerslag på 1,4 mio. kr.  Således blev vi igen i år bekræftet i, at temaer skaber stor opmærksomhed omkring vores auktioner.

 

Møbler i vælten

Nu er det heldigvis ikke kun kinesiske vaser og malerier, der efterspørges. 2016 resulterede også i flotte hammerslag på design fra dansk møbelhistories guldalder i årene 1920-70. Vi har fx netop solgt et eksemplar af Finn Juhls ikoniske ”Høvdingestol” fra 1949 for hele 860.000 kr. Samme hammerslag opnåede en unik taburet i riopalisander af den kompromisløse arkitekt Peder Moos i marts måned. Årets højeste møbelhammerslag findes dog i den lidt ældre afdeling med et Louis XVI-cylinderbureau af mahogni med kineserier. Det blev udført af den tyske møbelsnedker David Roentgen omkring 1780 og solgt for 1 mio. kr.

 

Internationale tiltag

Hos Bruun Rasmussen ønsker vi fortsat at være et auktionshus forankret i Danmark, fordi det er her, at virksomheden har sine rødder. Ikke forstået på den måde, at vi ikke har internationalt udsyn. En stor del af vores arbejde går på konstant at opsøge nye internationale markeder, og vores høje hammerslag skyldes i stigende grad vores købestærke kundesegment i udlandet. I år har vores fokus været Kina, USA og Frankrig, og vi øger fortsat vores internationale tilstedeværelse. I dag har vi repræsentanter ansat i Sverige, Tyskland, Frankrig, Belgien, Italien, Spanien, USA, Thailand og Kina. Forud for de traditionelle auktioner afholder vi løbende udstillinger rundt omkring i udenlandske kunstmetropoler med nogle af de mest interessante og kostbare effekter, der skal under hammeren. Det har givet pote, og vi oplever en øget international bevågenhed på et bredt udsnit af de kategorier, som vi sælger.

 

Med disse ord vil jeg ønske alle kunder og venner af huset en rigtig glædelig jul og et lykkebringende nytår. På gensyn til et forhåbentligt lige så godt auktionsår i 2017!

 

Jesper Bruun Rasmussen

Se filmen med årets flotte hammerslag